基督家庭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

有人開了個whatsapp群組,group埋成班識左廿年以上既教會弟兄姊妹講下近況.
有人問起教會其中一位退休牧者,又講到點掛住佢,唔知佢依家點,又話想探下佢...
咁我就話果位牧師依家住係邊間老人院(係香港無親人),如果想探,可以點點點...
之後,全group突然靜默,
過了一會兒,有D吹水高手就係度講"願主紀念佢既勞苦"、"求主恩待佢既忠心僕人"之類.
唉...天父當然會紀念老牧者既勞苦,亦會賜他冠冕,唔洗你地係度肺up啦.
行動呀?!!!
沒有行動既信心係死既,
沒有行動既愛心呢? 係cheap既!
最廉價的關懷,就係當你肚餓時,有人話幫你代禱,之後就說"平平安安地離去吧!我的弟兄"

別墅

回覆:講就天下無敵

謝分享

珊瑚宮

引用:+本帖最後由+方方媽媽+於+14-9-2+14:19+編

原帖由 方方媽媽 於 14-09-02 發表

有人開了個whatsapp群組,group埋成班識左廿年以上既教會弟兄 ...
人情冷暖

生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

子爵府

回覆:講就天下無敵

姊妹,明白你的感受。
可唔可以由你做主動組織呢?
先由你比多啲「愛」出黎囉!
我們都只不過是罪人。

水晶宮

joetreemo 發表於 14-9-2 19:03
姊妹,明白你的感受。
可唔可以由你做主動組織呢?
先由你比多啲「愛」出黎囉!
我自己有探老牧師.
我亦已主動邀請他們一齊去探,但無fix日子.
我既offer係任何人任何時候想去,我都可以帶路.

我個人認為,不應當探牧師係一個活動,約埋一大班人一齊去,探訪前後就約埋食飯或飲野之類.
因為一大班人吵吵鬧鬧,就唔可以同老牧師作深入交流,或靜靜地聽下老牧師分享佢既近況.
此外,老人院亦唔方便一大班人去.

老牧師開始有點腦退化啦,
唔係好認得人,
我帶住其他人去探佢,可以做"介紹".

珍珠宮

方方媽媽 發表於 14-9-2 19:40
我自己有探老牧師.
我亦已主動邀請他們一齊去探,但無fix日子.
我既offer係任何人任何時候想去,我都可以帶路 ...
姊妹,
愛心係從上帝而嚟.
相信主比你感動去關愛有需要既人.
但撒旦想你灰心, 對人失望,
最後自己個心都變冷.
你可為弟兄姊妹祈禱, 希望上帝感動佢地既心,
同時亦可自己先去做探訪,
用行動去感動他人.
又可以私下問下一兩位你覺得有可能會去既朋友同你一齊去....

其實我地可以做既野係好多0家!!
千萬不要灰心, 或只睇失敗o個面!!
加油!!

子爵府

是的, 姊妹. 認同以上姊妹所講,
『主比你感動去關愛有需要既人.
但撒旦想你灰心, 對人失望』
有時候, 我們自己需要身邊的人多啲關懷,
或者你覺得老牧者需要多啲關懷,
你可以主動提出啊!
正如一段夫妻關係中, 你覺得老公呢段時間冷淡左,
可以講啊, 多做主動.
唔好太有針對批判的眼光先, 其實大家都可能係有心既.

既然你都覺得老人院唔適合多人探訪既,
可以下次你打算去既時間,
在個group度問下有無人有興趣一齊去,
如果大家時間上就唔到, 或者無心去既, 又唔會尷尬, 又唔會被逼.
你去探訪時, 又可以同老牧者影下相, 或者只係影下老人院環境
share出黎, 相信你咁做, 大家必定多啲關注,
在神的引領下, 愛心同關懷老牧者的心就會發芽生根.

樓主, 我們全都是罪人, 各人都在各方面終生學習, 學像耶穌.
耶穌都叫我們原諒『弟兄』70個7次啦....
你可以向老牧者施予好多愛同關心, 相信你都可以對弟兄姊妹施予好多愛同體諒.

祝福你同老牧者

水晶宮

joetreemo 發表於 14-9-3 10:54
是的, 姊妹. 認同以上姊妹所講,
『主比你感動去關愛有需要既人.
但撒旦想你灰心, 對人失望』

我沒有不原諒任何人,他們又沒有做了對我有損的事,我憑甚麼去要求別人?
我只覺得非常非常的諷刺.
基督徒已經常常被別人稱為偽善,主要都是口裡一套,心裡一套,做的又是另一套.
但當大家都不知道老牧師住在哪裡時,就口口聲聲說好掛住,好想探,只因不知他住在哪裡而探不到,
到知了後,又如何? 不就是尷尬地沉點起來嗎?
這才真諷刺啊!

對人失望,就一定的了.
耶和華不也曾對人失望嗎?
主耶穌不也曾對人失望嗎?

子爵府

回覆:方方媽媽 的帖子

但神沒有放棄世人。祂沒有放棄你,你也不要灰心。

別墅

我 們 都 像 不 潔 淨 的 人 ; 所 有 的 義 都 像 污 穢 的 衣 服 。
以賽亞書64:6

因 為 那 不 憐 憫 人 的 , 也 要 受 無 憐 憫 的 審 判 ; 憐 憫 原 是 向 審 判 誇 勝 。
雅各書2:13

姊妹,這正是我們學習信心的功課。主怎樣憐憫寬恕我們,我們也當怎樣憐憫寬恕別人,何況他們不是仇敵而是神家的人。是的,信心沒有行為便是死的。

末世信徒愛心冷淡是聖經早已明言的,姊妹對老牧者有這般愛心可見姊妹有主的恩典托著,姊妹理當感恩而非埋怨其他弟兄,反之他們更須要姊妹的憐憫及代禱。

別墅

我們都像不潔淨的人 ; 所有的義都像污穢的 衣服 。

因為那不憐憫人的 , 也要受無憐憫的審判 ; 憐憫原是向審判誇勝 。
雅各書2:13

姊妹,這正是我們學習信心的功課。主怎樣憐憫寬恕我們,我們也當怎樣憐憫寬恕別人,何況他們不是仇敵而是神家的人。是的,信心沒有行為便是死的。

末世信徒愛心冷淡是聖經早已明言的,姊妹對老牧者有這般愛心可見姊妹有主的恩典托著,姊妹理當感恩而非埋怨其他弟兄,反之他們更須要姊妹的憐憫及代禱。

別墅

引用:耶和華不也曾對人失望嗎?主耶穌不也曾對人

原帖由 joetreemo 於 14-09-03 發表
“擊打牧人、羊就分散” 就是我們羊的本相!!
我想起當主被交時,門徒各散東西,彼得也三次不認主,我們也好不過彼得。若不是主的恩典,我們一個也不能得救。

水晶宮

joetreemo 發表於 14-9-3 13:23

神沒有放棄世人,
所指的世人,是泛指世上所有的人.
我信世上有好人有壞人,同一個人裡面,也存有善、存有惡.
我只係對果D口口聲聲"父啊~父啊~"既高調信徒感到氣憤和不恥而己,

我因何事要灰心?
我又不會因他們的言行而改變我對神、對其他人既愛.
信仰的核心不在人,而在神啊.

別墅

保羅在羅馬書說:在我裡面毫無良善呀!

水晶宮

lady_marmalade 發表於 14-9-3 13:49
我 們 都 像 不 潔 淨 的 人 ; 所 有 的 義 都 像 污 穢 的 衣 服 。

"他們更須要姊妹的憐憫及代禱"

他們有需要代禱嗎?
神已"被住"在他們的口裡啊.

當然,這只是氣話,
但是,你當我自大又狂妄吧,
我自比先知約拿,就算可以去同情尼尼微城唔認識真神既人,都好難接受果D"虔誠"的法利賽人.
即係,我情願同個真小人打交道,都好過與偽君子同行囉.

水晶宮

lady_marmalade 發表於 14-9-3 14:40
保羅在羅馬書說:在我裡面毫無良善呀!

係呀.
保羅咪就係講真話囉,他亦無當自己係聖人嘛.
保羅所誇的,不外是自己的軟弱,和別人為主的努力~
"我更喜歡誇自己的軟弱、好叫基督的能力覆庇我" 林後12:9

別墅

不是我們去判定誰是稗子、只有主知道、也要待主再回來時才能拔出來掉進永火。
他們一息尚存都仍有機會回轉、站立得穩的也有機會走歪、有例可見、所以要儆醒、共勉。

子爵府

方方媽媽 發表於 14-9-3 14:41
"他們更須要姊妹的憐憫及代禱"

他們有需要代禱嗎?
每個罪人每個不同的時刻, 都有當學的功課.他們有他們當學的功課, 方媽都有當學的功課.

『弟兄』都有得罪我們的時候, 是主內『弟兄』, 條問題唔係用『世人』. 你口中雖然唔認, 但是你的確是『嬲親』.

21那時,彼得進前來,對耶穌說:「主啊,我弟兄得罪我,我當饒恕他幾次呢?到七次可以嗎?」22耶穌說:「我對你說,不是到七次,乃是到七十個七次。23天國好像一個王要和他僕人算帳。24才算的時候,有人帶了一個欠一千萬銀子的來。25因為他沒有甚麼償還之物,主人吩咐把他和他妻子兒女,並一切所有的都賣了償還。26那僕人就俯伏拜他,說:『主啊,寬容我,將來我都要還清。』27那僕人的主人就動了慈心,把他釋放了,並且免了他的債。

28「那僕人出來,遇見他的一個同伴欠他十兩銀子,便揪著他,掐住他的喉嚨,說:『你把所欠的還我!』29他的同伴就俯伏央求他,說:『寬容我吧,將來我必還清。』30他不肯,竟去把他下在監裏,等他還了所欠的債。31眾同伴看見他所做的事就甚憂愁,去把這事都告訴了主人。32於是主人叫了他來,對他說:『你這惡奴才!你央求我,我就把你所欠的都免了,33你不應當憐恤你的同伴,像我憐恤你嗎?34主人就大怒,把他交給掌刑的,等他還清了所欠的債。35你們各人若不從心裏饒恕你的弟兄,我天父也要這樣待你們了。」

水晶宮

joetreemo 發表於 14-9-3 14:53
每個罪人每個不同的時刻, 都有當學的功課.他們有他們當學的功課, 方媽都有當學的功課.

『弟兄』都有得罪我 ...

唔洗咁大隻紅字,我睇到啦.
但呢段經文,係講緊欠債追債,而唔係泛指對所有不公不義不平等之事的處理啊.
我都話佢地既言行於我無損囉,佢地無得罪我,無欠我既債呀.
所以apply唔到我呢個case上面囉.
明白嗎?
咪隨意引段經文啦.

請問呢位兄台/姊妹,
你有無對任何不公義既事感到氣憤不平?
況且,主耶穌都趕走D係聖殿買賣祭品,諗住燒隻羊、燒隻um春就可以換取赦罪、平安既偽善者啦,
不如你問下主耶穌"嬲咩唧".

公爵府

哈哈...終於有教徒肯講真說話了"講就天下無敵"呢個問題我一早就發現了.只是教徒中意自己呃自己.滿咀大道理....實際行動 ? ....無 !

首頁

尾頁

跳至