少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我沒收了阿女的手機,因為太不自覺了,試過寫一張用手機的協議,但她們顯給太少時間,顯三顯四,最終我就當她們面將協議撕了,然後等她們睡了就把手機給沒收。第二日她們發好大的脾氣,扔東西大聲叫同喊,我的心其實好痛,有點不知所措一一究竟收好還是不收好(暈)心跳加速怕有事發生⋯⋯收手機其實去年也曾試過,但今年反應較大
知足常樂!

複式洋房

回覆 mia12345 的帖子

你d仔女幾大?其實你收佢手機應該解釋比佢知~~要佢知道佢自己做錯咗~~好似我對仔女咁~~中學時已經機不離手~~e家佢哋讀緊大學都費事理咁多

大宅

回覆:MayCKM 的帖子

中六wor, 真係會收
我考dse個時日日對住電話,WhatsApp問miss geog pastpaper, 上網睇solution, check schedule, Facebook, ig睇最新jupas information, 定時定候check email睇下有無personal statement要up上jupas, 樣樣都好重要。當然,最重要係同學互相support, WhatsApp下係好正常既事。壓力係會爆
我當年呀媽唔會收我電話,最後咪順利入u

男爵府

我都知,今年升中六更加當我無到,晚上都經常唔交手機放在廳。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

直情系我翻版,已沒收,周末先比佢,如果唔系,人都顛

民房

回覆 nosepe 的帖子

搵返多少少資料俾大家睇睇: http://web.edu.hku.hk/upcoming-events/page1

個講座係6月27日搞, 叫做"伴孩子走在新媒體的路上"

民房

見大家都咁苦惱, 我諗起之前見到d宣傳, 係港大遲d 6月尾有個講座, 類似係講點樣幫小朋友建立正確用手機/電腦既習慣, 有興趣可以去聽下

伯爵府

我女小三, 今年比咗啲我地的舊電話佢用, 唔知係好彩定唔好彩, 唔知咩原因, 入咗 SD CARD 都仲係 DL 唔到嘢, 一下載就話卡已滿, 但明明仲有3GB 幾的. 不過都夠可以裝 WHATSAPP 同一個遊戲. 原意係比佢有功課唔識時影比我睇, 我可以即時教佢做, 唔想留返晒我收工返嚟先問, 咁太浪費時間.

後來, 婆婆話佢成日拎住個電話做功課, 初時問佢點解, 佢話有字唔識寫, 就用 WHATSAPP 查字, 後來我睇佢 WHATSAPP 咪發現佢真係在做功課的時間會 SEND MESSAGE 囉. 後來我就收起咗部電話, WEEKEND 出街時先比佢用囉.

不過如果仔女已升中學, 我諗好難了.

複式洋房

回覆:B-bu 的帖子

你個仔可能好細,如果不是,收手機,收電腦,睇怕佢話好呀揾不到我,上不到網,跟著去左網吧,我覺得咁做不work囉

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:mia12345 的帖子

有收過, 連電腦都block 埋, 為的是寫字太拿西,趕時間完成咁。 次次嬲到我想把本簿掉落垃圾桶。 最後在長假收機罰佢練字, 結果暫時過左呢半年都work。 而且佢現在為左爭取時間打機, 溫書比平時專心同快左, 勞氣少左, 但唔系個個細路work。

民房

而家的中學生好多都係whatsapp到開左個班group,有時仲係由班主任開。
每日post有咩功課交,提大家聽日有quiz/帶野 等等
甚至小學生都有班group,之前見鄰居的小五兒子,佢都係咁。

如果大家唔想小朋友用電話打機,可以買部性能冇咁好,個mon細D,同埋唔好買SD Card比佢或者比部舊機佢(eg samsumg galaxy s/s2 etc)
即使用手機打機都會hang機,download太多game又會慢
等佢地知道家人比部手機佢
唔係用黎打機

子爵府

我收手機…不過會當面收

大宅

引用:Quote:原帖由+BB_Girl+於+15-05-03+發表我

原帖由 濛查查 於 15-05-03 發表
唔好比佢要脅番轉頭,佢欠交功課我收佢一星期手機,考試期間沒收!佢要唔交功課冇所謂,我一直加時,唔會比 ...
你就好做到,我現在只可約法三章

伯爵府

引用:Quote:原帖由+LKS媽媽+於+14-09-07+發表想

原帖由 BB_Girl 於 15-05-03 發表
我兒咪話全班人人有,放學即可用。大發皮氣話咁我以後唔補習,唔讀書,嘜都唔做來要脅我,好煩。

...
唔好比佢要脅番轉頭,佢欠交功課我收佢一星期手機,考試期間沒收!佢要唔交功課冇所謂,我一直加時,唔會比個電話佢

大宅

引用:Quote:原帖由+mia12345+於+14-09-06+發表其

原帖由 LKS媽媽 於 14-09-07 發表
想是完美,但現實是無可能!智能手機的普及程度大家都清楚,不論大人定小孩亦有對物質的需要,渴求,今年你 ...
我兒咪話全班人人有,放學即可用。大發皮氣話咁我以後唔補習,唔讀書,嘜都唔做來要脅我,好煩。

大宅

引用:我個女14歲都係機不離手,+好似冇咗部電話唔

原帖由 louisa_hk 於 14-09-05 發表
我個女14歲都係機不離手, 好似冇咗部電話唔得咁, 有時沖涼, 食飯都不停玩, 收佢電話, 就發你脾氣, 就話會自 ...
Same!

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

有收,中—,但星期六,日,或長假先可以用。

大宅

引用:中一男生,1-4無得帶返學,全日無,星期五

原帖由 tsunmama 於 15-03-04 發表
中一男生,1-4無得帶返學,全日無,星期五可以帶返學,無lock電話,六,日都可以玩,有lock要我解,但都有 ...
我兒子show 左比我睇,可解破note 2, lock screen

首頁

尾頁

跳至