跳至

首頁
12345...11

尾頁

侯爵府

我係住石籬二村 21.85 平方米的 - 3 個人住, kitchen / toilet 已佔咗間屋 100 呎左右, 瞓覺 + 廳細到得 130 呎唔夠, 所以我吔都申請咗..... 我吔仲慘. 搬入去唔夠一年又搬... $$$ 都唔見好多, 但今回唔申請又未必有機會再走 ......
我吔果邊係林議員幫我吔 flight 返嚟既.. 因為我吔實在太迫 ... 我的小朋友只是 2 yrs 還算可以, 但有些家庭次小朋友是 10 幾 20 , 都唔知點住..

ivan,

我都想要平面圖, 唔該 ... [email protected] ... thx
同埋請問有冇座向圖呀 ... thx

[ 本文章最後由 cubixluk 於 08-1-24 16:24 編輯 ]

侯爵府

IVAN,

請問知唔知調遷幾時知可以幾時揀樓, 同埋揀樓日可否實地考察 ( 可否睇咗 d 單位先揀 )
同埋得 250 個單位, 夠唔夠分, 咁唔夠分果 d 人點算 ?

侯爵府

原文章由 cubixluk 於 08-2-13 23:14 發表
IVAN,

請問知唔知調遷幾時知可以幾時揀樓, 同埋揀樓日可否實地考察 ( 可否睇咗 d 單位先揀 )
同埋得 250 個單位, 夠唔夠分, 咁唔夠分果 d 人點算 ?

唔答問題既 :-(

侯爵府

原文章由 ivanwong19 於 08-2-21 00:28 發表
sorry, 當日回覆左上一個message後,有野做,唔記得未覆你tim!
今次特別調遷係無得揀樓的,係編一個單位俾大家,一係要,一係就放棄,可以實地睇左先要唔要的!
我都問左有幾多人參加,唔超過250個住戶參加..應該夠分!

...

係咩... 我屋村 office 話可以揀樓既..... ?????
咁幾時知 result 呀

oh... ic... thx ivan

侯爵府

原文章由 cellex 於 08-2-21 19:42 發表
IVAN

真係好多謝你,我其實之前係睇到你o個blog先,而家再係到留言^_^...其實你的回覆,真係好快,我相信只有大家夾到時間,都可以好快知道要知的...

我都係參加左今之特別調遷計畫,而家暫時末有回覆,都好心急,但係聽到你咁講,如 ...

你本身住邊區架...
多個 bk 街坊 ...

侯爵府

原文章由 ivanwong19 於 08-2-22 19:49 發表
我今日打左去房署總部confirm多一次,原來今次都可以揀樓!
咁會按擠迫程度來分先後,同等面積的會電腦隨機抽!
房署仲未出信予申請人的,約3月中會揀樓。

...

咁擠迫情度點定.... 大家都係配 30.xx 平方米渣喎... 即係擠迫 d就可以揀先 ??????

侯爵府

原文章由 ivanwong19 於 08-2-23 12:26 發表
佢地係睇你地現時住緊的單位太小而定,如A 家庭,4人住屋16.9平方米,每人平均4.2, B 家庭4人住21.97, 咁平均5.4平方米,C家庭3人住16.9平方平,咁平均5.6平方米,D家庭係3人住21.97, 平均7.3平方米,
咁揀樓次序A, B, C, Dla!
同樣 ...

o.... 完全明白 ... but 見你咁講... 開始有 d 担心 tim
請問你知唔知今回申請調既多數係邊種呢 ?

侯爵府

原文章由 小苦妹 於 08-2-26 11:53 發表
hello ivan
本來係3人家庭住(21.97),但現在又有bb,會7月出世即將會4個人,我都有申請呢個計劃,但呢個計劃是3-4人,我擔心對於4人家庭會好細,其實我有冇資格申請另外4-5人單位呢? ...

哈哈, 其實你係咪應該申請改善空間 or 擠迫戶調好 d 呢, at least 有機攞 4-6 人單位喎, now 呢個 plan 都係 ofr 3-4 人渣... 我吔果次都有個街坊同你 same case, 我果邊議員係咁叫佢

侯爵府

原文章由 小苦妹 於 08-2-26 12:42 發表

/其實我都有問過房署,佢地話係今次個計劃先至有新樓,如果我申請改善空間或擠迫户會比舊樓,講真果句係人都想要新樓啦,我都好矛盾架,等咗3年幾先上到樓,07年嘅8月尾先入伙,住咗半年咋,依家都唔知應該點好. ...

我都係呀, 我 07 6 月尾先入伙 ....
eeee... 你係咪都係住石怡架 ?

侯爵府

原文章由 kccl 於 08-2-26 13:16 發表

當初你3個人申請, 點解分到 21.97平方, 即2-3人單位? 正常黎講3個人申請應該會分到3-4人單位, 即30平方。

另外新樓唔新樓都係睇彩數, 睇反d post, 有d都係以 改善空間 方式申請調入去合葵, 百葵, 仲要1月已經揀左 ...

我都係 3 個人, 都係分呢隻面積, 其實冇得解, 以房署制度嚟計, 呢隻面積都合佢吔既 standard - 因為每人都有 7.xx 平方, 啱晒標準, 但以我响石籬既 case, 21.85 平方米, 但個廚厠 + 埋成 10 平方米, 個 living rm only 得返 11-12 平方米, 試問 3 個人點住 , so 今次只係特別調遷, 佢 lan 好人咁比我吔架 .......

侯爵府

原文章由 小苦妹 於 08-2-26 14:31 發表

好煩惱呀,唔該曬你嘅答覆

如果我係你, 我諗會揀咗先, 真係揀唔到先算, 因為你參加改善空間, 都唔知幾時先有 & 會比咩你揀, 反正你都入咗申請, 不如等下揀成先決定啦....
你搬咗半年又搬, 你裝修用咗幾 $ 呀, 咪好 sit 囉.... 有冇大裝呀 ???

侯爵府

原文章由 小苦妹 於 08-2-26 16:48 發表

好彩冇大裝,裝修用咗萬幾囉,但如果搬到的話,鐵閘又攞唔走,新屋又要裝過

haha, 我都係呀, 屋企所有搬得既都搬走, 我計過 ttl 都要 sit 2 萬比佢, 因為又要揾人再搬屋等等.. but 算啦, 可以轉大 d
但我諗住唔理佢, 用得返照搬走個鉄閘, if 用得返, 我好唔明白, 點解個鉄閘要我送比房署, 但裝佢又唔津貼

如果要新樓, 咁你今回搬對你有 so, 因為可以自己揀單位, 但調就冇得你揀囉

侯爵府

原文章由 ivanwong19 於 08-2-27 00:41 發表
鐵閘係可以拿走的!
我問過條條例,係講你地可以唔拿走,而唔會罰你要還原!

你意思係只要新呢邊啱用, 咁我吔可以搬走....

哈哈... 咁算有返 d 人性...

咁揀屋時一定要上門看下邊隻單位啱我個鉄閘用先得啦 , 如果唔係真係估估下, 開大細咁揀... 你知啦, 我吔呢邊 just 住唔夠一年又要再搬, $ 真係唔多, 慳得幾多得幾多啦 ......
所以我好想上去睇咗單位 d 門口係咩方向囉 , 邊隻單位可以用返屋企個鉄閘囉

[ 本文章最後由 cubixluk 於 08-2-27 10:13 編輯 ]

侯爵府

原文章由 cellex 於 08-2-26 20:11 發表
昨日唔知點解入唔到來 ,唔該ivan我收到啦....

而我就剛剛相反,如果比左我的話,可以唔搬就搬走,因為我而家住緊我確實覺得很細...

係呢各位,有冇咩心水會點楝,其實咩方向好d呀..??? ...

有人講 hk 潮濕, 揀西南, d 野冇咁易發霉
so 我會向呢個方向, 即西南, 東南, 東 or 南等
同埋可以的話都會揀高 d 囉...

侯爵府

原文章由 ivanwong19 於 08-2-27 00:38 發表
葵涌區2-3人單位,只要係石籬及葵涌!
上年我們見房屋署副署長,已經向他反映,日後唔好再編一D 後生家庭(即兩夫婦入2-3人單位),因為人口一增加,就會出現擠迫情況,這些新式的單位,較為適合單親及兩老家庭。

...

咁照你咁講... 3 月份既改空間都未必可以揀葵涌邨新樓架啦

侯爵府

原文章由 ivanwong19 於 08-2-27 09:43 發表
有留e-mail 的媽咪都send 左....如有遺漏, 請pm 我la!

ivan,

係咪有埋單位坐向圖呀... if yes, 可否 send 多次比我 thx

[email protected]. thx

侯爵府

原文章由 cellex 於 08-2-27 19:59 發表

我都想楝有咁高得咁高,因為咁樣就唔知太就住方向,我到過現場睇過,好似向東就會向工廠區o個邊,而向西就個影好d,如果一收到通知道我相信我都會再去睇睇,但係到而家都仲末有任何消息.>. ...

我入 form 時房署話月尾有 news, 但沉晚居民大會林區議員話冇咁有消息, 因房署 check 得好緊等等... now 唯有等

侯爵府

原文章由 cellex 於 08-2-27 21:55 發表

'
其實唔係check左我地d資料先交去總部咩..? 我仲以為已經check好等消息添..但等左咁耐都無....

我唔知你個邊點喎, 我呢邊 d 姐姐仔真係好好人架. 同我 check 好晒先掉過去, 佢話因為 小小錯過咗機會就唔好啦...

哈哈... 我想快 d 揀樓, 但唔想咁快搬, 最好 7 月尾先搬, 因為阿仔仲响石籬呢邊返育嬰院, 若早搬, 到時日日咁接送真係命都唔長

侯爵府

ivan,

我收到方向圖啦.... but 有 question, 請問邊一邊係向東呀 , 工廠果邊定 ???? 咁向葵芳果 ( 望葵興地 mtr ) 邊係乜呀 ????

其實我搞唔清邊一邊... thanks

侯爵府

原文章由 cellex 於 08-2-29 00:21 發表

我o個邊屋邨d人都有同我check,其實佢地都好好,因為我係最後一日仲check到我簽漏名,即刻叫我補番....

你而家楝左樓,比到鎖匙你都4月份,而做少少裝修等,最快都5月啦,只係早2個月o者... ...係呢...你bb多大呀..??? ...

我個仔得 27 個月渣, 日日咁樣同佢返 / 放學, 要行斜路, 真係命都比埋佢囉

哈哈... 快 d 揀咗樓先, 幾時入伙都冇所謂 ( 我石呢邊果時都話4 月入, 最後成 6 月先入伙 :;pppp: , 可能呢邊都係咁 ) ...... 最緊要知自己揀唔揀到心水單位

首頁
12345...11

尾頁

跳至