跳至

首頁
34567...44

尾頁

複式洋房

如果係今次申請左特別調遷, 就唔可以再申請改善空間, 除非生完呢個後, 再多一個。
點揀就睇自己, 一個就肯定係新樓, 不過就細d, 得30平方; 另一個就唔確定新舊樓,不過就大d,可以去到40平方,多成10平方米wo~~~

男爵府

原文章由 kccl 於 08-2-26 14:22 發表
如果係今次申請左特別調遷, 就唔可以再申請改善空間, 除非生完呢個後, 再多一個。
點揀就睇自己, 一個就肯定係新樓, 不過就細d, 得30平方; 另一個就唔確定新舊樓,不過就大d,可以去到40平方,多成10平方米wo~~~ ...

好煩惱呀,唔該曬你嘅答覆

侯爵府

原文章由 小苦妹 於 08-2-26 12:42 發表

/其實我都有問過房署,佢地話係今次個計劃先至有新樓,如果我申請改善空間或擠迫户會比舊樓,講真果句係人都想要新樓啦,我都好矛盾架,等咗3年幾先上到樓,07年嘅8月尾先入伙,住咗半年咋,依家都唔知應該點好. ...

我都係呀, 我 07 6 月尾先入伙 ....
eeee... 你係咪都係住石怡架 ?

侯爵府

原文章由 kccl 於 08-2-26 13:16 發表

當初你3個人申請, 點解分到 21.97平方, 即2-3人單位? 正常黎講3個人申請應該會分到3-4人單位, 即30平方。

另外新樓唔新樓都係睇彩數, 睇反d post, 有d都係以 改善空間 方式申請調入去合葵, 百葵, 仲要1月已經揀左 ...

我都係 3 個人, 都係分呢隻面積, 其實冇得解, 以房署制度嚟計, 呢隻面積都合佢吔既 standard - 因為每人都有 7.xx 平方, 啱晒標準, 但以我响石籬既 case, 21.85 平方米, 但個廚厠 + 埋成 10 平方米, 個 living rm only 得返 11-12 平方米, 試問 3 個人點住 , so 今次只係特別調遷, 佢 lan 好人咁比我吔架 .......

侯爵府

原文章由 小苦妹 於 08-2-26 14:31 發表

好煩惱呀,唔該曬你嘅答覆

如果我係你, 我諗會揀咗先, 真係揀唔到先算, 因為你參加改善空間, 都唔知幾時先有 & 會比咩你揀, 反正你都入咗申請, 不如等下揀成先決定啦....
你搬咗半年又搬, 你裝修用咗幾 $ 呀, 咪好 sit 囉.... 有冇大裝呀 ???

男爵府

原文章由 cubixluk 於 08-2-26 15:18 發表

係呀

男爵府

原文章由 cubixluk 於 08-2-26 15:24 發表

如果我係你, 我諗會揀咗先, 真係揀唔到先算, 因為你參加改善空間, 都唔知幾時先有 & 會比咩你揀, 反正你都入咗申請, 不如等下揀成先決定啦....
你搬咗半年又搬, 你裝修用咗幾 $ 呀, 咪好 sit 囉.... 有冇大裝呀 ? ...

好彩冇大裝,裝修用咗萬幾囉,但如果搬到的話,鐵閘又攞唔走,新屋又要裝過

侯爵府

原文章由 小苦妹 於 08-2-26 16:48 發表

好彩冇大裝,裝修用咗萬幾囉,但如果搬到的話,鐵閘又攞唔走,新屋又要裝過

haha, 我都係呀, 屋企所有搬得既都搬走, 我計過 ttl 都要 sit 2 萬比佢, 因為又要揾人再搬屋等等.. but 算啦, 可以轉大 d
但我諗住唔理佢, 用得返照搬走個鉄閘, if 用得返, 我好唔明白, 點解個鉄閘要我送比房署, 但裝佢又唔津貼

如果要新樓, 咁你今回搬對你有 so, 因為可以自己揀單位, 但調就冇得你揀囉

民房

昨日唔知點解入唔到來 ,唔該ivan我收到啦....

而我就剛剛相反,如果比左我的話,可以唔搬就搬走,因為我而家住緊我確實覺得很細...

係呢各位,有冇咩心水會點楝,其實咩方向好d呀..???

複式洋房

why 仲未有信? 到底要等到幾時?

大宅

bb 要係肚內有16周才開始計一個人,所以你要留意下你bb 幾大la, 改善空間住屋計劃一般係3月份推出,5月揀樓!
原文章由 wlovebb 於 08-2-26 01:14 發表
我想問下如果剛剛先有bb , 咁我依家 2 個人住緊單人屋(好似17平方) , 咁是否申請唔到"改善空間"計劃呀 ? 幾時會再有推出呀?
為弱勢出聲、為勞工出頭、為貧者出力、為民主奮鬥期望最好、接受最差!

大宅

先恭喜你la,又多個寶寶!
我建議:
先睇下揀得理想與否,如唔太理想就放棄,
日後可以參加改善空間住屋計劃,揀4-5人單位,一般係三月中推出!
都係留意bb夠16周未!?
原文章由 小苦妹 於 08-2-26 11:53 發表
hello ivan
本來係3人家庭住(21.97),但現在又有bb,會7月出世即將會4個人,我都有申請呢個計劃,但呢個計劃是3-4人,我擔心對於4人家庭會好細,其實我有冇資格申請另外4-5人單位呢? ...
為弱勢出聲、為勞工出頭、為貧者出力、為民主奮鬥期望最好、接受最差!

大宅

新樓與否,視乎新樓落成數量,
上一次擠迫戶調遷就有美田邨及葵涌邨新樓選擇!

原文章由 kccl 於 08-2-26 13:16 發表

當初你3個人申請, 點解分到 21.97平方, 即2-3人單位? 正常黎講3個人申請應該會分到3-4人單位, 即30平方。

另外新樓唔新樓都係睇彩數, 睇反d post, 有d都係以 改善空間 方式申請調入去合葵, 百葵, 仲要1月已經揀左 ...

大宅

都係視乎供應,
如果個排單位好少,都有可能3人編2-3人, 4人編3-4人,
但因為新樓落成越來越少,新上樓的朋友可以揀到新單位的機會越來越低!
原文章由 小苦妹 於 08-2-26 13:55 發表

咁我咪已經笨咗1次囉21.97平方都要,咁我應該申請邊種呢?我問房署的話,答覆都係30.34平方都係4人單位,咁其實都幾唔公平

大宅

葵涌區2-3人單位,只要係石籬及葵涌!
上年我們見房屋署副署長,已經向他反映,日後唔好再編一D 後生家庭(即兩夫婦入2-3人單位),因為人口一增加,就會出現擠迫情況,這些新式的單位,較為適合單親及兩老家庭。

原文章由 cubixluk 於 08-2-26 15:18 發表

大宅

鐵閘係可以拿走的!
我問過條條例,係講你地可以唔拿走,而唔會罰你要還原!

原文章由 小苦妹 於 08-2-26 16:48 發表

民房

Hi Ivan,
我都想要: 葵涌邨『百葵樓』或『合葵樓』3-4人單位的圖則及方向圖呀!可否e比我呢,唔該.
email: [email protected]

大宅

有留e-mail 的媽咪都send 左....如有遺漏, 請pm 我la!
原文章由 菠蘿飽好味 於 08-2-27 02:50 發表
Hi Ivan,
我都想要: 葵涌邨『百葵樓』或『合葵樓』3-4人單位的圖則及方向圖呀!可否e比我呢,唔該.
email: [email protected]

男爵府

原文章由 ivanwong19 於 08-2-27 00:29 發表
先恭喜你la,又多個寶寶!
我建議:
先睇下揀得理想與否,如唔太理想就放棄,
日後可以參加改善空間住屋計劃,揀4-5人單位,一般係三月中推出!
都係留意bb夠16周未!?
...

多謝你嘅回覆,好彩bb係2月4日夠16周

侯爵府

原文章由 ivanwong19 於 08-2-27 00:41 發表
鐵閘係可以拿走的!
我問過條條例,係講你地可以唔拿走,而唔會罰你要還原!

你意思係只要新呢邊啱用, 咁我吔可以搬走....

哈哈... 咁算有返 d 人性...

咁揀屋時一定要上門看下邊隻單位啱我個鉄閘用先得啦 , 如果唔係真係估估下, 開大細咁揀... 你知啦, 我吔呢邊 just 住唔夠一年又要再搬, $ 真係唔多, 慳得幾多得幾多啦 ......
所以我好想上去睇咗單位 d 門口係咩方向囉 , 邊隻單位可以用返屋企個鉄閘囉

[ 本文章最後由 cubixluk 於 08-2-27 10:13 編輯 ]

首頁
34567...44

尾頁

跳至