婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我同其他BK姊妹一樣,要數99D惡行真係數一日都數唔晒,個PK99尋日連我沖水落暖壺都要管,我習慣沖熱水落暖壺之前會用熱水啷下個壺等D水襟熱D,99竟然喇埋塊面叫我"唔洗啦" 頂,關你X事咩。
佢個孫話要飲水,想要D唔熱既,99就想開我老公用既蒸餾水(有特別用途),我梗係阻止啦,我話好貴架,呢到咪有囉。99幾唔願意,但係我都話之佢,呢到我屋企,唔輪到99話事,仲有除左間屋之外,所有開支都係我既,佢同我收聲。
p.s. 我以前唔係咁架,係99做成既。

大宅

我唔知自己係o米好新抱, 但我會盡量做好. 之前未生bb 平日我就返工, 放假就做家務, 99老爺大小事都會叫我去做, 佢o地2個仔就咩都唔駛做. 洗衫煮飯清潔我一腳踢, 心想做人新抱唔想做都要做. 就算我大住肚我都照做, 因為我like 乾淨佢o地唔吸塵我吸, 佢o地唔洗厠所我洗, 加上佢o地係台灣人可能思想都會傳統d, 咩都係女人做.

我爸媽成日都想我老公可以回流番hk發展(我住加拿大, 爸媽之前回流o左返hk), 因為佢o地都知我一日住我老公果邊我一日都會係咁服待佢全家, 加上我老公係都要同佢 family 住, 唔肯搬出去. 我99直情叫我照顧埋佢個細仔, 因為佢細仔未有女朋友~

後來我生完bb 就全職湊仔, 收入小o左開支大o左, 有一段難過日子我99老爺都冇支持我o地, 只有我爸媽不停支持我, 就算之前返hk 佢o地都係咁買o野比bb因為bb 用o既o野冇得慳, 亦都想幫浦下我o地. bb出世佢就幫bb 買教育基金, 又比o左d 錢bb 叫我幫bb 開個儲蓄. 其實我知我爸怕我o地有o左個小朋友一闊三大唔夠錢駛又怕外孫食唔好著唔暖. 但我99老爺連bb出世一封利是都冇, 我唔係話要佢o地比幾多錢or比咩個bb 而係基本一個利利是是都冇, 就實在太奇怪.

我最嬲係我99只會向我面前講佢o地台灣有地收租經濟唔成問題, 有咩問題就同佢o地講, 因為依家經濟唔好, 我o地收入低都係正常, 佢o地做得人父母,子女有問題佢o地一定幫, 最多第日我o地手鬆d先比番佢o地, 但佢叫我唔好同我老公講佢同我講呢番話, 所以一直以來就算有咩經濟問題我老公都唔敢同佢父母講. 但其實之前我99一直都知我冇返工一路我都係用緊自己私己錢同我爸d 錢, 但佢知又點, o米又係扮唔知. 我激氣係點解大家一家人都咁口是心非, 我知咁大個人要佢o地支持就真係唔應該, 我都唔想所以我都盡量自己解決問題. 佢o地平時只會批評人o地父母對子女幾唔好, 只會自跨自己又唔想下自己係o米又做得好, 所以愈來愈同佢o地溝通唔到.

男爵府

原文章由 rubymo928 於 08-2-5 14:35 發表

如果系甘, 請問老公有耐唔耐打個電話問侯下老婆屋企人 ?

咦...諗諗下又冇喎

但佢會耐唔耐call我媽一齊食飯囉:idea:

男爵府

嘩....你99冇野呀?-( ?-(

真係點得就點, 唔煮咪出街食囉

你姑仔又過份, 少少唔好意思都冇

好彩你c6都睇唔過眼:idea:

原文章由 maggiechow 於 08-2-5 15:11 發表
我試過一次,果次未結婚,99做團年,又想响屋企食,但自已又唔肯煮,c6就建議我煮,當時答應,心諗無咩所謂,果日仲要係假期,99已指定咗d餸菜、什麼魚、什麼菜、樣樣都係貴嘢,問我識唔識整,我答okay,點知縮骨到叫我自已買上佢屋企 算 ...

男爵府

真係家家有本難唸的經

你一直冇再同佢地聯絡佢地冇說話比你c6聽咩

原文章由 siu_lo 於 08-2-6 00:53 發表
一講起d 99 我就火都滾埋..我係結婚前打算就個好好新抱, 起初同佢都好左幾年既(咩都講個種),,誰知佢個寶貝女讀完書番黎就對我勁差(唔再需要我陪)..有一次飲茶我唔舒服咪唔出聲lor..佢就打比c6投訴話我黑面仲話話佢自 ...

男爵府

咁咪好囉, 要(計)續keep住呀

原文章由 JaniceChu 於 08-2-8 23:03 發表
睇完你地d留言,我覺得我奶奶真係好好好好好好好好好好好人呀,佢每次見我都笑咪咪,係一個好易相處既老人家,老人定最緊要受氹,咁氹佢都會開心d

大宅

原文章由 SK77 於 08-2-12 09:47 發表
我唔知自己係o米好新抱, 但我會盡量做好. 之前未生bb 平日我就返工, 放假就做家務, 99老爺大小事都會叫我去做, 佢o地2個仔就咩都唔駛做. 洗衫煮飯清潔我一腳踢, 心想做人新抱唔想做都要做. 就算我大住肚我都照做, 因 ...

哎, 你老公肯唔肯回流 ? 始終系自己父母好 ! 6299 真系得把口講咋. 如果你地回流, 唔好講話 $$ 方面有無父母 support, 而系精神上有家人 support , 差好遠 ga ~ I had the same experience. I stayed with my parents in law in Canada b4. So totally understand your feeling !

別墅

大家新年快樂!

講起lee 個 topic, 我自問都唔係一個好新抱, 人與人相處的嘢, 都係人夾人的, 我自問都好想同兩老人家好好相處, 但總係大家價值好唔同, 6299 慳到死, 就算我地洗好少錢, 買少少嘢氹佢地開心, 佢地都話我地浪費, 又要話我地唔識嘢, 仲要話佢去買一定有d更低更好的, 我就覺得應洗得洗, 量力而為, 錢洗左出去, 大家開開心心就得, 但99總係同我唱對台, 相處唔嚟, 而家唯有保持距離, 過時過節先見下面, 好來好去, 就算o刺.

自覺都有點不孝, 不過真係唔可以照佢的價值觀做人, 唔係咪咁可以點.

大宅

原文章由 QQP 於 08-2-12 17:28 發表
大家新年快樂!
講起lee 個 topic, 我自問都唔係一個好新抱, 人與人相處的嘢, 都係人夾人的, 我自問都好想同兩老人家好好相處, 但總係大家價值好唔同, 6299 慳到死, 就算我地洗好少錢, 買少少嘢氹佢地開心, 佢地都話 ...

系呀, 唔 arm key 最好小 d 接觸, 甘大家重可以做得客氣 d.

男爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

我問心無愧, 已好忍耐和順應99的要求,我對佢無計較0的, 忍佢的脾氣 可能在佢心中未做到佢認為100%好新抱呢(時常覺得我唔夠醒目囉)

[ 本文章最後由 KS68 於 08-2-13 10:23 編輯 ]

男爵府

唔知你99又會唔會好似我99咁呢

係我地結婚後日日都要打電話比我地check住個仔係邊
又叫人唔好周圍去, 如果果晚唔聽佢電話, 佢會不斷咁打......
或第朝一大早打來check........:cry:

好煩呀:cry:

別墅

睇到呢個topic 我都問吓自己,我其實應該可以係個好新抱,但當你對住個唔會appreciate你做任何嘢嘅奶奶,一切都係對牛彈琴,所以慳番,總之保持距離,河水不犯井水.

男爵府

原文章由 cutienat 於 08-2-13 14:14 發表
睇到呢個topic 我都問吓自己,我其實應該可以係個好新抱,但當你對住個唔會appreciate你做任何嘢嘅奶奶,一切都係對牛彈琴,所以慳番,總之保持距離,河水不犯井水. ...

我地always對牛彈琴

大宅

原文章由 andjoy 於 08-2-13 15:05 發表
我地always對牛彈琴

對牛彈琴,隻牛都識得"吽"兩聲,對著我個兩位老爺奶奶彈琴,佢地一定話:
"家嫂你咁得閒,唔駛開工/湊仔/煮飯俾我個仔食?"
"個琴好貴架?你唔好亂駛錢。"
"D乜音樂,都無我上次聽個D好......"

大宅

原文章由 A.C.C. 於 08-2-13 16:55 發表

對牛彈琴,隻牛都識得"吽"兩聲,對著我個兩位老爺奶奶彈琴,佢地一定話:
"D乜音樂,都無我上次聽個D好......" ...

男爵府

我知我自己一定唔係好新抱,不過點都好,佢地始終都係阿仔既爺爺嫲嫲,所以我明知佢地從來唔當我係新抱,我對佢地都係好似街外人咁客客氣氣,連我一d唔知底蘊既朋友,聽到我同佢倆老講電話,都會奇怪點解我可以同佢地講到咁客氣

男爵府

真係好吹漲喎

原文章由 A.C.C. 於 08-2-13 16:55 發表

"D乜音樂,都無我上次聽個D好......" ...

男爵府

咁你好來佢好去傘, 佢地應該唔會對你好多ee um um呀

原文章由 Leomummy 於 08-2-14 20:52 發表
我知我自己一定唔係好新抱,不過點都好,佢地始終都係阿仔既爺爺嫲嫲,所以我明知佢地從來唔當我係新抱,我對佢地都係好似街外人咁客客氣氣,連我一d唔知底蘊既朋友,聽到我同佢倆老講電話,都會奇怪點解我可以同佢地講到咁客氣 ...

男爵府

原文章由 andjoy 於 08-2-14 23:04 發表
咁你好來佢好去傘, 佢地應該唔會對你好多ee um um呀

佢地又從來唔會係我面前太多咿吟,因為佢地知道吟得多,佢個仔即係我老公會唔鐘意兼話佢地,如果仲唔醒目,我可能又會反枱:lol橫惦佢地都話我阿媽縱到我d小姐脾氣好大囉(其實我由細到大邊有人縱,我都想係事實,俾人打少d己經係bonus)所以佢地至多係我背後講或間唔中講一兩句,總之咪傳反入我耳,咪經常俾說話我聽,我就當乜事都無發生過咁囉

男爵府

咁又係喎

原文章由 Leomummy 於 08-2-15 01:06 發表

佢地又從來唔會係我面前太多咿吟,因為佢地知道吟得多,佢個仔即係我老公會唔鐘意兼話佢地,如果仲唔醒目,我可能又會反枱:lol橫惦佢地都話我阿媽縱到我d小姐脾氣好大囉(其實我由細到大邊有人縱,我都想係事實,俾人打少d己 ...

首頁

尾頁

跳至