跳至

首頁

尾頁

別墅

原文章由 伊芙蓮 於 08-2-1 16:28 發表
"唔通人奶B真係好難戒夜奶?"
唉... 我都想知....
但我都半放棄
如果佢半夜醒, 就o拿o拿聲餵佢, 唔好俾佢喊到醒晒
望佢食完, o拿o拿聲再訓, 我已經好開心

有人話, 如果BB半夜醒, 由BB喊, 喊得幾日, 佢知道無奶食, 就 ...

我幫個女戒抱瞓時,佢都係一路喊,過程十分殘忍,我一直坐响佢床邊望住佢,捉住佢隻手仔,佢就一路望住我喊,搞到我都喊埋,我就同佢講,媽咪响度陪你瞓,你乖乖自己瞓,終於佢就瞓左,自此之後佢都係自己瞓! 我係咪好狠心?

男爵府

M
終於黎左喇,黎之前少左好多奶呀,而家差不多黎完D 奶都無多翻呀,好慘! 你地知唔知係米
M
黎就越來越少奶架?點算呀?

別墅

你幫女女戒左幾多晚, 先成功呢?
我每晚12 點都要抱 bb 瞓, 等佢瞓"林"左先放佢落床, 好辛苦呀:-(

原文章由 happbee 於 08-2-10 01:13 發表

我幫個女戒抱瞓時,佢都係一路喊,過程十分殘忍,我一直坐响佢床邊望住佢,捉住佢隻手仔,佢就一路望住我喊,搞到我都喊埋,我就同佢講,媽咪响度陪你瞓,你乖乖自己瞓,終於佢就瞓左,自此之後佢都係自己瞓! 我係咪好狠心? ...

水晶宮

我始終都未正式來, e生話果1,2滴唔算架

原文章由 w2b 於 2008/2/11 11:59 發表

M 終於黎左喇,黎之前少左好多奶呀,而家差不多黎完D 奶都無多翻呀,好慘! 你地知唔知係米
M黎就越來越少奶架?點算呀?

水晶宮

我都係等暖d先同佢戒啦

原文章由 happbee 於 2008/2/10 01:13 發表
我幫個女戒抱瞓時,佢都係一路喊,過程十分殘忍,我一直坐响佢床邊望住佢,捉住佢隻手仔,佢就一路望住我喊,搞到我都喊埋,我就同佢講,媽咪响度陪你瞓,你乖乖自己瞓,終於佢就瞓左,自此之後佢都係自己瞓! 我係咪好狠心? ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 sammifanlp 於 08-2-11 18:54 發表
我都係等暖d先同佢戒啦

我想問下你地 bb d 便便係稀巴巴既定係一條條架?
我 bb 果 d 都仲係稀巴巴,黃介辣咁一 pat pat,但就深綠色。
每日佢都會食兩餐奶粉左右

水晶宮

如果佢每日都有就稀囉, 但有時佢3日先一次, 咁佢一條條囉

原文章由 googoo 於 2008/2/12 15:49 發表

我 bb 果 d 都仲係稀巴巴,黃介辣咁一 pat pat,但就深綠色。

大宅

原文章由 googoo 於 08-2-12 15:49 發表

我阿仔未痾過一條條o既便便嫁(一patpat o既黃介辣同深綠色都試過),佢係全人奶B o黎o既

別墅

me too!我阿女都係未痾過一條條o既便便嫁(一patpat o既黃介辣同深綠色都試過),佢係食人奶+奶粉o既!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

me too
我BB so far 都仲係全人奶B
便便係一pat pat o既
黃介辣, 深綠色 & 橙色 都試過

原文章由 望望媽 於 08-2-12 16:18 發表
我阿仔未痾過一條條o既便便嫁(一patpat o既黃介辣同深綠色都試過),佢係全人奶B o黎o既

大宅

睛靈勳章 BK Milk勳章

我小b都係咁,周身郁,頭擰擰,成日向後拗,有時比佢”且”到痛,好彩佢唔係成日都係咁啫。我小b可能因為濕疹所以身痕頭擰擰(有時因為八卦),向後拗就唔知點解,唯有同佢講吓道理,話比佢知再係咁就無奶奶食。

原文章由 catcat_mama 於 08-2-2 15:21 發表
這2星期bb埋身餵奶時, 成日周身郁,頭同腳成日向後拗,跟住就甩左咀了, 餵到我"蚊"....好煩呀... 真係好想放棄
:-(
咩原因bb周身郁?? 以前都唔係咁:-(

...

大宅

睛靈勳章 BK Milk勳章

我小b夜晚抱住都喊,要食住訓,我諗都係時候要狠心d,相信遲d會仲難搞。

原文章由 catcat_mama 於 08-2-11 16:17 發表
我每晚12 點都要抱 bb 瞓, 等佢瞓"林"左先放佢落床, 好辛苦呀:-(

別墅

原文章由 catcat_mama 於 08-2-11 16:17 發表

呢個殘忍過程又唔係好耐,太約20mins,不過已足已令你心酸,BB太約1.5月時進行,未進行呢個過程之前,我BB好demanding,又要抱,行,拍,搖,瞓左一放低就醒,醒左又喊,又要再哄過,所以下決心train佢lor...嗰20mins殘酷之後,佢都仲要抱瞓,不過我見佢一合埋眼就會即8放低佢,而佢亦唔再一放低就醒,佢識自己合埋眼繼續瞓...近一個月,佢已經完全唔需要抱瞓,只要放落床玩完自己瞓! 我BB係會扭眼瞓架,一扭就嗌,但唔係喊, 只要我肯定佢食飽左,又換好片,冇其他唔妥我就會由得佢嗌,嗌2-3mins就會自己瞓!
不過我成功可能係好彩,希望你都成功!!

男爵府

呢兩個星期bb出了好多頭泥同埋濕疹,今朝忍唔住都係同佢睇醫生取了些有類固醇的藥膏搽..:cry:
我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

大宅

大廚勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

原文章由 伊芙蓮 於 08-2-13 11:32 發表
me too
我BB so far 都仲係全人奶B
便便係一pat pat o既
黃介辣, 深綠色 & 橙色 都試過

我bb d 便便都係好爛下, 未試過一條條, 一日開成3-4次大大

大宅

大廚勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

各位人奶媽, 你地d 月經來咗未呀? 我唸住好耐都唔會來m住, 點知尋日就來了, 真係有d down, 怕影响奶量, 又唔知正唔正常

別墅

我個b都好demanding, 又要抱,行,拍,搖....
衣家4個月大, 好多時, 瞓左一陣就醒, 又要再哄過, 佢衣家扭眼瞓唔係喊, 係嗌, 嘈到拆天:cry:

真係好羨慕你呀, 你 train 你 bb 幾多日先成功?

原文章由 happbee 於 08-2-13 15:28 發表

呢個殘忍過程又唔係好耐,太約20mins,不過已足已令你心酸,BB太約1.5月時進行,未進行呢個過程之前,我BB好demanding,又要抱,行,拍,搖,瞓左一放低就醒,醒左又喊,又要再哄過,所以下決心train佢lor...嗰20mins殘酷之後, ...

大宅

原文章由 斯藝 於 08-2-14 02:24 發表
各位人奶媽, 你地d 月經來咗未呀? 我唸住好耐都唔會來m住, 點知尋日就來了, 真係有d down, 怕影响奶量, 又唔知正唔正常

重未喎!我問過醫生,佢話應該未咁快住,佢重話全人奶唔駛避孕tim,不過如果有補奶粉就要避喇:loveliness:

男爵府

j
原文章由 望望媽 於 08-2-14 11:12 發表

重未喎!我問過醫生,佢話應該未咁快住,佢重話全人奶唔駛避孕tim,不過如果有補奶粉就要避喇:loveliness:

千期唔好信唔駛避孕呀,我就係信錯而有左妹妹架。搞到我2年抱2呀

大宅

原文章由 w2b 於 08-2-14 11:25 發表
j
千期唔好信唔駛避孕呀,我就係信錯而有左妹妹架。搞到我2年抱2呀

真的嗎?謝謝提醒!

首頁

尾頁

跳至