興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

見坊間有d desktop 電腦一體式的, 唔駛駁mon駁喇叭, 少好多電線, 請問有冇人用緊, 好用嗎?
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

Desktop機,
機箱要買大些,
因為好多時要擴充性能。
空間大可放多些零件,
散熱比較好。

all-in-one空間狹窄,
就限制了擴充,
散熱比較差。

別墅

我部新款HP 好好用

別墅

新機一定好用,但係用得耐,我始終覺得大機箱會好D,始終散熱係好緊要!

複式洋房

一般家庭上網用家:乜叉都有,又唔阻訂,好好用!!

麻煩的專業級用家:係唔錯,
不過要加Ram就麻煩囉,
HDD唔夠位,靜係可以加外置,肉酸。
壞左零件又難搵又難換。
打3D game又無得加顯示卡。
想雙Mon又唔得,換大Mon又唔得。
.
你係邊種用家?

男爵府

如果你唔係成日追求效能提昇,一體機真係唔錯。

建議你一出就出最高 spec(CPU、RAM)HDD 反而你考慮 SSD,容量次要,因為 HDD 夠裝 OS 同 APP 已經夠 ,自己啲 file 可以擺 ext HDD 或者 NAS。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:all in one desktop電腦好唔好用

多謝大家,我唔識電腦,絕對唔會擴建,我好少用,係for中學生功課用,當然佢都打機的。
請問選Lenovo、HP定Asus好呢?(兇宅電器個sales就推介Asus)

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆:Giant 的帖子

從硬件對比價錢。
品牌先睇 lenovo,其次asus
# HP 本人麻麻

阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

大宅

2023年兔年勳章 牛年勳章

一體機壞左麻煩 after warranty

複式洋房

Lenovo一體機唔錯,抵用.

珍珠宮

一體機就省位, 又有返 desktop 既獨立鍵盤和 mouse.
畫面又大... 有長保, 係OK

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

linggo 發表於 14-9-30 12:23
一體機就省位, 又有返 desktop 既獨立鍵盤和 mouse.
畫面又大... 有長保, 係OK

MAC機係好, 但學校教學用PC, 會唔會無所適從? (返到屋企冇得practice)

珍珠宮

回覆:Giant 的帖子

唔一定mac , 貪佢外表靚,借張圖吧了

大宅

回覆:linggo 的帖子

Dell部一體機好好

首頁

尾頁

跳至