單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

老公有婚外情,現在跟傾離婚,如他同意例如每月給五千,我怕他比几個月就唔比,怎樣可令這口頭同意有法律保護?

侯爵府

回覆:請問怎令答應了的生活有法律効力

離婚可以糸附件加上一切條件,例如贍養費金額,如有違反,你可以根據文件告他

大宅

引用:離婚可以糸附件加上一切條件,例如贍養費金

原帖由 babytszkin 於 14-09-02 發表
離婚可以糸附件加上一切條件,例如贍養費金額,如有違反,你可以根據文件告他

...
謝謝, 我想自已入紙伸請,人地話平好多比起找律師

珍珠宮

JarJarBin 發表於 14-9-2 12:41
謝謝, 我想自已入紙伸請,人地話平好多比起找律師
你向家事發庭,平,快,只需佢肯離婚同埋同意比錢咪OK哂..我個死野唔肯...

大宅

之前見過有人講,就算法庭判到佢要俾贍養費,佢唔俾嘅話奈佢唔何

大宅

引用:之前見過有人講,就算法庭判到佢要俾贍養費

原帖由 mrstomato 於 14-09-02 發表
之前見過有人講,就算法庭判到佢要俾贍養費,佢唔俾嘅話奈佢唔何
講呢句的其中一個咪系我囉。
如對家 做生意,自僱,收現金糧,even 去咗大陸 移咗民 系好難追的。
相對嚟講,做政府工、大機構長工,會較容易追蹤到佢的入息;對家想走數會有dd難度,不過唔系做唔到。
例如:轉移資產,造大必需開消 (個人生活費、醫療;供養 父母 現任 妻兒 支出)
如果最后 對家合法走數,惟有靠自已 或 太公幫手……

侯爵府

贍養費,好睇運氣,真糸就算對方比下吾比下,又或者比下又停下,如果完全靠晒贍養費一定好危險,自己有份收入,就点都安心D

大宅

贍養費對方反口唔俾你真係吹佢唔漲,學上面jm話齋自己有份收入最好!

大宅

如对方同意離婚,我知可去家事法庭做,但如对方不同意如我又要離婚的話,應如何處理呢?是否要找律師?

侯爵府

引用:如对方同意離婚,我知可去家事法庭做,但如

原帖由 JarJarBin 於 14-09-03 發表
如对方同意離婚,我知可去家事法庭做,但如对方不同意如我又要離婚的話,應如何處理呢?是否要找律師?

...
找律師比較方便D,細節可揾律師出信和對方交涉,你可单方面出紙証明己分居,連續2年便可自動離婚,但我如果我冇記錯,好像分居對方是不用付贍養費直至出了絕對離婚令才需執行!

首頁

尾頁

跳至