樓市動向

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我想買細單位, 2房, 2個人住
主要都係睇返HK ISLAND既盤
越來越少細單位~

大家認為應該租住先定再睇下買盤呢??
討論下~

子爵府

喜喜天使 發表於 14-9-2 00:34
有能力供,點解唔買,越拖越難上車,我地之前就係等等等,樓價不斷升,宜家買咗安樂晒

...
好MUN.....要搵平單位其實我們係想買唔想幫人供樓~~

子爵府

Mini1111 發表於 14-9-4 13:08
雖然lee幾年,年年都有人話會跌,現實不跌反升,但樓市有週期,點樣都會回,差在回幾多,宜家買驚接火捧, ...
YESSSS大拿拿幾百萬樓............

要諗清諗楚

搬出去一闊三大

有無JM可以分享下2人家庭水電煤大概幾錢?

我好怕我們預得太剛好到時生活困難>.<

子爵府

muffin_baby 發表於 14-9-4 16:58
絕對同意,我唔想接火棒後悔一世。雖然身邊朋友成日叫我上車,上左又點,到時負資產邊個可憐我

...
YES!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

子爵府

scotttlk 發表於 14-9-4 15:26
我係肥師奶, 好明白你問題凡師奶都可以插句嘴。
話說我其實係想自己買左樓租俾人2年先自己住返
原因:
我未結婚唔急搬出去
但係男朋友唔係香港人
來香港第一年家庭開支都靠我
我無兄弟姐妹
父母已退休
所以結婚第一年我壓力超大
但係我屋企住唔落4個人
所以我而家已經開始PLAN緊
唔想結婚結到要降低我既生活QUALITY

其實我得好少錢, 打算求父母幫一幫我俾首期
但係個D就係佢地D"棺材本"我都覺得自己好衰
一定唔衰得
加上結婚就要賣左佢分錢俾父母
等佢地安心D
到時再同"老公"夾買~

其實我個CASE係好窮但又必須先上車才可以諗結婚呢個ISSUE
我要生仔所以時間都趕趕地

所以其實未結婚我已經好大壓力.......

可能大家覺得我多餘(諗太多), 不孝(要父母幫), 不自量力(無錢)
但係我真係無辦法, 只好兵行險著~

子爵府

QQrabbit 發表於 14-9-4 20:35
一個人要諗甘多問題, 其實都唔容易, 希望有人跟你分擔一下壓力啦!
多謝你的資訊呀。我會留意下年尾居屋同揾之前JM post既資料:)
Thxxxx

子爵府

zaba 發表於 14-9-5 14:50
租出去既樓首期要比五成喎, 似乎呢個方法唔係太可行.

你男友唔係香港人, 可能住唔慣市區人多車多空氣差.
5成咁多真係唔知添!Thank you!!!

佢來香港唔會drive 所以想住市區。。。

我考慮緊沙田大捕個邊
返工都唔係好遠。。。。。。
一小時哈哈

子爵府

其實有無jm知道年尾居屋係邊?

首頁

尾頁

跳至