嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

你地有冇用象印焗粥俾bb食?會整咩粥,或都其他野食,可以分享下嗎?

我整過碎牛蕃茄粥,准山瘦肉粥,又焗個雜菜通心粉都好冧呀!

男爵府

開心吸收勳章

shaolamyau 發表於 14-9-4 10:24
你地有冇用象印焗粥俾bb食?會整咩粥,或都其他野食,可以分享下嗎?

我整過碎牛蕃茄粥,准山瘦肉粥,又焗 ...
想請焗粥嘅話你會點落肉呀?煮熟咗落入去不齊焗?瘦肉會鞋嗎?

別墅

回覆:shaolamyau 的帖子

請問點焗到綿粥呢?我用0.35L,試焗過,一湯匙米,240ml水左右 ,成晚都仲係水還水,米還米,已有預熱個壺

用戶要求終止服務

引用:請問點焗到綿粥呢?我用0.35L,試焗過,一湯

原帖由 sun_nimi 於 14-09-23 發表
請問點焗到綿粥呢?我用0.35L,試焗過,一湯匙米,240ml水左右 ,成晚都仲係水還水,米還米,已有預熱個壺:c ...
太多水?我平時一湯匙米煮一碗連埋菜肉都係好似得130-150ml,況且焗出黎水唔會蒸發

男爵府

引用:請問點焗到綿粥呢?我用0.35L,試焗過,一湯

原帖由 sun_nimi 於 14-09-23 發表
請問點焗到綿粥呢?我用0.35L,試焗過,一湯匙米,240ml水左右 ,成晚都仲係水還水,米還米,已有預熱個壺:c ...
0.35我用1/4mug米,4/5水
分到2餐比女食

先煲水
用普通熱水暖壼
再洗米,之後我用熱水浸米
等水大滾
倒哂壺內及米水
放米
撞滾水

等2個鐘唔開蓋

別墅

引用:Quote:原帖由 sun_nimi 於 14-09-23 發表請

原帖由 tzelam2014 於 14-09-23 發表
太多水?我平時一湯匙米煮一碗連埋菜肉都係好似得130-150ml,況且焗出黎水唔會蒸發

...
thanks, 咁等我試下加多D米

別墅

引用:Quote:原帖由 sun_nimi 於 14-09-23 發表請

原帖由 cherryhkl 於 14-09-24 發表
0.35我用1/4mug米,4/5水
分到2餐比女食
Thanks,照你方法試下先,希望成功啦!

大宅

複式洋房

回覆:象印焗Bb粥分享會

我都買左個0.5,仲研究緊點做。不如開個whatapps gp交流下

男爵府

開心吸收勳章

sun_nimi 發表於 14-9-23 22:00

我參考咗隔離自製米糊,焗好綿粥再磨蓉
1)浸米1hr or above
2)冰米1hr or above
3)解凍後放入煲煲滾5-10mins 左右再倒入壺焗

D米冰完真係快綿好多!
不過我都係未掌握到水量,水多咗d,但又有人話唔夠滿水保溫效果差d

男爵府

開心吸收勳章

bonnieng80 發表於 14-9-24 18:39
我都買左個0.5,仲研究緊點做。不如開個whatapps gp交流下
支持!我都係買咗0.5,新手摸索中..

大宅

回覆:sun_nimi 的帖子

搖壺係好重要咖!我會入壺後同食之前都搖下佢,啲粥綿好多咖

男爵府

請問個象印焗粥壺係咩型號? 幾錢的

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

請問菜和肉是否預先煲熟,幾時放入壺呢?可落盬嗎?

大宅

回覆:esther852 的帖子

好綿喎,你過程及水米分量係點?

子爵府

回覆:象印焗Bb粥分享會

我都係用保溫杯焗通粉出街, 2,3小時候食得岩岩好,唔會過淋, 又熟 , 如果煮熟晒出街食時就會好淋,bb都唔like

大宅

點焗通粉??

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

我試過焗飯, 焗咗四個鐘都唔熟, 唔知邊部份出錯

別墅

引用:我都係用保溫杯焗通粉出街, 2,3小時候食

原帖由 bbasco 於 14-10-05 發表
我都係用保溫杯焗通粉出街, 2,3小時候食得岩岩好,唔會過淋, 又熟 , 如果煮熟晒出街食時就會好淋,bb ...
請問D餸幾時加落通粉到?

用戶要求終止服務

引用:我都係用保溫杯焗通粉出街, 2,3小時候食

原帖由 bbasco 於 14-10-05 發表
我都係用保溫杯焗通粉出街, 2,3小時候食得岩岩好,唔會過淋, 又熟 , 如果煮熟晒出街食時就會好淋,bb ...
焗通粉食前要倒水?噤d菜肉果d係後加嗎?但係街點加熱d菜肉? thx

首頁

尾頁

跳至