少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

仔仔就快17個月大,超級痴身。

我去個廁所,仔仔爆喊。去煮飯,係廚房門口度喊,我煮1個鐘頭飯,仔仔可以喊足1個鐘。依家佢唔知跟邊個朋友仔學返黎,一路尖叫一路喊,喊到我理佢為止。我已經試過將佢困入黑房,打手板,亦試過呵佢氹佢分散佢注意力,仔仔依舊都係咁喊,完全唔收聲,我真係唔知佢返幼稚園時點算

qq爹地  先搞好自己EQ先  發表於 14-9-8 13:30

公爵府

saberlily 發表於 14-9-3 00:18

我已經試過將佢困入黑房,打手板
千萬不能咁做呀.將來佢會有恐懼症.會超級無安全感....你可以放輕音樂OR開電視來分散佢的注意力 .

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:saberlily 發表於 14-9-3 00:18 我已

原帖由 美之選468 於 14-09-03 發表
千萬不能咁做呀.將來佢會有恐懼症.會超級無安全感....你可以放輕音樂OR開電視來分散佢的注意力 .
...
我地都試過哂,完全唔掂,如果播音樂仔仔會喊得仲更加癲

珍珠宮

回覆:我就快癲啦

可能缺乏安全感 帶佢出多d街 但keep住陪實佢先啦

公爵府

saberlily 發表於 14-9-3 01:29
我地都試過哂,完全唔掂,如果播音樂仔仔會喊得仲更加癲
放卡通片俾佢睇LA.

男爵府

saberlily 發表於 14-9-3 00:18
仔仔就快17個月大,超級痴身。

我去個廁所,仔仔爆喊。去煮飯,係廚房門口度喊,我煮1個鐘頭飯,仔仔可以 ...
其實痴身代表佢唔夠安全感呢......了解下發生咩事佢會不安啦, 係平時太少親人同佢玩, 佢依賴晒起你一個身上丫, 還是佢遇到咩經驗怕自己一個人丫, 定係本身有唔舒服要人安慰呢.......
唔同原因的處理方法可以好唔同, 試下觀察多d 佢細微的表情動作, 諗多d 身邊環境, 睇下會唔會估到d 眉目?

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:saberlily 發表於 14-9-3 00:18 仔仔

原帖由 AJIM 於 14-09-03 發表
其實痴身代表佢唔夠安全感呢......了解下發生咩事佢會不安啦, 係平時太少親人同佢玩, 佢依賴晒起你一個身上 ...
其實我已經成日帶佢出街同朋友仔玩,多數係我一離開佢視線範圍就喊,喊到我係佢視線範圍內就收聲,之後就要我抱住佢

男爵府

saberlily 發表於 14-9-3 17:29
其實我已經成日帶佢出街同朋友仔玩,多數係我一離開佢視線範圍就喊,喊到我係佢視線範圍內就收聲,之後就要 ...
其實有冇試過抱佢一陣, 然後放起身邊等佢自己玩?
我屋企果個起我哋兩公婆同工人姐姐做嘢果陣, 都會想痴身, 我哋會俾佢痴一陣, 抱一陣錫一陣之後慢慢放佢自己玩........有時真係入洗手間都帶埋入去, 慢慢佢會知道我哋唔會唔理佢, 佢就冇咁痴咯。

有時覺得小朋友的安全感真係好奇妙, 睇唔到捉唔到, 但係就影響住小朋友好多行為模式。

仲有都可以諗下, 自己同埋其他親人有冇做過突然起佢身邊消失的行為, 例如唔帶佢去街果陣, 搵人帶佢入房之後自己靜雞雞走咗佢........因為聽過d 心理學家講, 咁樣雖然小朋友會唔喊, 但係會有個心理陰影係親人會突然消失, 結果因為不安, 行為上會更加痴人。

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:saberlily 發表於 14-9-3 17:29 其實

原帖由 AJIM 於 14-09-03 發表
其實有冇試過抱佢一陣, 然後放起身邊等佢自己玩?
我屋企果個起我哋兩公婆同工人姐姐做嘢果陣, 都會想痴身, ...
抱佢一陣之後再放低佢呢個方法我試過,仔仔仲喊得更加緊要

我習慣自己出街時會同佢講聲,之後就由爸爸陪佢,佢可以唔喊一陣,之後就喊到收唔到聲。

如果想俾返安全感仔仔,我可以點做?

男爵府

煮飯時,BB視線見到你嗎?

大宅

回覆:saberlily 的帖子

小朋友似乎摸清你個底,你試我佢一發脾氣,同佢講一句說話,跟住就唔出聲,坐係到,當罰埋自己,不比任何表情,收聲為止..直至佢稍有。ps .專業人士教路

複式洋房

多D 平心靜氣同佢講野
等佢知媽咪唔係唔理佢
唔好以為D 小朋友嗡細個唔識
佢地都明既
咁做都係想draw 你attention
加油啦

子爵府

畀面勳章

引用:煮飯時,BB視線見到你嗎?

原帖由 Cordelia78 於 14-09-03 發表
煮飯時,BB視線見到你嗎?
煮飯時,我會關實門煮飯,仔仔可以係門度既玻璃度睇到我

子爵府

畀面勳章

引用:小朋友似乎摸清你個底,你試我佢一發脾氣,

原帖由 choicheukyin 於 14-09-03 發表
小朋友似乎摸清你個底,你試我佢一發脾氣,同佢講一句說話,跟住就唔出聲,坐係到,當罰埋自己,不比任何表 ...
我都試過,仔仔係會收聲。我係佢收左聲冷靜左之後同佢講:媽咪去煮飯/媽咪洗個手,仔仔又開始不停喊

子爵府

畀面勳章

引用:多D 平心靜氣同佢講野等佢知媽咪唔係唔理佢

原帖由 Ambers_Curtain 於 14-09-03 發表
多D 平心靜氣同佢講野
等佢知媽咪唔係唔理佢
唔好以為D 小朋友嗡細個唔識
我媽咪都有咁教,但係我越講仔仔越喊得更加緊要

大宅

回覆:saberlily 的帖子

唔好對佢講任何說話,當透明先,因佢情緒收曬時,最好大半小時候後先同佢(小部份一句起兩句止)對話,再慢慢一步步做1part 家務先,試佢返映。而唔好一次過又煮飯洗衫等

子爵府

我個仔超級痴身,直到28個月大時,突然終於開竅識自己玩啦(超感恩), 終於唔洗我全天候24小時孖住玩玩具,我連家務都做唔到。

子爵府

畀面勳章

引用:唔好對佢講任何說話,當透明先,因佢情緒收

原帖由 choicheukyin 於 14-09-04 發表
唔好對佢講任何說話,當透明先,因佢情緒收曬時,最好大半小時候後先同佢(小部份一句起兩句止)對話,再慢 ...
等我試下先

子爵府

畀面勳章

引用:我個仔超級痴身,直到28個月大時,突然終於

原帖由 mandelicious428 於 14-09-04 發表
我個仔超級痴身,直到28個月大時,突然終於開竅識自己玩啦(超感恩), 終於唔洗我全天候24小時孖住玩玩具,我 ...
你就好啦,塊貼身膠布唔再痴住,我塊唔知幾時先識得自己玩

翡翠宮

唔好困佢入黑房,對小朋友心理造成陰影架,你試下同佢講,媽咪要煮飯,唔係就會冇飯飯食,如果佢掛住媽咪,就係門口等住,媽咪得閒就會同佢玩

首頁

尾頁

跳至