家事百科

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

如題。

會否有其他地方可以平宜啲更換?

複式洋房

換個新好了,咁貴

珍珠宮

2024年龍年勳章

寶哥哥 發表於 14-9-3 00:04
換個新好了,咁貴
換個新的都要大約$4500。

大宅

電磁爐用了多少年?

水晶宮

claim insurance, if you have.

大宅

回覆:PaPa 的帖子

機齡多久?可找家居保傾傾,唔新就換部好過!

象牙宮

PaPa 發表於 14-9-2 23:57
如題。

換新多少錢?

更換其它品牌.

size 需要一樣不?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

2024年龍年勳章

casii 發表於 14-9-3 12:24
機齡多久?可找家居保傾傾,唔新就換部好過!
用了四年左右,還好新淨,功能無問題。
沒有買家居保險。

大宅

"用了四年左右", 這真是一個尷尬時間, 因這些電磁爐一般可用5-7年左右, 而玻璃面是全爐最貴的部份, 所以我都會換過部算啦, 肉痛都冇辦法!

大宅

回覆:Kittyfyk 的帖子

同上……有4,5年,不如換吧。
柜面開孔尺寸記得要一樣,或有大冇細,拒面都可以改!

象牙宮

PaPa 發表於 14-9-2 23:57
如題。

1. 量好 空孔 size 網上找 同樣 size (其它品牌) fit
2. 找不到一樣 size, 一片板/ 不秀綱 蓋上孔, 用任何 自己喜歡的 煮食炉 (平. 貴任你選)

实用式, 氣霸牌不差.
我最近更換, 想用 氣霸, 孔不合, 改用星輝. (代替)

我媽就 改細孔 (加一片有孔鋼片) (人老左, 灵活性自然, 不足)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

PaPa 發表於 14-9-3 13:48
用了四年左右,還好新淨,功能無問題。
沒有買家居保險。

還好新淨,功能無問題。

只是面裂咗, 用膠紙 貼/ chit 玻璃膠 就是了.
(難看d, 自家用, 又不是 給人看))

理性討論交流者。

珍珠宮

2024年龍年勳章

333s 發表於 14-9-3 20:37
還好新淨,功能無問題。

只是面裂咗, 用膠紙 貼/ chit 玻璃膠 就是了.
我試過用封箱透明膠紙貼在玻璃面,但係煮完嘢後,塊玻璃面啲熱力溶咗張膠紙,好彩我有用張矽膠在玻璃面,否則會黏住個鑊底。
我估用玻璃膠唔得,因為會弄到玻璃面不平,傳熱效果會減低,而且可能都會溶。

333s  裂在火中央? 角落?  發表於 14-9-4 17:53

大宅

回覆 333s 的帖子

唔識就唔好害人, 當煮食時, 煲與爐面之間是很熱的, 膠紙及玻璃膠必熔無疑, 且有裂痕有機會漏水到裡面帶電部份, 十分危險, 有觸電及火警可能, 應立即停用

男爵府

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章 畀面勳章

不如買過部新既啦

象牙宮

Kittyfyk 發表於 14-9-4 08:58
回覆 333s 的帖子
唔識就唔好害人, 當煮食時, 煲與爐面之間是很熱的, 膠紙及玻璃膠必熔無疑, 且有裂痕有機 ...

煲與爐面之間是很熱的.

1/ 溫度高位置 根本上 無法用玻璃膠 (常識) common sense. )可以嘗試
2/ 平時煮食 煎/炸/煮/炖/蒸 難道 不用廚具? wok? pan?
直放 有裂痕玻璃?

3/ 裂痕在何處, 處理方法各不相同. 如果在角落 並無要害
角落裂 影響外形, 功能上不影響.

做判官前, 先動動腦. 別指三道四說人家害人. 自重 & 尊重.
我只适于討論, 交流經驗.

理性討論交流者。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆 333s 的帖子

條裂痕就係穿過其中一邊的發熱的圓圈。

首頁

尾頁

跳至