自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

象牙宮

回覆:(黑店韓國PW公司)我的傷心pre wedding (唔好意思,借POST一用)

黑店。

複式洋房

StepStep504 發表於 14-9-4 13:08
相既Quality我未見過實物唔comment...

但係你send番email比佢做總結叫佢覆番..佢竟然打電話鬧你我覺得好過 ...

D相我有俾一班新相識而大家都就黎係做人妻既新娘子睇過...
佢地都話唔掂...
LEE樣野我絕對冇講大話
如果唔係真係咁谷氣既..我都唔會上黎同大家講要小心D...

複式洋房

Push

珍珠宮

樓主牙,我得閒都有幫過FD執相,如果你NG介意,你比一張你最NG滿意GE相我,講低邊度NG中2,我試下執NG執到你想要GE野丫~

複式洋房

Angel_Rose 發表於 14-9-4 14:13
樓主牙,我得閒都有幫過FD執相,如果你NG介意,你比一張你最NG滿意GE相我,講低邊度NG中2,我試下執NG執到你想要 ...
首先多謝你sin..
我已經自己自費拎左d相出去重新整過啦
包括重新整個相簿及相架

但都好多謝你既心意

伯爵府

畀面勳章

回覆:(黑店韓國PW公司)我的傷心pre wedding (唔好意思,借POST一用)

算啦,錢解決到嘅就唔好攪到自己情緒低落,嗰啲人有報應架,你要做個開心美麗嘅新娘,唔好比啲衰人破壞自己嘅婚禮

大宅

我覺得應該去消委會囉///

舊年我結婚, 都遇到好嬲既事:
結婚前一日土擺酒間會所放低D衫
咁啱俾我睇到我將會用個堂好細, 少左一PART,
然後行過去睇原來有2條路軌, 可大可細,
之後立即問負責人我地個A堂係大果個嗎?
負責人話我只係訂A堂, 如果要大果邊係A+,
然後我同佢講張單冇提及有A+堂的出現, 你冇啦啦同我講加大堂要加$, 我不接受
負責人話立即打去問B堂介唔介意俾A+堂我地 (變相佢會少左一PART)
我話唔係B堂介唔仲意的問題, 係你DAY 1從來冇提過A+堂的出現, 你即係誤導消費者, 我可以告你
佢話立即同上司了解, 最後佢俾番"A+"堂我

事後我去消委會投訴, 雖然係攪左好耐, 最後仲可以有賠償, ....
會所答覆我時, 好似講到B堂新人不介意俾大地方你, 所以我先有,
好在我清清楚楚錄佢音, 俾曬單據, 小冊子消委會睇,

結婚前一日攪D咁既野影響我心情, 講真佢賠多多都被唔番

複式洋房

o_Shadow_o 發表於 14-9-4 15:06
我覺得應該去消委會囉///

舊年我結婚, 都遇到好嬲既事:
已經去左消委會了..請看以下內容,THANKS!

-------------------------------------------------

我只係要求iwxxx幫我追返studio重新做返好個相簿及相架俾我,都唔係要攪事!

但Paxx態度強硬及拒絕。。。

冇辦法之下,我地去左消委會投訴

我地要求既唔係用錢去賠償,而係想佢幫我地攪返掂個相簿及相架

錢係補償唔到我地既精神、時間損失

由4月向消委會投訴到依家,iwxxx一路都係賴皮&聲大夾惡
寧願賠錢乾淨了結事情,賠款不足以cover我自己去攪返掂個相簿及相架
並要求我地簽文件,唔可以將整件事透露
文件係不公平既。。只係保障佢公司
我地要求加一d條款
(要求佢唔可以用我地既pw作商業用途及是非當人情,並要求iwxxx要喺協議上簽署)

對方公司不接受及賴皮,事情停滯不前
(好笑!乜協議書唔係雙方簽署架咩?你唔簽,咁lee份就唔係協議書啦!)

去到7月,見佢依然聲大夾惡
我地都唔想再容忍啦。。又唔係等錢開飯。。
想開佢名等其他b2b知佢d惡行。。但事情又有新發展
對方ok我地要求
我地唔知係咩原因令佢改變主意啦
但。。。事件真係令我好困擾。。
(6、7月時d精神本來已經唔好,又加上lee件事,已經情緒負面到想死!)
因為係我出面投訴。。
要同消委會傾,又要講返俾老公知。。。
有時老公d怒火又要我硬食。。。(我明白佢係嬲lee一間公司攪到我地咁唔開心)
算啦、算啦。。。唔想再煩啦
7月尾我將簽左既文件交由消委會託管
當我收到掛號支票時,再通知消委會
消委會就會將文件寄俾iwxxx

到依家9月啦
我仍然未收到支票,而消委會聯絡唔到Paxx
所以我向消委會撤銷對iwxxx既投訴
協議書無效!
因為iwxxx沒有履行承諾!

侯爵府

冇相冇真相,不可置評這一部份。

相信樓主已是一名精明的消費者,事前已周圍格价。而樓主自己也是服務行業,更知什么价錢可得相應的服務質素,一分錢一分貨。樓主付二萬幾已可到韓國影婚紗照,相信那香港agent也没多賺伱$,伱要佢賠,那公司肯定make loss.

你話人地口頭承諾不兑現,一年前講過乜又奌記得,又唔係得伱一个客。伱都講加$出外境,後來取消,那公司也不追究,因為雙方没有簽定合约,所以何以追討?

大宅

畀面勳章

做衰晒
點解有d咁嘅人,咁嘅公司架…

真係精神上,時間上,金錢多多都補唔返~
仲有機會俾老公怨返轉頭

扭扭家族之這一家四口~ 扭扭批PA~扭扭條MA~扭扭粉FI姊~扭扭蛋TOR弟~

大宅

畀面勳章

引用:冇相冇真相,不可置評這一部份。相信樓主已

原帖由 sunev 於 14-09-04 發表

相信樓主已是一名精明的消費者,事前已周圍格价。而樓主自己也是服務行業 ...
你係果間公司d人呀???
點解想幫間公司解析??

扭扭家族之這一家四口~ 扭扭批PA~扭扭條MA~扭扭粉FI姊~扭扭蛋TOR弟~

侯爵府

F.T@FAMILY 發表於 14-9-4 16:57
你係果間公司d人呀???
點解想幫間公司解析??
我唔認識那公司。没必要為任何人解析。以上只是個人的公平見解。你也太敏感了,觸動了神經。

複式洋房

真係好慘~不過而家件事都叫做SETTLE左啦~
佢地唔履行承諾在先, 開佢名都便宜左佢呀真係!!
JM, 你要加油呀! 唔好咁易比佢打低!!

複式洋房

sunev 發表於 14-9-4 16:10

相信樓主已是一名精明的消費者,事前已周圍格价。而樓主自己也是服務行業 ...
我相信每一位新人也是會為自己的婚禮四出搜尋資料,將婚禮成本控制在預算之內,格價也是情有可原...
就是因為價格平宜,相對服務也是如此差嗎??
如果說2萬多元所收到的是這般質素的服務,那要多少錢才會收到好的服務呢??10萬?50萬?還是100萬呢?
老實說,跟其他幾間比較,價格相差也不超過四千大元,如果相差一萬大元或以上呢?
是不是會遇到比現在還更差的對待呢?
他有沒有多賺我? 我不知道,價格是他訂的
如果他不想少賺了,或者可考慮超過半年以上才攝影的訂單不接,那就不會造成因匯率改變而引起的損失..
我只知道,如果我的客人跟我購買了服務,若果沒有定下有效日期,即使客人3年後才來享受服務,我也不能因成本上漲問題而改動客人原有的服務內容或偷工減料來降低自己公司的成本損失..
公司誠信....我想這東西比任何事來得重要!
錢賺少了不重要,一間公司誠信可靠的話,自然會客人介紹客人,財源滾滾來
若一間公司連誠信也沒有了,請問如何財源滾滾來呢?

作為一間中介公司,當然不會只得我一位客人..
我估計每天都會應對多個一位以上的客人吧?
每位客人都會有他們的不同需要,作為一間客似雲來的中介
我想,他不會不用紙,筆或電腦記下每位客人的要求吧?光靠人腦那麼利害?有LUCY般開啟了100%的腦袋?
更何況當時現場,他是有用紙,筆記下我的需要.而事後另一位職員說沒有見過,也是中介公司自己的問題.
記錄了客人要求的備忘錄,如此重要的一張紙..
為何隨便放置而導致遺失呢?
若果沒有遺失,那就是內部溝通問題了..
將客人個案轉交別人負責,不是要將所有重要文件移交的嗎??
假如不是心中有鬼,何以我取消不加外景時,反而免費送贈服務給我呢?
難道是公司的傳統? 會向每位取消服務的客人送禮?
如果是這樣的話,我真的是誤會他了,原來是他公司的傳統....

由始至終,我要追討的是攝影室,而不是要中介代替攝影室賠償給我..
現在不單只沒有幫我追討,更和攝影室連成一線...
如果這樣,那我跟自己直接和攝影室接洽沒分別..
自己直接和攝影室接洽-->收相後有問題自己追究-->攝影室拒絕賠償
跟現在有分別嗎?
那為何收取我的中介費呢?
他又做過些什麼呢?? 打電話,電郵代訂...??
我想..這些我懂..我身邊的朋友也懂..

我相信我不是精明的消費者..
精明的話就不會落得如此下場吧...

或者今晚我跟先生溝通,可能會公開韓國攝影室修改前及後的婚照來證明吧..

大宅

畀面勳章

引用:Quote:F.T@FAMILY 發表於 14-9-4 16:57 你

原帖由 sunev 於 14-09-04 發表
我唔認識那公司。没必要為任何人解析。以上只是個人的公平見解。你也太敏感了,觸動了神經。 ...
神經,神經呀!

侯爵府

They are so bad. Feel sorry for you and your husband.
:-D :-D :-D :-D

男爵府

嘩...真係好慘

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

搵記者

大宅

熱血勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

wo

珍珠宮

回覆:(黑店韓國PW公司)我的傷心 ...

賤格

首頁
23456...7

尾頁

跳至