母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

喺office泵奶,得一個小雪櫃所以只可以雪不能冰,雪奶可以放幾耐?因為我放工就埋身餵,我想留俾佢第二日我返工個陣食。同埋有時返工唔方便泵奶, 隔左6個鐘先泵出黎我啲奶仲要唔要得?99話隔太耐先泵驚變壞喎……但我喺窮媽媽黎嫁……唔捨得丟……

子爵府

我的育兒心得勳章 想生BB熱投

kayan_tony 發表於 14-9-2 10:32
喺office泵奶,得一個小雪櫃所以只可以雪不能冰,雪奶可以放幾耐?因為我放工就埋身餵,我想留俾佢第二日我 ...

係 office 泵完, 放入密實袋加冰袋一齊雪, 應該 okay, 反而係你回家的時間要幾耐? 如果太耐, 就要再諗辨法了(有媽媽會用 Fridge to go, 我未用過), 一番屋企即入雪櫃, 可以擺到第二日飲, 留意, 天氣都仲係熱, 我盡量唔會過兩日。

隔6個鐘泵係無問題, 唔好掉, 但第二日盡量早番D泵, 免得身體收錯訊息, 以為你唔洗要咁多, 如果太谷, 走去洗手間擠一擠先。

加油!
吾意愛而不錮,尊而不評,同而不擾,邀而不迫,離而無怍,論而不責,助而無犯。得此相待,方互澤潤

複式洋房

回覆:雪奶可以放多久?

Thank you!! 我有試過拎冰袋放office雪櫃,但放工個陣冰袋已變軟。宜家用真空壺加冰雪返屋企個程,我都要搭成個鐘車,不過返到屋企啲冰都係溶少少,所以ok, 喺比較重者
今日可以泵返密啲啦

ho-liday  你識得用真空壺   發表於 14-9-2 16:38

男爵府

同埋有時返工唔方便泵奶, 隔左6個鐘先泵出黎我啲奶仲要唔要得?99話隔太耐先泵驚變壞喎……

>>係乳房入面唔泵出黎都會變壞@@? 聞所未聞, 半夜唔泵, 訓覺到訓醒期間都過六個鐘啦, 朝早未又係咁泵~唔好聽你99亂up

侯爵府

回覆:kayan_tony 的帖子

可以,我隔7,8個鐘才泵一樣D奶無變,咪聽你奶奶亂up啦。

複式洋房

回覆:雪奶可以放多久?

謝謝!99以前都係餵人奶既,不過我諗佢好多,所以覺得倒左無所謂者,可惜我喺滴滴金

子爵府

我的育兒心得勳章 想生BB熱投

kayan_tony 發表於 14-9-2 15:37
謝謝!99以前都係餵人奶既,不過我諗佢好多,所以覺得倒左無所謂者,可惜我喺滴滴金

...
何止滴滴金, 滴滴都有血有淚...

始終新一代己有很多新的母乳知識, 的確同舊時好唔同, 大家多D交流啦
吾意愛而不錮,尊而不評,同而不擾,邀而不迫,離而無怍,論而不責,助而無犯。得此相待,方互澤潤

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊