婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我99對我同老公都唔好,其實我唔多介意,因為又唔係同佢住,唔洗日日對住,我咁憎佢,係因為佢小家,事原佢叫我呀媽幫佢浸糯米酒(係俾大嫂補身),幫佢整完,佢同我講:冇你坐月食嗰d咁大粒嘅!佢意思好似話我呀媽,俾自己個女食就買靚d,俾人食就買d冇咁靚,浸黃酒D糯米唔係咁易買架,我呀媽特登幫佢去大埔買,去到大埔原來冇,又走去西貢至買到,我頂佢呀,如果我呀媽係咁嘅人,我聽完就算,但事實唔係咁,我嬲到依家都仲好嬲,坐月嗰陣我呀媽上黎探我,又話我呀媽買D蘋果唔靚,佢對我唔好都算啦,佢咁話我呀媽就唔得,真係想毒啞佢

男爵府

原文章由 pianocalvin 於 08-2-4 14:51 發表
我99對我同老公都唔好,其實我唔多介意,因為又唔係同佢住,唔洗日日對住,我咁憎佢,係因為佢小家,事原佢叫我呀媽幫佢浸糯米酒(係俾大嫂補身),幫佢整完,佢同我講:冇你坐月食嗰d咁大粒嘅!佢意思好似話我呀媽,俾自己個女食 ...

咁又係呀, 一侵犯到自己屋企人乜都係假

你好嚟我好去:loveliness:

男爵府

原文章由 CAT0112 於 08-2-4 13:48 發表
我喺6299及老公眼中肯定唔會係好新袍,因為我唔會同佢地close,唔會同佢地住、唔會打電話同佢地傾計,唔會返去幫佢地做家務,唔會煮飯畀佢地食。老公又唔明,成日想我同佢地close,唔啱傾就唔啱傾架喇,冇得迫架嗎,成日覺得我要關心 ...

唔好話服唔服侍呀, 你同得你老公結婚, 咁佢屋但人咪即係你屋企人, 至少耐唔耐打個電話問侯下:loveliness:

大宅

回覆 #1 andjoy 的文章

其實話衰佢地又唔算好衰好衰,梗係唔知點解係唔鍾意佢地。唔好話叫我打畀佢,佢打嚟我都唔想聽。打親嚟都講埋晒啲無聊野,佢悶要搵人傾計咪搵啲唔駛返工既傾囉,仲成日話佢個仔做野辛苦,話佢個仔瘦咗,我就肥咗喎,搞到我好似刻薄佢個仔咁。仲話我早過佢個仔放工,唔好成日出街食要自己煮先有益喎,我夠知啦,咁我要返工都攰架嗎,返到屋企又夜仲要早兩個巴士站落車先有超市買餸,又唔見佢覺得我辛苦架。一講開佢個仔就幫住晒佢講說話,連佢個仔冇畀家用我唔話佢個仔仲叫我自己拎錢出嚟買餸煮飯,總之就唔鍾意佢地啦。:tongue:

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

原文章由 andjoy 於 08-2-4 15:07 發表

唔好話服唔服侍呀, 你同得你老公結婚, 咁佢屋但人咪即係你屋企人, 至少耐唔耐打個電話問侯下:loveliness:

如果系甘, 請問老公有耐唔耐打個電話問侯下老婆屋企人 ?

大宅

我試過一次,果次未結婚,99做團年,又想响屋企食,但自已又唔肯煮,c6就建議我煮,當時答應,心諗無咩所謂,果日仲要係假期,99已指定咗d餸菜、什麼魚、什麼菜、樣樣都係貴嘢,問我識唔識整,我答okay,點知縮骨到叫我自已買上佢屋企 算啦!一次半次。

入到廚房簡直發顛,昨晚碗碟無洗,飯煲發霉,"筲基"裙黑邊,林煮之前已同c6洗餐死,到煮切菜,點知把刀o屯到葱都切唔斷

煮煮下佢個細妹來到,見到我響廚房大叫:你請咗賓妹又幾好樣喎 隻9淨係笑騎騎無講嘢:tongue: :tongue: 到食飯,我整好一碟,c6就一碟出去,整好晒諗住埋位食,隻9個妹叫我去整糖水,跟住c6睇唔過眼出聲:你真係當我女朋友係賓妹呀!佢似咩!

我一直無出聲,坐響到淨食白飯,心諗d老人家要面,又因為d餸...........到我洗埋碗想走,隻9大叫:阿X,初一你都黎整開年飯我食。我答:初一至初四要同我媽咪拜年,唔得閒。c6搭傘講:你想食自已煮啦!

原文章由 shirley73a 於 08-2-4 18:21 發表
係呀, 你對佢好, 佢覺得應份架...真係唔該都冇聲!!! 其實好多時我覺得自己唔係佢嘅新抱, 係佢嘅工人至啱. 次次去親食飯都係我洗碗, 有時仲要煮埋飯tim!! 食完仲同你講話想飲杯鮮榨橙汁.... :to ...
仔仔06-12-2003出世

大宅

我覺得大部份人點同上一代都有隔膜,自己同父母都有啦!更何況老公家...佢以前覺得我搶咗佢個仔,所以唔同佢食飯or留在家中。我以前係一個好計較的人,但自從媽咪走咗之後,就好d。凡事不要咁計較,可能會開心d!

伯爵府

醒目開學勳章

原文章由 maggiechow 於 2008/2/5 15:11 發表
我試過一次,果次未結婚,99做團年,又想响屋企食,但自已又唔肯煮,c6就建議我煮,當時答應,心諗無咩所謂,果日仲要係假期,99已指定咗d餸菜、什麼魚、什麼菜、樣樣都係貴嘢,問我識唔識整,我答okay,點知縮骨到叫我自已買上佢屋企 算 ...

你99同佢個女係咪short架??-( 洗人唔洗本,唔想做咪請工人囉。。。唔怪得呢度有個post個姑仔真係諗住阿哥娶個阿嫂比阿媽當工人,真係乜人都有喎

大宅

回覆 #4 rubymo928 的文章

極之同意,我老公都唔會打電話問候我屋企人啦,佢要求你做就天經地義,又唔諗下自己有冇做同人地有冇對佢有同樣要求。

大宅

原文章由 kit7266 於 08-1-21 13:33 發表
好新抱條件:

1. 要同老爺, 奶奶住
2. 要買大單位, 最好有4個房
3. 要住北區
4. 要比0西d$比佢地keep
5. 要生男孫
6. 家務要媳婦做0西
7. 要聽0西老爺, 奶奶話, 冇得say 'No'

我一定唔會係-----好新抱啦! ...

咁就死啦,除左第2同第5樣,其他全部我都唔得架喎!仲有生仔定生女唔到我揀架喎:lol

大宅

雖然我同我99既關係唔算差,但我有時都覺得佢唔當我係一家人,甚至唔當係一個人:;pppp: ,因為有時我講野佢都好似唔在心去聽,我有我講佢有佢呆左無反應無表情無望住人?-( ,連傾閒偈都係咁,搞到我覺得自己好似個傻瓜咁對住空氣講野:lol !相反,無論佢講野、傾閒偈,啱唔啱聽都好,禮貌上我都會望住佢,甚至回應吓佢!我覺得呢d係基本禮貌囉!初初同我老公一齊既時候,佢同我講:[我地呢度(大馬)既人係唔會講sorry架!亦都唔興講唔該多謝既說話架!],我聽完真係o晒囉,事後我覺得唔係大馬人既問題,而係佢本身既家教問題,有一個咁既阿媽(當人透明),又點可以對佢d仔存有希望呢?都好既~~有個咁既嫲嫲做反面教材,等我感受吓比人冷待既感覺,第時就可以更切身處地咁去教囝囝要有禮貌 ~

又或者我99覺得我唔係順得人,有時甚至係一條頂心杉,所以佢都當我講野係耳邊風卦 ?大佬呀,對住佢呢d咁既古代人,稍為文明少少都會出句聲啦!生左囝囝之後,一係就佢話我點樣做唔好,一係就我話佢,所以我地之間基本上係無咩話題,話不投機半句多丫嘛,既然你無心/唔想聽既,咁我咪慳番啖氣好過 ,你估要對住佢搵話題容易架 ?

[ 本文章最後由 evashao 於 08-2-5 20:14 編輯 ]

大宅

原文章由 kiki.kiki 於 08-1-21 17:02 發表
我自問唔係衰, 不過响佢心目中唔會係好好(因為唔識用甜言蜜語氹佢, 俾高帽佢戴同奉承佢)

我好羨慕我阿嫂, 唔係中國人, 唔識聽唔識講中文, 仲要响外國住......我99用英文表達唔到D咩, 所以佢冇得話阿嫂唔聽話.. ...

我覺得我既諗法同你差唔多,我本身個人直腸直肚(我奶奶都係 ),真係唔會無啦啦比奉承佢,更加唔會用甜言蜜語嚟氹佢囉,呢d野只會係我弟婦做,我個人真係無咁假:tongue:

你阿嫂直頭係正啦,可以擺到明唔駛聽佢話(溝通唔到)

大宅

原文章由 我愛Corina 於 08-1-21 21:58 發表
我自問唔係一個好新抱,不過我6299冇要求..
佢地話後生女有後生女既諗法wor..

我對我99都無要求架,始終佢係長輩同埋佢又唔係我阿媽,但佢無你6299咁開通囉,所以我對住佢有時都幾辛苦:tongue:

大宅

原文章由 三陪小雞 於 08-1-21 23:25 發表

有咗bb ==> 最經典的就係我陀住七個月大的肚,個肚蘿咁大,開枱食飯只係開張麻雀枱咁大的摺枱黎食。大仔,6299各佔一邊,我同c6就坐一邊(我c6又係大大件)。正正常常的餐枱餐櫈就用黎擺雜物唔用?-( 。我同c6逼埋一邊都算了,佢 ...

有無搞錯 !?!?唔顧大都顧吓個細丫,呢亭人真係衰到無朋友 !touchwood如果你當時跌親,佢分分鐘話你自己唔小心攞嚟!呢d屋企人真係靠得住~比著我我一定自己去買張櫈返嚟坐

大宅

一講起d 99 我就火都滾埋..我係結婚前打算就個好好新抱, 起初同佢都好左幾年既(咩都講個種),,誰知佢個寶貝女讀完書番黎就對我勁差(唔再需要我陪)..有一次飲茶我唔舒服咪唔出聲lor..佢就打比c6投訴話我黑面仲話話佢自己我唔受得氣..當然c6幫我,,仲cut佢線加成2,3個月冇番去佢地(電話都冇)之後我都諗住要做個好新抱,仲心諗,,算啦,,,遲終係c6個阿媽.. 咁咪打比佢同佢講係因為唔舒服先唔出聲..我冇野架wor...誰知人地唔領情之餘仲要比佢數我呢樣個樣..一面屁..之後每次見親佢同佢食飯都要鞋落我咁..例如問所有人飲唔飲汽水落order剩係唔問我一個..望都唔望我lor..好彩c6都問我要唔要..如果唔係實冇面..

到我同佢個仔要攪結婚,竟然同我講"女家我比一圍你,你咁大棚親戚就唔洗請架喇,你番去同你老豆講咁咁咁啦..."我已經頂唔順唔串過佢我都過唔住自己!!(我c6都同意我頂番佢)..當然我係好冷靜同埋有道理咁串番佢.,到講講下我62認同我講法, 我就對住62講, 都係62你明白事理..佢當時塊面黑到..哈哈. 你唔比面我同我屋企, 我洗x比面你咩,而家咩事要睇你面色呀, 你出糧比我架??我洗你個仔錢咩??)仲要同我講佢自己當年大肚都要做野,即係暗示比我知叫我唔好唔做野..佢都白痴,,我讀咁多書唔做野??等你個仔養嗎??我同佢講而家呢個年代已經唔同以前,,,而家冇等男人養支歌仔唱架喇!!(因佢係結婚之後唔做野等62比錢佢)佢黑面默然左一陣,,竟然同我講"你都要念著我,有屋你住有車你坐"(我真係好想問番佢,間屋係我地自己供緊..而部車..係佢一早想買黎車埋佢個女..而c6每個月交足$$比佢)但我一笑至之..因為佢已經打橫黎講了..之後我取消了婚約..因太多問題,,隻c6又同我爸嘈,,我又唔想有個咁趴街既99...結得咁唔開心咪結,,之後我番左娘家住..但最後都係比c6 tum番 ...再註冊過直至而家都冇去過佢媽到食飯..費時背隻骨落!!其實咁多年來當中仲有好多好多野我打唔哂出黎(可以出一本書)..終之就一句啦:

我真係好想好想同佢99講..將心比已..你自己都有個女啦仲遲早都係要做人新抱的!!!!!!!!好自為之啦!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

子爵府

我絕對唔係一個好心抱!
1)佢打黎我未必會聽,因為佢只會叫我帶B女去,但走時又唔比番B女我,只係叫我自己走!
2)佢地自己D$成日話要點用,(唔比大佬.大嫂)但係就成日叫我地出聲,擺我兩公婆上枱!
3)佢地團年飯都會嗌大交,大嫂重會發皮4封$10利是比姑奶個女 !所以我免得過都唔出席!
4)我兩胎都係女,佢地重男輕女都冇セ好見!
不過我同佢冇セ過節!一年先見1次!我又唔會頂佢,佢又唔會鬧我!

禁止訪問

大宅

原文章由 ypychung 於 08-2-5 15:16 發表
我覺得大部份人點同上一代都有隔膜,自己同父母都有啦!更何況老公家...佢以前覺得我搶咗佢個仔,所以唔同佢食飯or留在家中。我以前係一個好計較的人,但自從媽咪走咗之後,就好d。凡事不要咁計較,可能會開心d! ...

有時你唔計, 但系對方計到足呢 ! 其實我諗無一個新抱專登同 6299 作對, 你估真系貪過隱咩. 自己父母有物講完都無條刺向個心度. 6299 把口話當新抱系女 ~ 真系講 ga 炸.

大宅

原文章由 CAT0112 於 08-2-5 17:37 發表
極之同意,我老公都唔會打電話問候我屋企人啦,佢要求你做就天經地義,又唔諗下自己有冇做同人地有冇對佢有同樣要求。

咪就系 ~ 真系唔倒得番轉頭.

首頁

尾頁

跳至