少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我沒收了阿女的手機,因為太不自覺了,試過寫一張用手機的協議,但她們顯給太少時間,顯三顯四,最終我就當她們面將協議撕了,然後等她們睡了就把手機給沒收。第二日她們發好大的脾氣,扔東西大聲叫同喊,我的心其實好痛,有點不知所措一一究竟收好還是不收好(暈)心跳加速怕有事發生⋯⋯收手機其實去年也曾試過,但今年反應較大
知足常樂!

大宅

我有收,態度要強硬,大叫更加要罰,比佢知道一定要要改,你小朋友幾大?

水晶宮

少年人長大了是需要尊重,囡囡做得不對,你在她面前撕毀協議,就要立即收手機,不應待她睡著才做,她以為撕毀協議已完成了責罵,不會想到還有後果,她現在覺得你不尊重她,才會大發雷霆.

現在唯有跟她重立協議,講清楚協議內容,也說出媽媽對囡囡發脾氣的感受,并告訴囡囡媽媽會尊重你,但媽媽更加需要囡囡的尊重.

birdbird  同意  發表於 14-9-2 13:02

大宅

回覆 cherry-0527 的帖子

十三歲同十五歲

知足常樂!

大宅

回覆 MariaTsui 的帖子

因為當時她們還用着手機,當時我有說協議不成只能收手機,不過冇話幾時收
知足常樂!

水晶宮

mia12345 發表於 14-9-2 10:36

因為當時她們還用着手機,當時我有說協議不成只能收手機,不過冇話幾時收 ...

明白,只是執行的時間不當,事情已發生,不要再追究,是時侯共同商討協議內容,及子女違約時的後果,
由於兩個子女年齡相約,最好製定協議內容時,可以同時適合兩個子女,這會更具說服力.

我對囝囝協議最注要是晚上10點熄機,放在廳,做功課,溫習時,電話只可以放在廳.

littlekitten    發表於 15-9-15 15:41
cherry-0527  認同  發表於 14-9-4 01:42

大宅

嗯,啱嘅!
知足常樂!

男爵府

我都想收阿仔的手機,舊年之前都肯俾我收。但今年企硬唔肯俾我。可能巳升中五,我都唔敢太過強硬。唯有協議十時前放在廳。

大宅

回覆 MayCKM 的帖子

我而家又畀返手機佢哋。因為佢哋一路討好我,一放學就跟前跟後⋯⋯
所以我就趁機從新例咗一份用手機守則表
內容稍微改了改,佢哋同意後就簽名做實
手機就好似佢哋嘅靈魂,唯有順從,
甚至一日只用半小時都好過冇(哈哈)
呢次算係順利達成協議
冇用咁多手機溝通多咗好多,有講有笑
比起未限制時間用手機時的日子相差甚遠,
成個暑期直頭係冇法溝通,
(其實手機係7月份放署假時先畀返佢哋嘅
,但日子好似過咗好耐好耐咁⋯⋯)
知足常樂!

男爵府

咁你兩個女都算乖,算易管教。

男爵府

點可以令小朋友唔好沈迷手機? 如果一開始就只比部只可打出打入的手機佢地, 咁又得唔得呢?

男爵府

我無收吖~ 話曬都算叛逆期掛~我驚令佢更加反感~ 平時監督多d lor~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

仔仔剛小六..大約小三SUMMER開始有電話..小五開始用智能電話(唔係刻意比,只係咁岩佢電話壞左,老公又換左新電話,舊智能電話老公要慢慢過資料未放番出去,就比仔用)....
但係電話從來都係我KEEP...出街或去興趣班前我先比電話仔用...回家要歸還....WEEKDAY冇做好功課同溫習冇得用電話...如DINNER前搞掂晒所有野,可比佢用15分鐘...

依家重係用儲值卡...其實我想佢升中後同佢轉台...月費比番D上網佢出街用..方便將來我CONTACT佢...我都有同佢傾過,不過一齊睇表現..我有咁打算,佢冇表現都未必會實行

禁止訪問

大宅

呢個問題真可算係我們現代媽媽的通病啊!(暈)
煩惱,無助,氣憤,難以溝通,束手無策⋯⋯⋯⋯
知足常樂!

大宅

好像變成綱絡不可怕,智能手機才是原兇!

除非這世界從此將智能手機吞噬掉

⋯⋯⋯⋯

知足常樂!

禁止訪問

水晶宮

引用:好像變成綱絡不可怕,智能手機才是原兇!除

原帖由 mia12345 於 14-09-05 發表
好像變成綱絡不可怕,智能手機才是原兇!

除非這世界從此將智能手機吞噬掉
我認為可怕在於家長給小朋友用一些他們根本不需要的電子產品!一個小孩有部智能手機之後,另1個又話要。十個中有7個手,其餘的三個就自然覺得“有需要”。 個“需要” 是建立在人人要有,並不是本身在日常生活上有此需要

禁止訪問

男爵府

我個女14歲都係機不離手, 好似冇咗部電話唔得咁, 有時沖涼, 食飯都不停玩, 收佢電話, 就發你脾氣, 就話會自己安排時間等藉口! 好麻煩, 學校都同佢哋講過, 都冇用!

cy.muimui  我都係  發表於 14-9-6 00:00
vanessamom  Same here!  發表於 14-9-5 20:21

首頁

尾頁

跳至