婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

複式洋房

回覆:heyhey101214 的帖子

好叻

水晶宮

引用:Quote:貧窮媽媽 發表於 14-9-3 00:52 我99

原帖由 Jocelyn河馬 於 14-09-03 發表
吓,要鬧交唔好禍及小朋友啊,d老人家真系……,真係驚小朋友有心理陰影
...
佢唔鬧交都會對住我個仔講,你阿爺正x街,所以我唔鍾意阿仔見佢咁多

水晶宮

鬧番大伯無問題,我都贊成,但一定要到point.

大伯係長輩,亦係好親既人,如果大伯、99,或任何人,識得教,又能幫你手教,你多謝都來不及啦,只係佢地唔識教,做出D不合宜既行為,先至令你反感姐,係咪?

要鬧,就直接鬧佢"大伯,可能你無湊BB經驗啦,咁細個BB,要教,唔係大聲喝架,你咁大聲喝BB,會嚇親BB架.你無經驗,唔識,我唔怪你,希望你下次唔好再喝BB"

史奴比  外人諒解佢佢   發表於 14-9-4 16:54
msbear  AGREE  發表於 14-9-3 18:26

水晶宮

引用:Quote:原帖由+Jocelyn河馬+於+14-09-02+發

原帖由 babywingleung 於 14-09-03 發表
下次再有就鬧番佢,我既女係我自己會教,要鬧要打都唔輪到你地,唔其望你地會好錫佢,但都唔可以打佢鬧佢! ...
好認同

從愛生憂患 從愛生怖畏 
離愛無憂患 何處有怖畏

大宅

引用:Quote:heyhey101214+發表於+14-9-3+01:51+

原帖由 Jocelyn河馬 於 14-09-03 發表
我個bb點教我自己話事,要打要鬧輪唔到d外人,教一個咁細既bb點可以用大聲喝,小事就可以唔理?咁下次呢? ...
我覺得係你同大伯關係一直唔多好啫。小朋友吐食物係錯,你自己平時點教?或有無教?因為你覺得佢唔明,所以由得佢?
如果唔係你大伯,係你阿哥,你會唔會少d 委屈?
一家唔知一家事,不過見你似無視小朋友既問題,強調自己小朋友唔到外人理~ 真心問,大伯同小朋友同姓,都係外人?

伯爵府

育兒性格勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

咁樣嚇親小朋友呀

大宅

Babybabyhopes 發表於 14-9-3 23:46
我覺得係你同大伯關係一直唔多好啫。小朋友吐食物係錯,你自己平時點教?或有無教?因為你覺得佢唔明,所以 ...
講得啱我最憎聽到果隻弟婦
同佢個b講 大伯好惡 你曳鬧你
大伯惡啦 仲唔坐定

但係我同C6理都唔想理佢個小朋友

佢仲發表佢既偉論 解釋佢個小朋友點解見人就喊
話個個細佬都怕啲帶眼鏡既人
實喊

我每次聽到 都即刻串返佢
請我地去轉韓國 咪唔喊囉

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

回覆:Jocelyn河馬 的帖子

你當即時同你大伯講,唔好咁大聲同我bb講野,會嚇親佢,夜晚唔訓係咁喊,嘈到大家就唔好(禮貌但嚴肅地)

禁止訪問

大宅

回覆:大伯大聲喝bb

我都試過 當時我仔又係15個月 佢成日走去二伯個書台到搞佢d野, 之後係到鬧仲擺a牛蒡丸係個台既周圍,我奶奶竟然覺得無問題唔執起。二伯有點變態成日嚇我個仔, 我出聲會比人話無大無細 我只有啞忍同襯佢走左比我執晒d丸 激死

大宅

引用:我都試過+當時我仔又係15個月+佢成日走去二

原帖由 tobysin 於 14-09-04 發表
我都試過 當時我仔又係15個月 佢成日走去二伯個書台到搞佢d野, 之後係到鬧仲擺a牛蒡丸係個台既周圍,我奶 ...
個陣時我映低 如果我仔唔小心食左有咩事都有證據話佢

水晶宮

Jocelyn河馬 發表於 14-9-4 01:26
大伯淨係我c6個哥哥,與我無關,親人?我無d咁既親人,如果識教,我當然會好多謝佢地,問題係無,有既淨係 ...
大伯同你無血緣關係,是對的,
但正如你說,佢係你C6哥哥,即係你兒子父親的哥哥,而你係兒子母親,呢D姻親關係,抹煞不了.
不過,你咁嬲你大伯,都好明白,佢的確係超級過份!
佢態度差,但你唔好同佢一般見識啦,咪第二時你孩子就學到"吵架",而唔係講道理架啦.
如果可以,當然最好辦法係搬走,
搬唔走,都唔同佢同檯食飯,盡量避開佢.
有時,受限於一時既環境,只好委曲求存.
等第二時自己環境再好D,就可以搬離囉.
加油!

大宅

回覆 heyhey101214 的帖子

我作為媽咪就好認同樓主 , 小朋友太細你大聲喝佢 , 佢唔會明咩叫浪費食物 , 點解唔食飯就要比人喝 , 大聲只會嚇親個小朋友 , 教小朋友係要有耐性 , 唔係靠大聲 , 我女兩歲都會扭計唔食野 , 會大喊 , 我唔會喝佢 , 我只會攬住佢同佢講 : 如果佢唔想食就算 , 唔洗扭唔洗喊。之後佢肚餓就會令佢明白佢唔食飯係會肚餓 ~ 教小朋友唔係好似以前 D 人咁一味靠打 , 靠鬧 , 宜家呢個年代係要有耐性 , 係安全環境下比佢哋自己感受同試 , 好似我食魚蛋粉落辣油 , 阿女見到又想試咪比佢試囉 ! 試完佢知辣下次就唔會再話要食 ~

講真你點教小朋友 , 小朋友之後就會學 , 你大聲喝佢 , 佢就大聲喝其他人 , 你打佢佢打人 , 大人係要身教同要有耐性去教 ~

首頁

尾頁

跳至