懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

而家28wks,開始有便秘,已經兩日冇得去,想問大家有咩方法?可唔可以用甘油條㗎?

別墅

原文章由 lamyy 於 08-1-20 01:47 發表
而家28wks,開始有便秘,已經兩日冇得去,想問大家有咩方法?可唔可以用甘油條㗎?

甘油條同瀉藥都用唔得嫁!
我試過食奇異果, 最好係綠色肉個種, 金奇異果效果無咁好, work! (醫生教)
7大日都去到...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我試過飲西梅汁, 但係一小杯好啦,
始終西梅好通便架~
但求順利  

男爵府

原文章由 paklok 於 08-1-20 14:58 發表
我試過飲西梅汁, 但係一小杯好啦,
始終西梅好通便架~

食西梅乾~西梅汁~如果怕西梅汁太勁就食西梅乾~易入口d~~!
仲有剛睇個中葯廣告話(衍生果個)~蜂蜜可以令腸道暢通~(講明係孕婦可以飲)
不過2日冇得痾都唔係咁大問題~~我果陣陀個囡~經常都3-4冇便便~但係又唔會覺得辛苦~~!都冇特別飲d咩~食d咩~因為我覺得西梅汁好難入口

[ 本文章最後由 babymaggieleung 於 08-1-20 15:07 編輯 ]

http://hk.myblog.yahoo.com/snowy-tsang
歡迎參觀~~雪雪 & 釨鏸's Blog

[IMG]http://i278.photobucket.com/albums/kk114/babymaggieleung/BBB.jpg[/IMG]

洋房

eat 火農果
it works

男爵府

奇異果.....早一個晚一個好快見效..........
lokyee129 該用戶已被刪除

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

食奇異果啦, 我之前都差唔多成 3 日先去一次廁所, 宜家一便秘就食, 一陣間就去到啦.
生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

別墅

原文章由 <i>babymaggieleung</i> 於 08-1-20 15:03 發表
食西梅乾~西梅汁~如果怕西梅汁太勁就食西梅乾~易入口d~~!<br />
仲有剛睇個中葯廣告話(衍生果個)~蜂蜜可以令腸道暢通~(講明係孕婦可以飲)<br />
不過2日冇得痾都唔係咁大問題~~我果陣陀個囡~經常都3-4冇便便~但係又唔會覺得辛苦 ...
<br />

因為我自細都冇lee個問題,而駝個女咁耐都未有便秘過,所以突然有兩日去唔到我已經好驚,不過用左大家提供既方法,今日終於有得去,多謝晒!!

複式洋房

我對奇異果敏感, 又唔食得蕉, 仲可以食d咩呀~我個midwife叫我食all bran cereals, 但係都好似冇咩料到咁, 我仲有飲埋益力多tim ar....係幾日(3-4日)完全一d便意都冇....點算?

複式洋房

我個陣都係食西梅乾or西梅汁加水, 好快有得去.

原文章由 lemonbi 於 08-1-22 08:27 發表
我對奇異果敏感, 又唔食得蕉, 仲可以食d咩呀~我個midwife叫我食all bran cereals, 但係都好似冇咩料到咁, 我仲有飲埋益力多tim ar....係幾日(3-4日)完全一d便意都冇....點算? ...

子爵府

我就勁食菜囉,特別係菜芯,因為佢既纖維多嘛,SO FAR每日都有得去,我而家都三十八週五啦,反而未有之前唔係成日食咁多菜,成日便秘呢!

別墅

我就係飲益力多. 日日都有得去.....
Joey :-D
lokyee129 該用戶已被刪除

伯爵府

我一向有呢個問題, 以前返工朝早一杯奶茶就攪掂, 其他mug 野try 過都無反應. 有左之後仲慘, 4~5日都無, 可能因為我食唔得多, 但個肚三個月都未有, 就鬼咁大個!! 哈! 點知依家日日兩個橙, 空肚時食, 反而有得2~3日去一次!!

大宅

我都有便秘呢個問題仲因為便秘而腸抽筋。醫生叫我食多d菜同生果。我試過一日食2個奇異果, 火龍果都ok。

首頁

尾頁

跳至