興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我家附近有一隻成貓, 很乖, 已絕育, 對人又友善, 餵開牠的人說牠已6,7歲, 我和家人都喜歡牠, 如果我想拿牠回家養, 應該怎樣捉牠? 請問要準備甚麼, 及首先要怎樣做? 第一天就帶牠到寵物診所檢查, 之後帶到寵物店洗澡, 對嗎? 還要買甚麼準備的東西給貓貓? 希望養開貓的人可以給些意見, thank~

男爵府

回覆:想領養成貓, 應該怎樣做

你叫餵開牠的人幫你手!

別墅

留位,學野.
其實不外乎個幾樣.
捉佢,沖涼,剪指甲(鍾意可以唔剪),睇醫生,
最後,最煩個句. --> 裝窗網
微信:Evanichau

大宅

回覆:PoPo140610 的帖子

貓貓返屋企前準備好貓網,貓廁,貓砂,貓糧,糧兜水兜,要幫佢杜蟲杜虱打防疫針

男爵府

thanks大家~
其實隻貓已6,7歲, 係同一地方生活左幾年, 每天都有好多唔同既人餵佢, 果d人仲叫我唔好拎佢番去養, 話佢實唔習慣, 仲話呢度好多人錫佢餵怇, 攪到我都唔知應唔應該帶佢番屋企養好...

大宅

回覆:leeyin 的帖子

我覺得你如果真心愛佢,願意養到佢終老,佢都有返咁上下年紀了,可能你養多1,2年佢開始有老人病,你願意帶佢睇醫生,你就帶佢返去吧,佢在街流浪係會比較自由,但要受日哂雨淋,風吹雨打,擔驚受怕,有又一餐無人餵就要餓唔知幾耐的日子,預上流浪狗或變態殺手又點算! 但千萬唔好養左佢又唔要佢,一但佢變成你的家貓後,佢就會失去自我保護能力,會死硬的,如果你真心愛佢就快點帶佢返去吧,流多一日在街又多一日危險!希望貓貓可以有家的感覺,不用再流浪,祝貓貓身體健康長命d!

男爵府

kitty328 發表於 14-9-3 05:29
我覺得你如果真心愛佢,願意養到佢終老,佢都有返咁上下年紀了,可能你養多1,2年佢開始有老人病,你願意帶佢睇 ...
agree

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

最緊要問自己..你係一定無論貧窮富貴,,都會同佢執子之手既..
對貓貓黎講有一個穩定既家係一件好事.

另外除左基本糧食..你都可以留意下有無一D保護品岩佢...
佢成日跳動需唔需要食D保關節既野呢?

另外, 我只係客串屋企人養過貓..佢地係咪好似要定期食吐毛膏?
~眼啤啤, 吹咩咩~

子爵府

好媽媽勳章

回覆:想領養成貓, 應該怎樣做

流浪最怕遇到變態殺手

男爵府

回覆 kitty328 的帖子

我都有諗你講既事, 如果我要養就會養到佢老, 唔會養養下唔要佢, 亦知道佢係出面流浪多一日就危險多一日, 其實我最怕好心做壞事, 隻貓未必想我養, 情可住係習慣多年的地方, 而家我晚晚睇佢餵佢, 佢一時會理我被我摸, 一時會唔理我, 好高傲~

男爵府

回覆 StepStep504 的帖子

我自己已有一個家庭, 養佢應該是可以給貓貓穩定既家, 唔會養養下唔要佢, 除非見佢真係好唔習慣, 又叫又唔食唔訓覺, 我先會原地放番佢~
如果養落去, 都會買保品俾佢, 因為1,2年之後佢都開始老年, 檢查都會多, 養得動物我都會預計埋呢d先會養~

StepStep504    發表於 14-9-4 08:20

大宅

回覆:leeyin 的帖子

初初佢一定好唔慣,你預要養佢3個月以上先開始慣啦,話哂作都流浪左67年了,加油啊!

男爵府

回覆 kitty328 的帖子

好的, 我會盡力做, 希望可以給貓貓一個家, 遲下再話比大家聽情況

男爵府

昨日嘗試用袋捉佢, 佢一見到個袋就好驚, 之後仲避開我, 所以都捉佢唔到...

男爵府

成貓習慣左野外生活好難再純化,比你夾硬養好快就會走,不如領養貓B仲好

大宅

引用:我家附近有一隻成貓, 很乖, 已絕育, 對人又

原帖由 leeyin 於 14-09-02 發表
我家附近有一隻成貓, 很乖, 已絕育, 對人又友善, 餵開牠的人說牠已6,7歲, 我和家人都喜歡牠, 如果我想拿牠 ...
我最近養左隻流浪貓!佢都4,5碎,黎到屋企五習慣!依家慢慢好d

男爵府

回覆 cc4321 的帖子

其實我都無特別話想養大貓定貓b, 只是見隻貓又痴人又乖, 所以想養佢, 現在見佢唔願跟我, 我都唔想逼佢, 遲d或者會領養其他貓~

男爵府

回覆 Hebe910 的帖子

請問你點捉佢? 佢初初黎到你屋企, 有無成日叫? 佢幾耐先習慣住係屋?

大宅

引用:回覆 Hebe910 的帖子請問你點捉佢

原帖由 leeyin 於 14-09-09 發表
回覆 Hebe910 的帖子

請問你點捉佢? 佢初初黎到你屋企, 有無成日叫? 佢幾耐先習慣住係屋?
2日就習慣!夜晚就有叫!買定個貓袋捉到佢就帶佢番去

首頁

尾頁

跳至