跳至

首頁

尾頁

洋房

大家好!!我第一次加入媽媽會.我依家懷跟第一胎,已有18週大,不過之前因作小產及醫生話胎盤底需要瞓床:cry: 依家情況有好轉啦<希望可以維持啦 >,請問胎盤底係唔係好危險呢

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 mamiwing 於 08-1-21 15:45 發表
大家好!!我第一次加入媽媽會.我依家懷跟第一胎,已有18週大,不過之前因作小產及醫生話胎盤底需要瞓床:cry: 依家情況有好轉啦,請問胎盤底係唔係好危險呢 ...

歡迎你呀!
其實胎盤低係會容易出血...同埋影響順產,
所以你就算情況好轉都唔好有咩大動作, 唔好操勞呀!!
安心養胎, 我聽姑娘講有8成人係會慢慢升返高架!
如果都係升唔高, 就會大約0係32-34週剖腹拎BB出黎..
執仔之手 與仔偕老

洋房

原文章由 叉燒媽 於 08-1-21 15:56 發表

歡迎你呀!
其實胎盤低係會容易出血...同埋影響順產,
所以你就算情況好轉都唔好有咩大動作, 唔好操勞呀!!
安心養胎, 我聽姑娘講有8成人係會慢慢升返高架!
如果都係升唔高, 就會大約0係32-34週剖腹拎BB出黎.. ...

多謝您呀!!我已無返工同每日响床度瞓足23小時,唉!!無計啦,希望可以升番高啦,我唔想開刀啊:-(

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 mamiwing 於 08-1-21 16:03 發表

多謝您呀!!我已無返工同每日响床度瞓足23小時,唉!!無計啦,希望可以升番高啦,我唔想開刀啊:-(

醫生都係話我胎盤低,不過我無事喎,同正常一樣。醫生只係叫我暫時唔好行房。

加油呀!

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 mamiwing 於 08-1-21 16:03 發表

唔好太擔心呀!!
仲有幾個月先決定使唔使開刀嘛, 你放鬆心情,
多d休息啦!! 最緊要係BB健健康康!!
加油~~
執仔之手 與仔偕老

大宅

我宜家19wks, 醫生都話我個胎有d低, 但佢話多數會升番上黎喎, 我睇書話, 胎低既人多數會早產, 同埋如果順產有機會會大量出血, 所以如果持續係胎盤低, 就可能要早兩星期入院開刀喇, 不過唔洗太擔心, 休息多d應該會升番上黎......

大宅

唔使擔心,我個時都係胎盤底,一路都無升返高,醫生會安排在37-38開刀的.
胎盤底: 唔好行甘多,唔好甘大動作,休息多d,樣樣事都小心d啦.

大宅

原文章由 mamiwing 於 08-1-21 15:45 發表
大家好!!我第一次加入媽媽會.我依家懷跟第一胎,已有18週大,不過之前因作小產及醫生話胎盤底需要瞓床:cry: 依家情況有好轉啦,請問胎盤底係唔係好危險呢 ...

唔好唔開心啦~一定會升返高既(因為大部份人都會)事事小心d~知嘛~依家最重要係bb健康呀!唔洗怕架!

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

唔使擔心,我個朋友同你一樣.但最後都順利順產.兩人都好健康.所以放心安胎.支持你

大宅

用托腹帶有沒有用呢?可能幫到胎盤不太低

大宅

用托腹帶有沒有用呢?可能幫到胎盤不太低

洋房

原文章由 Tiffany.s 於 08-2-19 01:45 發表
唔使擔心,我個朋友同你一樣.但最後都順利順產.兩人都好健康.所以放心安胎.支持你

多謝您地!!我兩星期前去照咗結構啦,醫生話bb所有嘢都ok 我都放心咗好多!!

大宅

我岩岩今日做完檢查,個醫生話下個月我個胎盤仲唔升高就唔會升啦!!叫我等開刀啦

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我20weeks照結構時發現胎盤低,要32weeks再照先知要唔要開刀.....很擔心,但呢段時間,除咗注意休息和唔好拎重嘢,無嘢可以做到:cry:

首頁

尾頁

跳至