自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

據聞可X可樂的先身是藥,
發明者是一個醫生...

可X可樂常被人用來舒緩攝入過多味精後不適!
母乳餵哺
健康成功第一步

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

原文章由 tkkmama 於 08-1-18 14:10 發表

me too.... 我最怕食豬柳蛋漢堡... 次次頭赤....:tongue: :tongue:

原來可口可樂得架...又學到野啦...

我最愛豬柳蛋漢堡,可能次次都跟可樂,
所以無事喎!!!!

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

原文章由 kiki.kiki 於 08-1-18 13:06 發表
輕微嘅, 我會兩個面珠麻痺, 有時會肚痛, 好眼瞓. 嚴重嘅我會成個人震, 發軟蹄.

我都係飲可X可樂.......我有幾個朋友都係對味精敏感, 都係飲可樂 (百X唔得架) ...

我都係咁,個肚都會拿住痛。成個人好唔舒服!!!!!

男爵府

以前我食味精冇乜事,後尾試過一次食咗過量味精,變咗孖潤腸,跟住面紅,心跳,個頭痛到爆,呼吸急速,初初仲以為腦充血添,後尾有個護士朋友比咗粒抗敏藥我食,半個鐘左右先好番曬咋~

而家一食多咗味精,就會塊面痺痺哋,個嘴腫腫哋,但好奇怪,我食雞粉同蠔油又冇事呢~

原來可樂可以解味精過敏o家,等我買番d番屋企鎮宅先~ Thanks!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆 #2 ZZdaphne 的文章

噢,我以為得我飲可樂先冇事,原來真係得架
我每次食完酒樓(尤其晚餐,尤其蒸魚同翅)塊面都每痺架,所以一定會叫可槳飲架

大宅

原文章由 codychan 於 08-1-17 21:11 發表
我自己就一食有重味精嘅食物,條頸就會綑同痛到,好靈的:cry:

我都係會後尾枕一直到尾龍骨又酸又軟又痛, 好似風濕咁, 好辛苦啊

男爵府

我都係呀, 由其是去飲, 食到第4個菜到一定勁眼訓, 目光X滯, 返到屋企成身"行", 又會頸痛

知道係味精作怪之後, 去親飲我都會唔敢食咁多, 情願返屋企煮公仔面

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

以前我個朋友都係味精敏感
佢話飲"可樂"&咖啡就無事,因為呢兩樣都有咖啡因

首頁

尾頁

跳至