夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我想講下我既故事,我係一個34歲既女人,啱啱喺上年離左婚。喺我19歲既時候,我遇上左我前夫,我係佢第一個女朋友,我地好開心好快樂咁拍左拖一年幾,之後有一日佢突然間話要同我分開下,話我地太多爭拗,可能當時年紀小啦,我對於佢話分開只係有少少唔開心,之後好快就同左一個大我8年既男人一齊,但係過左一個多月,我前夫就搵返我,話想同返我一齊,而佢亦都知道我同左另一個人一齊,拖拖拉拉左大約一個月左右,最終我都係揀返我前夫,之後我地又開開心心咁過左3年幾,喺我地拍拖5週年紀念嗰日,佢同我求婚,而我亦都答應左佢(當時我地2個都係24歲),但係喺佢同我求婚後2個月,佢突然間話唔結婚,話要同我分開,話唔想辜負我,話我同佢結婚我唔會有幸福。之後我地坐底好好咁傾過,最終喺我地25歲既時候,我地就結左婚。
但係好不幸,喺我地結婚後2個星期,我有一次無意中睇到佢電話既訊息(當年仲未有智能手機),我真係無意見到的,因為咁多年嚟佢都好錫我,對我好好,我好信任佢。我竟然見到佢同第二個女人既談情短訊,而嗰個女人本身係有男朋友,佢係我前夫當時既同事,而佢亦都有嚟我地既婚禮。我當時真係崩潰了,不停咁喊不停咁喊,我前夫都知道了我睇到佢地既短訊,但我唔記得點樣我就原諒左佢了。
日子一日一日咁過,我地拍拖6年,結婚7年,一齊生活左已經13年了,我同佢喺屋企人同朋友眼中都係好幸福既一對,只可惜我地結婚咁多年都無BB,其實我係好恨有BB的,亦都去睇過醫生證實係我既問題,醫生話我係好難有BB嗰D人,但係而家諗深一層,我地無BB可能都係上天注定的。其實喺結左婚既呢7年裡面,我一次又一次的發現佢有第三者,但我都一次又一次咁原諒佢,雖然個心真係好痛好難受,但係我真係好愛佢,所以我每一次都選擇原諒佢。
最後一次比我發現佢有第三者,係喺我32歲既時候,有一晚半夜起身去廁所,我見到佢個電話已經差完電,想幫佢(炆)左條差電線,點知...我一(炆)條線,我就見到有個whatspp message寫住" With Out You Sleep With Me "呢幾隻英文字我呢一世都無辦法忘記到,當時我前夫係知道我見到呢個message的,但我地都繼續扮無野,繼續瞓覺。第二日,我有問佢究竟想點,係唔係想離婚,但佢一直逃避,一直無答過我。跟住嗰一個月我地都無乜交流,因為我個心已經痛到唔識再痛。之後有一日我喺街,收到佢send比我既message,佢話"我地不如分開啦.......下刪幾十字",我睇到個message後,雖然係好唔開心,不停喊不停喊,喊左好耐,喊到好攰好攰,到左夜晚,我用左我平生最大既勇氣覆返佢一個message,我話"好...我地分開啦",我終於都有勇氣去結束我地呢段13年既感情。但係...唔知點解,我對佢一D恨既感覺都無,我地而家仲可以做返朋友,間唔中都會出嚟食下飯講下大家既近況。

複式洋房

回覆:manman34 的帖子

為何還與他聯絡?交換近況?愛惜自己,享受生活。

禁止訪問

大宅

你好好,只可惜愛錯了一個人,有好多男人都不懂珍惜。現在你還很年輕,做你自己想做的事啊!去旅行,享受生命!一個人也可以很精彩的!

瑪瑙宮

有 d 人係唔適合結婚.

您重好後生, 祝您遇到一個愛您識照顧您同欣賞您的對象.

複式洋房

回覆:我的故事(長)

加油!
當你習慣左呢個人係咁,你對佢再做一樣的事,其實你一早接受左呢個人係咁,所以已經覺得唔出奇,亦都唔想再花气力去恨佢,呢一刻,你已經自由喇,好好為自己未來打拼

男爵府

因為我一早已經當佢是家人了,我對佢一D恨既感覺都無!雖然佢背叛左我,但我仍然會祝佢幸福的!

禁止訪問

別墅

離離合合。最後都沒有緣份的這就是命運吧!樓主大方心地好。一定找到真正的姻緣呢!祝福你

男爵府

好彩冇小朋友,你仲好後生,走左搵過個識珍惜你既人。。

公爵府

引用:我想講下我既故事,我係一個34歲既女人,啱

原帖由 manman34 於 14-09-06 發表
我想講下我既故事,我係一個34歲既女人,啱啱喺上年離左婚。喺我19歲既時候,我遇上左我前夫,我係佢第一個 ...
你真係好傻,好心痛你啊

侯爵府

可能真係如佢當初所講,佢唔適合妳。解脫咗都幾好呀,起碼大家多咗空間。但,係時候放低了,幸福等緊妳。

愈嚟愈冇記性

男爵府

我完全明白你感受,當你好愛一個人時只會對佢對你嘅傷害好怒,而唔會恨佢,你唔會想佢死!
我咁睇,你嫁咗個自己一生中最愛,就當了咗個心願,要變嘅大家都無辦法!你好幸運可以做咗個了段,放過人,放過自己!
祝你幸福快樂!加油

大宅

佢唔識得珍惜你,係佢走寶,加油,你一定可以揾到一個比佢更好嘅人!

男爵府

多數咁多位JM,我已將他放低好耐了,其實我無諗過將來會唔會找到有另一個他,我只想開心快樂咁生活落去就可以了!

大宅

天註定要你知道…好財無小朋友,好好過之後既生活

侯爵府

你好叻

男爵府

其實我一D都唔叻,呢個勇氣我係儲左好多年先至儲到返嚟架!

大宅

引用:多數咁多位JM,我已將他放低好耐了,其實我

原帖由 manman34 於 14-09-07 發表
多數咁多位JM,我已將他放低好耐了,其實我無諗過將來會唔會找到有另一個他,我只想開心快樂咁生活落去就可 ...
樓主,加油呀!!

伯爵府

引用:我想講下我既故事,我係一個34歲既女人,啱

原帖由 manman34 於 14-09-06 發表
我想講下我既故事,我係一個34歲既女人,啱啱喺上年離左婚。喺我19歲既時候,我遇上左我前夫,我係佢第一個 ...
冇小朋友係件好事尼, 努力move on啦!

首頁

尾頁

跳至