婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原文章由 吱仔與lo仔 於 08-1-23 17:31 發表
自問以前係一個好新抱, 成日去探佢哋, 同佢哋出去食飯and比錢佢哋駛(冇比少d, 有就多d咁, 但一定有得俾), 過時過節仲好一d添。

以前我同c6經濟環境唔好, 好多時要向6299或我爸媽要求係金錢上同實際上幫手。我同c6話 ...

Agree

大宅

原文章由 吱仔與lo仔 於 08-1-23 17:31 發表
自問以前係一個好新抱, 成日去探佢哋, 同佢哋出去食飯and比錢佢哋駛(冇比少d, 有就多d咁, 但一定有得俾), 過時過節仲好一d添。

以前我同c6經濟環境唔好, 好多時要向6299或我爸媽要求係金錢上同實際上幫手。我同c6話 ...

同意 ~ 我 62 & 我個大姑奶都系甘 ge 人, 講真都未開聲要你幫手, 唔使起晒角. 我外家只要我出聲, 佢地有幾多幫幾多.

我個大姑奶 ~ 一向都只有我兩公婆幫佢. 叫我地就算有 $$ 困難唔好同 6299 講, 驚死佢老豆阿媽 d $$ 貼晒比個仔. 十分之 cheap !

所以這個世界是不公平的, 平機會受唔受 ?!

大宅

原文章由 三陪小雞 於 08-1-24 02:01 發表
可能佢地覺得我識得「少林功夫」?-(

你 99 直頭當你識 "銅皮鐵骨"

珍珠宮

畀面勳章

我99不嬲都話我呀嫂係一個超級好新抱, 叫佢做乜就做乜, 冇話
say no....有一次佢同我老公講話叫呀嫂幫佢剪腳甲都很制, 我聽完即刻想反胃, 點解可以咁變態.....

大宅

畀面勳章

原文章由 kiki.kiki 於 08-1-21 17:02 發表
我自問唔係衰, 不過响佢心目中唔會係好好(因為唔識用甜言蜜語氹佢, 俾高帽佢戴同奉承佢)

我好羨慕我阿嫂, 唔係中國人, 唔識聽唔識講中文, 仲要响外國住......我99用英文表達唔到D咩, 所以佢冇得話阿嫂唔聽話.. ...

正啊,早知嫁個鬼佬,唔洗受99氣

男爵府

我自問唔係好新抱~ 亦唔需要係! 我自問只算合格~
而我老公覺得我係一個好老婆已經足夠!
但好可能喺6299眼中我連合格都不如!
因為我唔係佢地果d所謂"世交既細姪女"~
老公同我講過我地未結婚時,有次99同佢講:
"阿乜uncle 好有錢架...不如你去追佢個女吖!"
我亦冇同佢地噓寒問暖...
我覺得冇咁既需要~ 反正同佢地唔係好熟! :tongue:

做好新抱要同6299一齊住...我真係做唔到囉!
老實講,同我自己父母住我都未必會制~
何況係咁pk既62+麻麻地99!!!!
就算6299超好,要一齊住的話...
我都會揀唔做新抱 - 唔結婚!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 花生油子 於 08-1-26 02:44 PM 發表
我99不嬲都話我呀嫂係一個超級好新抱, 叫佢做乜就做乜, 冇話
say no....有一次佢同我老公講話叫呀嫂幫佢剪腳甲都很制, 我聽完即刻想反胃, 點解可以咁變態..... ...

呢d都算係新抱?佢當人地工人都不如喎!
要個新抱做埋呢d野,對佢黎講梗係超級好新抱啦~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 花生油子 於 08-1-26 06:44 發表
say no....有一次佢同我老公講話叫呀嫂幫佢剪腳甲都很制, 我聽完即刻想反胃, 點解可以咁變態..... ...

um....如果我99冇能力自己剪,我都會幫既..
但係如果佢自己剪到,就唔好叫我啦..唔該..?-(

大宅

就見到呢個標題我經已忍唔住笑咗出黎, 心諗好到point嘅問題!

天下間嘅99都覺得呢樣果樣, 而我99呢, 都冇真正同佢99相處過, 佢地一直分開兩個地方生活, 相反依家佢對我有嘅要求, 當中有不少我係有不滿嘅, 每有分歧時, 其實我都好想同99講句, "99你當年究竟又係個點嘅新抱, 假如你同你99有分歧, 有難受的時候, 何不依家唔幾我地想想"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
有時間入來參觀一吓
http://hk.myblog.yahoo.com/yvonne_yee1980/

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我本人覺得就是你對我好,我就對你好,但可惜99一開始就對我唔好,所以我無必要對99好,但自問我無罵過佢和刻薄過佢.

男爵府

原文章由 happy_cow 於 08-1-27 23:53 發表
就見到呢個標題我經已忍唔住笑咗出黎, 心諗好到point嘅問題!

天下間嘅99都覺得呢樣果樣, 而我99呢, 都冇真正同佢99相處過, 佢地一直分開兩個地方生活, 相反依家佢對我有嘅要求, 當中有不少我係有不滿嘅, 每有分歧時 ...

係喎.....好有道理

大宅

完全同意,因為我做唔到1-7,所以唔係好新抱:;pppp: :;pppp: :;pppp: :;pppp: :;pppp:

原文章由 kit7266 於 08-1-21 13:33 發表
好新抱條件:

1. 要同老爺, 奶奶住
2. 要買大單位, 最好有4個房
3. 要住北區
4. 要比0西d$比佢地keep
5. 要生男孫
6. 家務要媳婦做0西
7. 要聽0西老爺, 奶奶話, 冇得say 'No'

我一定唔會係-----好新抱啦! ...

複式洋房

我都係....遲下再講. 要開工了
原文章由 晞玥 於 08-1-21 23:12 發表
我唔係~我係結婚要搞擺酒d野嗰時開始憎佢!!:tongue:

別墅

我同99 都是有了亞bb,為湊bb的方法而爭吵. 但坐月時時都0k, 有煲薑,不過就冇好野食

原文章由 anita_yps 於 08-1-21 22:59 發表
我之前睇左好多bk mami既case覺得, 好多時同99交惡都係係有左bb or 生完bb坐月果時起, 而我本人都係由我有左bb開始有d嬲佢, 直至我生完bb之後我就好憎我99。

點解99唔可以係新抱生左bb坐月時對佢好d, 佢自己都生過, ...

大宅

我自問無愧於心,對得住姓x一家,隻9有今時今日攪到我連阿嫲一聲叫唔出:tongue: :tongue: 係佢自已種的因,就算是大伯、c6都對我不講多句,只是c6成日叫我睇開D
仔仔06-12-2003出世

大宅

我諗我唔係呱,但我係一個好老婆同好mommy咪得lor:lol ,我99好偏心架,佢連對自己個仔都唔多好,何況我係外人,對佢好,有時會覺得吃力不討好,我老公都係咁講

男爵府

原文章由 pianocalvin 於 08-2-3 01:35 發表
我諗我唔係呱,但我係一個好老婆同好mommy咪得lor:lol ,我99好偏心架,佢連對自己個仔都唔多好,何況我係外人,對佢好,有時會覺得吃力不討好,我老公都係咁講 ...

乜你99咁架, 嫁得佢個子, 就係一家人, 點可以仲話咩外人喎

好在你老公知道你99咁......

大宅

原文章由 pianocalvin 於 08-2-3 01:35 發表
我諗我唔係呱,但我係一個好老婆同好mommy咪得lor:lol ,我99好偏心架,佢連對自己個仔都唔多好,何況我係外人,對佢好,有時會覺得吃力不討好,我老公都係咁講 ...

我埋怨我99既時候,我老公又係話,佢對自己個仔,啫係我老公都咁衰..你唔好發夢佢會對你好啦...佢亦無要求我要對99好同有禮貌,因佢知我極唔妥99同以我既性格,未拍枱罵佢地已經人至義盡...所以好多時我連99都唔會叫,62都會叫既.99食屎啦..我絕對係一個壞新抱添......但我唔介意囉,我係好老婆咪得囉..因為奶奶連做人老母既資格都無.....:;pppp:

大宅

回覆 #97 kellyly 的文章

好有共嗚!!! :-P 無心當我地係佢一家人

大宅

我喺6299及老公眼中肯定唔會係好新袍,因為我唔會同佢地close,唔會同佢地住、唔會打電話同佢地傾計,唔會返去幫佢地做家務,唔會煮飯畀佢地食。老公又唔明,成日想我同佢地close,唔啱傾就唔啱傾架喇,冇得迫架嗎,成日覺得我要關心佢屋企人,要服侍佢屋企人,都sort sort地架,又唔見我叫佢服侍我屋企人?

首頁

尾頁

跳至