跳至

首頁
12345...44

尾頁

大宅

各位住係葵涌區公屋的家庭留意:
之前有些住係葵涌邨擠迫戶的媽咪與我聯絡,向房屋署副署長及立法會申訴部申訴後,
住係葵涌區公屋的街坊,特別係葵涌邨及石籬等較多3-4人家庭住係23平方米以下的家庭。
可以於現時至2月4日,到房屋署申請特別調遷計劃,調遷至葵涌邨百、合葵樓的30.34平方米之一睡房單位,改善現時唔夠住的情況。
(如有BB的媽咪,如果懷孕超過16個星期,亦可以當多一個人計算呢)
如有問題,可以向當區房屋署聯絡,或與本人聯絡亦可以,電話:22570961。
街工 阿達
為弱勢出聲、為勞工出頭、為貧者出力、為民主奮鬥期望最好、接受最差!

民房

謝謝街工

我是一個求助街工服務的人我是一個病者,居於梨木樹村,我早兩星期前到曉葵樓辦事處要求幫助申請到幫助調遷葵涌村,認識一位黃小姐,他給我感覺好友善和藹,今天,我再到服務中心將醫生推薦信給她,但她不在,有別個男工友聽我說我的苦水,很有耐性,雖然我不知可否幫到我,但是我都多謝他們幫助!

大宅

三人住緊一人單位,一定可以參加改善住屋空間計劃,但要下年三月才有機會參與,一般就5月就會有單位揀樓。

你住的單住幾大呢?你唔知可以pm 你的單位號碼俾我!我幫你check 下!但估計應該大過16.5平方米,咁就唔可以參加擠迫戶調遷計劃。(預計今年9月至10月會推出計劃)

另外,如有年老父母(60歲以上)獨居或兩老的話,有機會係年尾再次推出天倫樂計劃,調去近d 他們居住的地區!

如有問題,歡迎直接搵我傾,97110906!
謝謝!
街工 阿達

原文章由 南瓜車公主 於 08-7-31 21:42 發表
ivan,

我以家住係葵涌村,當初搬入黎時係得我一個人,所以係一人單位。以家我已經結左婚&生埋仔,一家3人,屋企以家真係非常之迫。我miss左百合葵調遷,我想問下幾時先再有調遷???我想快d換個間大d ge屋,因為bb再大d,我地真係冇 ...
為弱勢出聲、為勞工出頭、為貧者出力、為民主奮鬥期望最好、接受最差!

大宅

好媽媽勳章

ivan,

我以家住係葵涌村,當初搬入黎時係得我一個人,所以係一人單位。以家我已經結左婚&生埋仔,一家3人,屋企以家真係非常之迫。我miss左百合葵調遷,我想問下幾時先再有調遷???我想快d換個間大d ge屋,因為bb再大d,我地真係冇辦法俾張bb床以外ge床佢訓啦。

複式洋房

Ivan:
請看看此http://www21.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=7135614&extra=page%3D2&page=1
看看是否需要ICAC跟進

james

大宅

收到!明天協助你跟進!儘快給你回覆!
另外明天晚上會係百合葵樓球場有居民會,請到房署、教統局、民政署及社署的官員出席,如有時間,歡迎親自到來反映意見!
街工 阿達
原文章由 ckljames 於 08-7-16 18:29 發表
Ivan:
幾時有垃圾分類箱?
另現有很多人在村內吸煙,管理員好像愛理不理;有些是裝修工人、有些人是住户,而且滿地烟頭;唔係要扣分嗎?請反映加强管理。
現在在每層只放幾個垃圾籮,夏天很臭;幾時會有像其他屋邨噉有有蓋的大膠垃圾 ...

複式洋房

Ivan:
幾時有垃圾分類箱?
另現有很多人在村內吸煙,管理員好像愛理不理;有些是裝修工人、有些人是住户,而且滿地烟頭;唔係要扣分嗎?請反映加强管理。
現在在每層只放幾個垃圾籮,夏天很臭;幾時會有像其他屋邨噉有有蓋的大膠垃圾桶呀!

侯爵府

原文章由 ckljames 於 08-7-14 12:15 發表
Ivan:
幾時有垃圾分類箱?
另現有很多人在村內吸煙,管理員好像愛理不理;有些是裝修工人、有些人是住户;唔係要扣分嗎?請反映加强管理。
現在在每層只放幾個垃圾籮,夏天很臭;幾時會有像其他屋邨噉有有蓋的大膠垃圾桶呀! ...

同埋幾時先肯洗樓呀真係勁dirty呀

複式洋房

Ivan:
幾時有垃圾分類箱?
另現有很多人在村內吸煙,管理員好像愛理不理;有些是裝修工人、有些人是住户;唔係要扣分嗎?請反映加强管理。
現在在每層只放幾個垃圾籮,夏天很臭;幾時會有像其他屋邨噉有有蓋的大膠垃圾桶呀!

大宅

我不在office, 我都係明天才能reply 你呢!
原文章由 novel07 於 08-6-27 22:57 發表
Ivan:

我想要合葵既樓39.7平方米2房單位的平面圖圖則,可以email 給我嗎? 謝謝你~

My email is: [email protected]

Novel07

男爵府

好媽媽勳章

Ivan:

我想要合葵既樓39.7平方米2房單位的平面圖圖則,可以email 給我嗎? 謝謝你~

My email is: [email protected]

Novel07

[ 本文章最後由 novel07 於 08-6-27 22:59 編輯 ]

民房

Dear ivanwong:

[email protected]

另外,我想問吓邢家百葵及合葵樓我2-3人單位餘下多少呢?(包括高中底層....謝謝

公爵府

牛年勳章

我岩岩係12月頭用呢間公屋換左張綠表, 買左間2手居屋!
因為有了小朋友, 本身住2-3人單位根本唔夠住, 無可奈何下唯有買樓, 點知...

早知有機會可以調到個大d單位, 我真係唔想買樓住, 等遲d個樓價跌返d先買

大宅

請你PM or post 你的E-MAIL 俾我!
原文章由 drwai 於 08-6-25 23:32 發表
dear wongivan:

我想要百葵及合葵樓的平面圖可以嗎?(我係新手,謝謝)

民房

dear wongivan:

我想要百葵及合葵樓的平面圖可以嗎?(我係新手,謝謝)

複式洋房

原文章由 wlovebb 於 08-6-14 00:47 發表
上次果期"改善空間計劃調遷"我申請唔到,想問下....下一期幾時再出架?

可能要等明年啦!多留意樓下佈告版

大宅

上次果期"改善空間計劃調遷"我申請唔到,想問下....下一期幾時再出架?

大宅

已send 了給你!
原文章由 pigmother 於 08-6-13 11:39 發表

ivan:
我都想要合葵和百葵既圖則,煩請email 給我,thanks

民房

原文章由 ivanwong19 於 08-6-12 16:45 發表
天線問題我可以同房屋署傾有關的情況,請你PM 你個單位給我呢!謝謝!
至於巴士站個度我已同民政署反映左加建避雨亭,
現在研究是否可行,因為要諮詢房署及運輸署的!

...

ivan~
謝謝你啦~我已send了我單位給你^-^

洋房

原文章由 fanlee 於 08-6-11 16:06 發表
ivanwong19:

我想請問我申請咗改善空間計劃調遷,我共有6人,但來緊兩年可能有人會結婚及刪除戶籍,咁我係呢次調遷中係咪唔可以choose 6人以上單位呢?若可以的話,第時會唔會要搬去細單位呢?謝謝

朋友想要合葵和百葵既 ...

ivan:
我都想要合葵和百葵既圖則,煩請email 給我,thanks

首頁
12345...44

尾頁

跳至