跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我想問下各位媽咪, 依家開始準備bb衫未啊?? 我仲未開始準備啊!想過年之後先買, 你地呢??

大宅

走佬袋都未執 :p
不過就好心急買左的的衫仔喇!

原文章由 sophinalam 於 08-1-18 23:27 發表
我想問下各位媽咪, 依家開始準備bb衫未啊?? 我仲未開始準備啊!想過年之後先買, 你地呢??

侯爵府

醒目開學勳章

人地俾o左好多衫仔我, 不過仲要買d和尚袍, 請問和尚袍應該買長袖定短袖呢? 5月生, 應該都熱熱地, 請指教!

男爵府

我記得上次八個月後邊到都唔想去, 所以早d預備.

我買左d自己鍾意ga款/開倉, 仲有等緊老公去車人地俾ga用黎粗著. 攞左返黎睇下邊樣唔夠再買. 都係個句, 同一size, 我都會預備定唔同款同長/短袖, 因為四/五/六月乍暖還寒, 而且唔同bb有唔同需要/喜好. 不個都係長袖為主.

走佬袋唔駛咁快, 黎緊潮濕, d衛生巾/尿片/奶粉遲d先入貨. d衫仔洗完遲d都要翻洗/再熨. 奶樽個d都準備好了.

原文章由 mamibbchu 於 08-1-19 11:16 發表
人地俾o左好多衫仔我, 不過仲要買d和尚袍, 請問和尚袍應該買長袖定短袖呢? 5月生, 應該都熱熱地, 請指教!

[ 本文章最後由 Valy 於 08-1-19 14:25 編輯 ]

複式洋房

回覆 #1 Valy 的文章

多謝你意見啊! 我想我都係新年之後就會開始買野啦..我係第一胎..好多野都要買..bb車啊..等等...

複式洋房

各位好,

我都係5月媽媽, 我買左長袖短身和尚袍(薄身), 長袖蛤蟆衣(薄身唔包腳仔), 長袖包片和尚袍(薄身), 腳套, 手套, 口水肩(每樣都係2-3件咋); 仲未買長和尚袍, 嬰兒帽, 包被 & 睡袋, 其實都唔知衣物方面有無野買漏..

同埋有無媽媽可以話我知bb 衫d size 點分同應該每款預幾多件左右呢, d 衫太概可以著幾耐? 買大多驚bb著唔晒, 5 月生bb 都唔知d 天氣會點, 又唔知夏天開唔開得冷氣..... 驚bb 冷親呀!! 唔好意思, 咁多問題..

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

我有時行街見到 D 衫仔得意都忍唔住手買左 D, 多數都係出街衫.今個星期我老公仲緊張到買埋 BB 床, 床單, mattress, 柜又訂埋 2 月尾取貨, 佢話所有野都係新既, 預早買番黎散下 chemical 好 D 喎.
生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

侯爵府

醒目開學勳章

唔該晒你呀Valy, 咁我去樣樣買d啦!

男爵府

Irene,

第一胎我有20件以上的和尚袍, 因為一次著兩件(一件長, 一件短), 一日最少換一次, 不計意外(嘔奶, 漏尿). d衫要兩三日先乾, 所以都係差唔多. 我記得護士話初生bb要keep住室溫20-25度, 所以會著兩件. size睇下你bb大唔大隻, 同大得快唔快, 我個囡係大碼, 50碼好快唔啱, 我得兩三件, 60都可以著到兩個月, 70可以著耐d, 所以會買多d, 80袍就秋天到咁著(我諗).

valy

別墅

我記得上一胎7、8個月倒都唔想行街, 所以依家都買得七七八八, 主要買長袖短身&長身和尚袍, 幾件長袖蛤蟆衣(唔包腳仔), 包被, 出街衫唔好買咁多, 因為其實好小機會會帶newborn bb 出街, 遲啲知細b屬咩size bb(大/中/小) 慢慢買都未遲!

[ 本文章最後由 LibraMum 於 08-1-22 12:57 編輯 ]

複式洋房

hi Valy,

多謝你o既建議呀, 咁我初生會買少d, 買多少少70 & 80先

原文章由 Valy 於 22/1/08 12:36 PM 發表
Irene,

第一胎我有20件以上的和尚袍, 因為一次著兩件(一件長, 一件短), 一日最少換一次, 不計意外(嘔奶, 漏尿). d衫要兩三日先乾, 所以都係差唔多. 我記得護士話初生bb要keep住室溫20-25度, 所以會著兩件. size睇下 ...

複式洋房

係呀 , LibraMum, 我依家都想買晒d 野先, 驚遲d個肚越來越大行街辛苦+危險呀,bb 衫我都揀唔包腳仔款, 感覺上"襟著"d 因為我見包腳d款腳仔位置好似好少空間咁,驚bb 頂腳呀... 買唔包腳d 款就用襪仔or 被仔包住lor

原文章由 LibraMum 於 22/1/08 12:55 PM 發表
我記得上一胎7、8個月倒都唔想行街, 所以依家都買得七七八八, 主要買長袖短身&長身和尚袍, 幾件長袖蛤蟆衣(唔包腳仔), 包被, 出街衫唔好買咁多, 因為其實好小機會會帶newborn bb 出街, 遲啲知細b屬咩size bb(大/中/ ...

別墅

我都想請教大家丫. so far我主要買長身和尚袍, 因為lum住bb都係唔著褲仔架啦... 係咪真係要買短和尚袍呢?

我去買和尚袍時, 個sale話5月出世, 基本上就係著長身和尚袍, 短身既主要係冬天出世既bb用黎做底衫. 夏天b, 係屋企身和尚袍加被仔就夠. 出街就加面衫.

子爵府

我諗住新年後就開始買野~因為到時都七個月o勒~要開始準備~

首頁

尾頁

跳至