論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我工人將於今年九月做滿三張約,即六年。
我未同佢傾續約但佢之前提過已儲夠錢想吾做了,也同我媽媽傾計時話九月走了...
當初我同佢續第3張約已預左比長期服務金,但都想知道若是她主動不續約(我本身想繼續用她的),理論上我洗吾洗比長期服務金?

thank you

男爵府

照理要照比, 因為佢真係幫你做左咁耐野, 唔關邊個續唔續約, 等同於你同公司打工, 就算你係自己辭工都有得拎啦

複式洋房

要喎,其實做over左五年就要比長期服務金,雖則佢自己resign,但佢已經連續為你服務了over五年,你要俾佢最latest的月薪x2/3x年資。

除非工人犯下重大過錯就不能享有。

其實,詳情你最好問玫瑰夫人或勞工處會安全d。

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 JHsbb 於 08-1-20 00:18 發表
照理要照比, 因為佢真係幫你做左咁耐野, 唔關邊個續唔續約, 等同於你同公司打工, 就算你係自己辭工都有得拎啦

錯哪!只要有白紙黑字(佢簽俾你)確認佢主動唔續約,係唔使比長期服務金o架!
置頂天書齊哂所有資料,唔識可以上去溫書,唔明細節再問,佢地同香港打工仔權利係一樣架!

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 winnie_sh 於 08-1-20 00:35 發表

錯哪!只要有白紙黑字(佢簽俾你)確認佢主動唔續約,係唔使比長期服務金o架!
置頂天書齊哂所有資料,唔識可以上去溫書,唔明細節再問,佢地同香港打工仔權利係一樣架! ...

http://www.labour.gov.hk/public/pdf/wcp/FDHguide.pdf
呢條Link 第八章內有**就係註明外傭自行離職就唔需要比長期服務金,但必須有書面確實,唔係比外傭告到呀媽都唔認得。

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 winnie_sh 於 08-1-20 00:40 發表

http://www.labour.gov.hk/public/pdf/wcp/FDHguide.pdf
呢條Link 第八章內有**就係註明外傭自行離職就唔需要比長期服務金,但必須有書面確實,唔係比外傭告到呀媽都唔認得。 ...

仲有,唔好以為一滿五年就要比長期服務金,其實同香港打工仔一樣,係累積到65歲先俾,提早比長期服務金係唔可以架,大家留意呢點,仲有已經改了計算方法,你同我同外傭都係一樣計法:
[(最後一個月的工資x 2/3) x 可追溯的服務年資註]
註未足一年的服務年期則按比例計算。

唔明再問啦!

大宅

累積到65歲先俾
唔好意思, 真係唔明! 咁到時點比呀?

別墅

非常感謝你的詳細回覆...我消化一下再問!謝謝!
原文章由 winnie_sh 於 08-1-20 00:44 發表

仲有,唔好以為一滿五年就要比長期服務金,其實同香港打工仔一樣,係累積到65歲先俾,提早比長期服務金係唔可以架,大家留意呢點,仲有已經改了計算方法,你同我同外傭都係一樣計法:
[(最後一個月的工資x 2/3) x 可追溯的服務年資註] ...

大宅

no need wait for 65 yrs, if resign themselves, employer still need to pay 長期服務金 if the staff 65 yrs quote]原文章由 winnie_sh 於 08-1-20 00:44 發表

[(最後一個月的工資x 2/3) x 可追溯的服務年資註] ... [/quote]

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 cy1203 於 08-1-20 03:31 發表
累積到65歲先俾
唔好意思, 真係唔明! 咁到時點比呀?

唔使嚇親,只係佢地跟僱傭條例,所以有命用到65歲先一次過計數。

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 DicDic 於 08-1-20 08:09 發表
no need wait for 65 yrs, if resign themselves, employer still need to pay 長期服務金 if the staff 65 yrs quote]原文章由 winnie_sh 於 08-1-20 00:44 發表 http://forum.baby-kingdom.com/images/common/back ...

第8 章: 遣散費及長期服務金

問8.1 在甚麼情況下, 僱主須向傭工支付遣散費?
答 在以下情況, 僱主須向傭工支付遣散費:

子爵府

醒目開學勳章

唉!趕返工,今晚答!
大家留意第八章內* 同**

[ 本文章最後由 winnie_sh 於 08-1-20 08:48 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至