爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位爸爸好,

小弟想平平地5萬樓下買架7-8人車,同小朋友同家人去下D大自然地方。唔想成日都商場。又有個BB 岩岩出世,出街好多野。
請問有無推介?只係星期六日用。
上28car 睇左,但自己無drive 7 人車經驗,唔知點試車,DRIVE 左都唔知好唔好,又怕中招。打算搵HKMI 驗車,好嗎?
請問試完驗左無問題,俾訂再即時交牌薄做轉名,完成一手交錢一手交KEY?
試車後過2日先驗車可以嗎?
俾訂可以俾本票嗎?朋友話可以。又可以試到個個怕係車行SALES, 同可以肯定個個係車主。
俾尾數是否一定要現金?有無其他方式?有單據?例如銀行過數可以嗎?
車牌唔要上手既,抽個新可以嗎?幾錢?

唔好意思,第一次上網買車,唔識。之前係朋友搭朋友買車,所以簡單好多。

謝謝咁多位。

珍珠宮

畀面勳章

jokercrow 發表於 14-9-4 00:18
各位爸爸好,

小弟想平平地5萬樓下買架7-8人車,同小朋友同家人去下D大自然地方。唔想成日都商場。又有個B ...
5萬蚊樓下既7-8人車? 我怕你要花多一倍錢整車咋. 車一家大細, 安全要緊呀!
我岩岩網上買左架08年既7人車, 都要10萬鬆D, 去AA驗車, 即時比訂金車主(係私讓), 再約埋一日一齊上transport dept過戶, 過戶後一手交本票尾數, 一手收車匙.

大宅

回覆:Teresa 的帖子

請問咩係AA驗車?謝謝

Teresa  香港汽車會  發表於 14-9-4 11:03

男爵府

jokercrow 發表於 14-9-4 00:18
各位爸爸好,

小弟想平平地5萬樓下買架7-8人車,同小朋友同家人去下D大自然地方。唔想成日都商場。又有個B ...

去大昌易手車睇下,會貴d,但出古惑機會少d!

別墅

引用:Quote:jokercrow 發表於 14-9-4 00:18 各位

原帖由 ppmmbb 於 14-09-04 發表
去大昌易手車睇下,會貴d,但出古惑機會少d!
我估大昌車無十萬budget,都唔洗去睇!

大宅

回覆:jokercrow 的帖子

我見我屋宛有人出讓7人車,Odyssey, 2400cc $55000, 行車哩數約5萬. 好似10 年車。

jokercrow  請問係邊個屋院,謝謝   發表於 14-9-5 15:57

大宅

引用:我見我屋宛有人出讓7人車,Odyssey,+2400cc

原帖由 assado 於 14-09-04 發表
我見我屋宛有人出讓7人車,Odyssey, 2400cc $55000, 行車哩數約5萬. 好似10 年車。

...
我見架車,保養好,假日車。

別墅

回覆:請各爸爸幫手,搵7~8人車。

我三星期前(易發車)上網買了架Toyota picnic,
好好呀,無野整,有都唔知,因我對車係白痴,只要佢行得就得,五萬樓下,
今個月,我每星期逢一及三都會揸車到九龍城廣場,等阿仔放學,有個零鐘得閒,你可嚟睇睇我架車, 研究下,再決定買咩車
(我唔係賣我架車俾你)

jokercrow  謝謝,可惜呢d時間要   發表於 14-9-5 15:56

洋房

回覆 assado 的帖子

有食油架

洋房

回覆 francis7772 的帖子

sorry 係 odyssey 好食油架

大宅

引用:回覆+francis7772+的帖子sorry+係+odyssey+

原帖由 francis7772 於 14-09-04 發表
回覆 francis7772 的帖子

sorry 係 odyssey 好食油架
知吾知約幾$ 1km?

jjjbaba  全市區,上落斜路   發表於 14-9-17 22:11
jjjbaba  $2.7/km  發表於 14-9-17 22:10

大宅

回覆 assado 的帖子

2400cc預$2/km

大宅

回覆:請各爸爸幫手,搵7~8人車。

樓主星期六日先用車,食唔食油問題不大

大宅

回覆:eltontth 的帖子

係呀,油錢小問題。反而係唔知點去搵到架真私讓,同埋成個手續都唔係好知。上28車搵,有心水,又唔知係咪車行車。
大家有咩心得呢?謝謝

大宅

引用:我見我屋宛有人出讓7人車,Odyssey,+2400cc

原帖由 assado 於 14-09-04 發表

...
在沙田區。

珍珠宮

好媽媽勳章

jokercrow 發表於 14-9-5 19:11
係呀,油錢小問題。反而係唔知點去搵到架真私讓,同埋成個手續都唔係好知。上28車搵,有心水,又 ...
抓下文丫... 一打去問佢架車賣左未, 先唔好提型號, 通常私讓都得一架車放售的, 呢度JM 爸爸教架.. 之前都有關於買車既程序, 睇多幾頁丫...

大宅

回覆:Sindy 的帖子

謝謝你呀。

大宅

回覆:jokercrow 的帖子

今日同c9去大昌睇,

大宅

引用:今日同c9去大昌睇,

原帖由 jokercrow 於 14-09-07 發表
今日同c9去大昌睇,
我c9睇中左部本田。我睇岩Noah。不過最後退庭相議完,都係搵平車。
因大昌都只係保三月,之後都係食自己,咁不如買部平既(當然唔要積木車啦。)四分一車價,再預車價同數去修理都仲有一半錢餘。
請問大家點睇?

km1357    發表於 14-9-14 16:30

男爵府

jokercrow 發表於 14-9-8 08:52
我c9睇中左部本田。我睇岩Noah。不過最後退庭相議完,都係搵平車。
因大昌都只係保三月,之後都係食 ...
就算買新車都係保3幾年架炸, 仲要年年番原廠比一萬幾千佢check車換油先保你, 你識睇係咪積木車就緊係出面買啦, 自己識好多錢都唔洗比人賺.

首頁

尾頁

跳至