烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我既方法麻煩少少:

(1) 一半免治豬肉&一半免治牛肉撈勻 > 調味;
(2) 爆香切碎細洋蔥一個 > 下免治肉炒勻;
(3) 加入金寶蕃茄湯一罐(太杰既話加水半罐)或罐頭蕃茄一罐 - 唔同風味~
(4) 淋喺煮好意粉上面;
(5) 再洒上切碎parsley(鬼佬莞茜)+磨碎parmesan cheese

搞掂~~~~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 samchi媽 於 08-1-26 03:31 發表

蕃茄醬..即是係吾係蕃茄膏呀?

唔係茄膏
係茄汁

複式洋房

这个是我的做法:

意粉煮好, 煮的时候记得加橄榄油和SALT,煮好停乾水加TOMATO碎炒一下。

牛肉7份,猪肉3份加一点PEPPER跟SALT调味
洋葱碎起镬, 加肉煮到变色
加一罐牛尾汤煮起
倒在意粉上面, 加一点CHEESE碎烤到CHEESE融化

搞定!
健次郎
香港伸手害人协会永远荣誉会长
=================
北斗神拳是天下无敌的

男爵府

原文章由 月希 於 08-1-27 11:04 發表

唔係茄膏
係茄汁

收到:D

男爵府

環保接龍勳章

睇睇這個ok不ok , 有埋相片的 :-P !

http://hk.myblog.yahoo.com/imhahaa/article?mid=87&prev=93&next=86

子爵府

原文章由 Vca 於 08-1-27 03:53 發表
我既方法麻煩少少:

(1) 一半免治豬肉&一半免治牛肉撈勻 > 調味;
(2) 爆香切碎細洋蔥一個 > 下免治肉炒勻;
(3) 加入金寶蕃茄湯一罐(太杰既話加水半罐)或罐頭蕃茄一罐 - 唔同風味~
(4) 淋喺煮好意粉上面;
(5) 再洒上 ...

想請問罐頭蕃茄一罐要唔要埋入面d水?

男爵府

原文章由 Diamond 於 30/1/2008 11:52 AM 發表

想請問罐頭蕃茄一罐要唔要埋入面d水?

我唔要架~
因為only 蕃茄既汁已經好多!

P.S. 如果用罐頭蕃茄,完成品味道清淡過用金寶罐頭蕃茄湯! 所以調味要注意多d~~~

子爵府

原文章由 Vca 於 08-1-30 18:21 發表

我唔要架~
因為only 蕃茄既汁已經好多!

P.S. 如果用罐頭蕃茄,完成品味道清淡過用金寶罐頭蕃茄湯! 所以調味要注意多d~~~

IC,我唔中意用罐頭湯整意粉,覺得個汁會好杰;我中意清清地,呢個o岩哂我

另外我見罐頭蕃茄都有chop碎既,買呢d又得唔得呢?你用原隻果d又有無chop碎佢先煮呢?唔該哂 :mrgreen:

男爵府

原文章由 Diamond 於 31/1/2008 09:19 AM 發表

IC,我唔中意用罐頭湯整意粉,覺得個汁會好杰;我中意清清地,呢個o岩哂我

另外我見罐頭蕃茄都有chop碎既,買呢d又得唔得呢?你用原隻果d又有無chop碎佢先煮呢?唔該哂 :mrgreen: ...

其實我唸chop碎 or 原隻都應該冇所謂啩!?!?????
我未試過用chop碎果隻喎~
我用緊果隻係原隻peel 咗既~~
其實就算係原隻,但都好淋架!
我就冇chop碎佢...
只係"備"咗d水 > 倒d蕃茄落去 > 用匙"根"篤爛~

我係因為唔鍾意用現成意粉汁/醬,先改用罐頭蕃茄! :loveliness:
不過有時會想食濃味野,就會用罐頭湯~~~

子爵府

原文章由 Vca 於 08-1-31 19:20 發表

其實我唸chop碎 or 原隻都應該冇所謂啩!?!?????
我未試過用chop碎果隻喎~
我用緊果隻係原隻peel 咗既~~
其實就算係原隻,但都好淋架!
我就冇chop碎佢...
只係"備"咗d水 > 倒d蕃茄落去 > 用匙"根"篤爛~

我係因 ...

唔該哂

首頁

尾頁

跳至