樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

Case 1:冇野做,自己一個帶住5歲女+懷孕4個月申請
Case 2:搬去同99間公屋一齊住(99間公屋我老公都有名+佢個妹)然後話婆媳糾紛 +唔夠位住,叫社處幫手申請
請問邊個case會快d呢?
Case 1唔加我老公會唔會派得細間d?
麻煩大家!

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Case+1:冇野做,自己一個帶住5歲女+懷孕4個

原帖由 jessicalamyk 於 14-09-02 發表
Case 2:搬去同99間公屋一齊住(99間公屋我老公都有名+佢 ...
婆媳糾紛,要好嚴重先受理囉,你話日日嘈交好辛苦,實唔采你
如果報曬警話99打你,就有機會快,但你咁做就同班b6無分別,博同情為打尖

elaine_20hk  仲要刀斬有血案既先係  發表於 14-9-2 10:27
hohobabygood  yes  發表於 14-9-2 08:18

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

但現今呢個社會攪成咁,安份守己咁排隊係咪分分鍾等到要訓街都似,的B6 一嘈又可以打尖,一打尖條隊又跟住後,根本係惡性關係,有困難既人根本無辦法唔咁諗

禁止訪問

回覆:請問邊個case會快d呢?

複式洋房

回覆:jessicalamyk 的帖子

2個case都唔會快左,都係正常隊,一向講係冇用既,香港社工係出左事先會做到野的

別墅

回覆:yoyoxd 的帖子

我都唔想咁樣真係後悔點解5年前唔識去申請定先搞到而家環境去到咁差先黎申請.....

別墅

引用:註左冊一定要同埋老公個名一齊申請公屋

原帖由 yoyoxd 於 14-09-02 發表
註左冊一定要同埋老公個名一齊申請公屋
但我未同我老公註冊,咁樣會唔會快d呢?因為一個人帶2個b+又冇收入?

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

唔會, 我屋企人最初想長者+殘疾人士問過都係正常隊

唔夠位住都係一家人調遷, 唔會分屋, 除非好多人住, 政府冇咁大間屋, 婆媳糾紛香港周圍都有, 社工介入唔等於會幫到手, 佢地唔係隨便就寫信, 寫左房署唔一定會考慮

不如你安份守己排隊啦

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

jessicalamyk 發表於 14-9-2 10:04
我都唔想咁樣真係後悔點解5年前唔識去申請定先搞到而家環境去到咁差先黎申請.....

...

環境差點解仲會選擇生bb?

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

jessicalamyk 發表於 14-9-2 10:07
但我未同我老公註冊,咁樣會唔會快d呢?因為一個人帶2個b+又冇收入?
你無註冊,極其量咪又當你3人申請,單親無特快架,同其他人同一條隊排架,咪傻啦,都唔知邊個人傳單親有特快安置,
你3人申請咪又係要等起碼4-5年,唔夠位住咪等改善空間計畫咯,好多JM都有架,

用婆媳糾紛做藉口,香港都唔知幾多家庭有咁既事,個個都用黎做藉口,香港起幾多屋都唔夠咁分啦~

子爵府

仲有既係你打算用婆媳糾紛+唔夠位住去搵社工,人地係要出動晒血案先有,再者你99間公屋你都無名,得你老公名咋麻,點額外處置

原則上你3母子無得住入去添啦~一來無註冊二來又無名~何需搵社工~無收入最多人地建議你拎綜援,無收入唔係即時拎公屋既理由

大宅

睇番你d post其實你屋企都幾複離,無論如何鼓勵你先搬出去住。
公屋你照申請住先喇!

case 1唔會快 (除非你住劏房+綜援+情緒/精神病有醫護社工証明-體恤安置)

case 2除非有社署社工幫 (報警上報流埋血咁-體恤安置)

男爵府

食得好勳章

都一樣,唔會快,個個都係咁等,不過你可以去試下既

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

未註冊,何來婆媳糾紛,而且你都唔可以入住佢屋企

別墅

回覆:hohoho2013 的帖子

因為一直覺得結婚都係一張紙,所以一直遲遲都未註冊。(每個人都唔同諗法)
但近排因為家庭問題,所以先想申請公屋。如果真係需要搬去99間公屋,我會同我老公註冊先搬入去

男爵府

引用:Case 1:冇野做,自己一個帶住5歲女+懷孕4個

原帖由 jessicalamyk 於 14-09-02 發表
Case 2:搬去同99間公屋一齊住(99間公屋我老公都有名+佢 ...
扮有精神病 …係街裸跑最快

子爵府

pat7889 發表於 14-9-2 21:33
扮有精神病 …係街裸跑最快
咁係入青山快D喎,唔係上公屋,社工幫搞都幾個月時間啦

pat7889  sorry sorry  發表於 14-9-2 22:19

珍珠宮

牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

兩個方案都唔會快,除非有社工跟進仲要上晒報紙電視或者有重病仲要有醫生證明書先有機會體恤安置

大宅

回覆 jessicalamyk 的帖子

除非系新移民,兼經常上去嘈,好多半年上楼重要系新搂,事實身邊有幾人就系咁上左楼,啟睛邨

伯爵府

引用:Case 1:冇野做,自己一個帶住5歲女+懷孕4個

1,2都吾會快
比3你,叫你老公打你,打到入醫院。吾係打一,兩次。最少半年。就會快。

結左婚無得吾加c6名。

首頁

尾頁

跳至