興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

我用Canon 600d,鏡18 - 55,點解影室內窗前背景光,人好暗?
我想買鏡頭影遠景,平靚,有咩推介????
Thank you!

複式洋房

係因為光差太大, 窗口光,人面暗
一係手動模式, 一係加ev,一係用點測光,以面部為標準。
呢個係同器材完全無關的
於不在預計的時候寫下生活記錄,當按下快門,凝著瞬間的同時,將過去、性格、經驗、觀點及感情實現於映像中,並以無數包含自我投射的映像重塑出生活的意義。
www.lun-tang.com
http://www.dcfever.com/column/info.php?id=299

大宅

應付背光/逆光的3個技巧

http://www.fotobeginner.com/7317/3-ways-to-tackle-back-light/

大宅

引用:係因為光差太大, 窗口光,人面暗一係手動模

原帖由 倫爸爸 於 14-09-02 發表
係因為光差太大, 窗口光,人面暗
一係手動模式, 一係加ev,一係用點測光,以面部為標準。
呢個係同器材完全 ...
好覆雜呀!感應該教用邊個影最好? Thank you

大宅

引用:應付背光/逆光的3個技巧 http://www.fotobe

原帖由 TKFY 於 14-09-02 發表
應付背光/逆光的3個技巧

http://www.fotobeginner.com/7317/3-ways-to-tackle-back-light/
聽日試下先,thank you

大宅

回覆:angie127 的帖子

想買鏡頭影遠景,平靚,有咩推介????

複式洋房

最簡單方法是開閃燈或將對焦點對黑位

大宅

回覆:angie127 的帖子

開閃光燈或者買支閃光燈

Canon 支55-250二千左右,又輕又細,有防震,質素都可接受,平靚正的選擇

複式洋房

其實好簡單, 背光你相機自動mode, 佢一定測左背景光去定快門或光圈, 所以你最好用手動mode, 如果你完全唔用閃燈, 你試ISO800, 光圈3.5, 快門1/30唻影

複式洋房

你平平地買支50 1.8大光圈定焦鏡, 包滿意

洋房

先測窗後光, 再開閃光燈補光, 咁就人不會暗.....

複式洋房

回覆:rayray75 的帖子

我剛剛買左,超好用。

複式洋房

引用:我剛剛買左,超好用。

原帖由 Meiyi524 於 14-10-01 發表
我剛剛買左,超好用。
買左50mm f1.8

複式洋房

引用:你平平地買支50 1.8大光圈定焦鏡, 包滿意

原帖由 rayray75 於 14-09-14 發表
我用過支大光圈,都唔想換返之kit 鏡。

男爵府

Meiyi524 發表於 14-10-24 18:00
我用過支大光圈,都唔想換返之kit 鏡。

我素來買機, 都不要枝 kit 鏡, 幾佰元賣番出來。

如你是 要求高的話, 你會好快嫌棄枝 50 1.8, 因為顏色太淡 !!!!

我以前初學用 kit 鏡, 賣咗, 轉 50 1.8, 賣咗, 轉 50 1.4, 賣咗, 轉 35mm 1.4 保留, 再買 天涯鏡 保留至今 .....

學影逆光相, 買枝閃燈, 賣咗。買枝靚閃燈有高速, 保留至今

學影相真係好用錢的。 無計, 是興趣。

複式洋房

引用:Quote:Meiyi524 發表於 14-10-24 18:00 我

原帖由 Lily2003 於 14-10-25 發表

如你是 要求高的話, 你會好快嫌棄枝 50 1.8, 因為顏色 ...
Haha... 真係學海無涯。多謝分享。依家平平地玩住先。等將來我學多一點點就會跟隨你的路。不過我依家都感受到d色係比較淡。

大宅

引用:Quote:Meiyi524 發表於 14-10-24 18:00 我

原帖由 Lily2003 於 14-10-25 發表

如你是 要求高的話, 你會好快嫌棄枝 50 1.8, 因為顏色 ...
嘩!感咪用唔小$,睇嚟有排學

大宅

多謝大家意見

大宅

rayray75 發表於 14-9-14 09:57
我買左,但係唔係太識用,好暗下

大宅

回覆:我用Canon 600d,鏡18 - 55,點解影室內背景光,人好暗

Canon中低階單反都沒有點測光的。

如果個拍攝角度大背光,最佳辦法都係背光,用閃光燈係最簡單不過可能光線色温唔同會唔自然,買塊反光板啦。

差~

首頁

尾頁

跳至