婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地唔好同我講兩母女冇隔夜仇,可能我哋前世真系撈亂骨頭。 大女出世,媽話唔湊,轉個頭又帶咗我個女去佢度住,fine. 我都好感激佢等我專心工作。一年過去,湊仔方面有分歧, 我決定自己同工人湊返。問題就黎啦,佢唔肯俾返個女我。咁又好啦,知道佢有感情喱個係佢嘅寄託。 問咗我老公,我老公都話冇所謂,咁就決定同佢地一齊住。層樓系我地一齊夾份買嘅。住埋一齊真系相見好同住難。佢每日係咁針對工人,日日夾住我響中間。咁我叫佢好啦你唔好做野(自己公司,所以以前湊埋我個女去公司),幫我湊女啦。佢又唔制喔。咁工人就系我靠山,我都要靠佢幫我睇住細路仔噶。我又唔可以得失工人。

其二就系一屋真係不能藏二虎。佢樣樣都要話事,我地幾点鐘訓覺都要管。幾十歲人我仲要喱埋響被竇度睇mytv。 一陣又話我買送買得唔靚。一陣又話我買送買得好貴。但系又唔系幫手喔,我都唔知住埋嚟做乜嘢。

當初我地講好咗我地凡事都系細路仔行先。但系呢,佢同細路仔爭廁所。出完街返嚟第一個要霸住個廁所沖凉。食飯又要就佢哋嘅時間,八九點先開飯。十一點先叫個孫訓覺。佢話冇乜時間見個孫喔。

好啦大家開心見誠咁講啦,出事啦,反面! 咁好啦大家同住一間屋日日黑口黑面(冇傾計無講野一年喇)都唔系辦法。 終於的起心肝問人借錢買埋佢果份。哈! 唔要! 咁即系點啊? 問佢咁即係佢要埋我地果份,我地搬走,佢又話無錢買埋果一半。

我嘅舅父阿姨外公外婆都已經同佢地(系我父母都系咁態度,唔願搬走)講過,佢話個個都偏幫我,蝦佢兩個老人家。大家其實都系果句,一系忍一系搬。 大家住埋一齊大家都唔開心咪分開住囉。 佢地又唔系無地方住喔。

咁即系點?

子爵府

畀面勳章

咁即係想玩野

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆:關係唔好既系我同我媽媽……俾錢佢買過間屋都唔肯搬。

即係你頂唔順就自己出去租樓住。
樓主我同你差唔多處境,完全感受到你嘅無奈
我媽都係非常專橫,少少唔順佢意就話仔女變哂 一嬲人可以嬲好多年嗰隻
佢對人好嗰時係非常好架,但份人太過極端令身邊d人好攰……
所以而家都淡,只係等阿仔再轉小學嗰時再搬出去,希望佢到時d脾氣好番少少啦

男爵府

育兒性格勳章

唔好沙心機,你點做都唔滿意架啦

男爵府

咁樣既情況仲痛苦過同99住。走都走唔到,因為唔係錢銀問題。當初第一步行錯咗啦。
做人,5好難为自己

大宅

賣左層樓,各自再買過,得嘛?

wahhwahh  佢父母肯定唔會賣   發表於 14-9-3 15:33

大宅

引用:即係你頂唔順就自己出去租樓住。樓主我同你

原帖由 carrina 於 14-09-02 發表
我媽都係非常專橫, ...
即系而家仲系一齊住?

大宅

引用:唔好沙心機,你點做都唔滿意架啦

原帖由 ac320 於 14-09-02 發表
唔好沙心機,你點做都唔滿意架啦
系啊,做乜都系我錯。雖然個個都幫我,但系都叫我就就下佢地老人家。甘即系點?

大宅

引用:賣左層樓,各自再買過,得嘛?

原帖由 icic1234 於 14-09-03 發表
賣左層樓,各自再買過,得嘛?
佢唔肯賣,之前我已經同agent傾好咗。佢走去agent度呻(都幾熟)話我唔識計數,計錯數。呢個價吾岩. 但系再貴冇人買架ma。即系佢吾想放

大宅

引用:咁樣既情況仲痛苦過同99住。走都走唔到,因

原帖由 nanaaixi 於 14-09-02 發表
咁樣既情況仲痛苦過同99住。走都走唔到,因為唔係錢銀問題。當初第一步行錯咗啦。
...
系,個個都话行錯第一步……

水晶宮

回覆 yogaman 的帖子

分開住啦, 如果錢唔係問題, 你地係附近買間細細地既, 仲好過甘傷感情。你係咪獨女? 我同我媽都係, 我諗佢係錫我既, 但同你媽一樣, 佢太鍾意干預人, 控制人, 總之你做既就係唔夠佢好, 以前管我, 而家管我BB, 連我老公都要管埋。我估呢D係老人家通病,你唔服從就黑面, 其他人只會叫你忍, 係99仲可以一齊鬧下, 但阿媽, D人就會叫你忍忍忍。我成日講, 佢既行為, 係99實俾人爆左九世....

大宅

感同身受
有個衰阿媽仲慘過有個衰99,99都仲可以唔理佢重難明但阿媽......我眼淚都哭乾了

大宅

引用:回覆 yogaman 的帖子分開住啦, 如果錢唔係

原帖由 luckybaby2011 於 14-09-03 發表

分開住啦, 如果錢唔係問題, 你地係附近買間細細地既, 仲好過甘傷感情。你係咪獨女? ...
系呀,見d人淨系鬧99冇鬧亞媽,搞到我好似好不孝咁。但系奶奶我一早有預防,阿媽真系估佢唔到。同你一樣,除咗管我,管小朋友,管我老公,管我工人。俾返少少面我好唔好,四十歲人都就到,小小野都吾比我話事,救命!

大宅

引用:回覆 yogaman 的帖子分開住啦, 如果錢唔係

原帖由 luckybaby2011 於 14-09-03 發表

分開住啦, 如果錢唔係問題, 你地係附近買間細細地既, 仲好過甘傷感情。你係咪獨女? ...
因為按揭問題,我地唔賣就買唔到第二間。呢間佢又肯賣,佢地其實又有地方位架wor. 所以我地已經比左錢佢,佢又收咗,但系就唔肯搬走d野,人就鍾意就出現,唔鍾意就唔返。一星期兩三晚現身,鬧工人鬧到夠發洩完就走……顛~

大宅

引用:Quote:原帖由 luckybaby2011 於 14-09-03

原帖由 yogaman 於 14-09-03 發表
因為按揭問題,我地唔賣就買唔到第二間。呢間佢又肯賣,佢地其實又有地方位架wor. 所以我地已經比左錢佢, ...
更正:吾肯賣

大宅

引用:感同身受有個衰阿媽仲慘過有個衰99,99都仲

原帖由 cherrie221 於 14-09-03 發表
感同身受
有個衰阿媽仲慘過有個衰99,99都仲可以唔理佢重難明但阿媽......我眼淚都哭乾了 ...
甘你點過?我日日都好辛苦……

公爵府

玩具勳章 陪月勳章

引用:即係你頂唔順就自己出去租樓住。樓主我同你

原帖由 carrina 於 14-09-02 發表
我媽都係非常專橫, ...
你阿媽同我奶奶一樣,我處境都一樣,好辛苦

大宅

yogaman 發表於 14-9-3 11:53
因為按揭問題,我地唔賣就買唔到第二間。呢間佢又肯賣,佢地其實又有地方位架wor. 所以我地已經比左錢佢, ...

如果係咁不如自己出去租屋住啦, 真係同佢嘈盞大家傷和氣

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆:yogaman 的帖子

係呀,等多年半阿仔升小學就搬。
而家唔係冇錢搬,只係响冷戰時搬我媽可能仲偏激,所以唯有忍多陣。

水晶宮

回覆:yogaman 的帖子

同病相憐,咁你好大穫喎,錢就收左,但又唔搬,佢應該唔想分開住,因為咁會脫離佢管轄範圍,呢個係佢既寄託,。提提你都要顧下老公情緒,我地由細管大冇咁大衝擊,我老公好脾氣都試過忍唔到話,媽咪我好大個人架啦你由我啦,最慘係佢湊小朋友唔掂又唔聽你講,不過我而家為左bb,有時都同佢撐,我唔想bb受佢果套。

首頁

尾頁

跳至