嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有冇媽咪用緊NUK 的奶嘴餵奶呢 ? 我發現有以下問題出現, 唔知你地有冇呢 ?

1) 初生BB奶嘴, 因為是生產商開洞, 所以唔知出奶是否得慢, BB吸吮會比較辛苦, 所以食奶好慢. ( 因為我B女試過食左成個鐘頭, 都後食得2.5 OZ ).

2) 奶嘴弄出來先後, 有時套回奶瓶頭時, 套得不好, 會有漏奶情況出現.

請分享吓.

本人原本買了CHU CHU 之奶瓶, 但發現BB吸吮得很困難. ( 因為BB女係醫院時, 一開始以用NUK之奶嘴食奶 ) ~ 唔知係咪因為咁的原因. 所以我現在又買了一套NUK 之奶瓶來餵奶. 請大家分享吓 !!!
Joey :-D

大宅

我都係一開始就用nuk, but 我係有時埋身喂, 有時pump出來用nuk 喂的. 我覺得完全無問題, 而且nuk係最似nipple的, 所以可免去 nipple confsion 既problem.

請問你係喂奶前有無先將個奶嘴 boil 十多二十次先呢 ? 因為全新奶嘴好硬, 初生b會覺得好難啜, 故應先將奶嘴用清水boil後 cool down, then re-boil & cool down, 重覆約20次, 使奶嘴變軟才喂.

大宅

I use NUK when my BB was born, but when he is 2 mths old, we found he eat slow and little...then we change to use CHUCHU.. once we change, he can eat 1 oz more each time and much faster, and no chocking...
Chuchu very good... u can use the NUK bottle and use ChuChu "milk mouth" it works....

原文章由 fatjaimama 於 08-1-22 21:53 發表
我都係一開始就用nuk, but 我係有時埋身喂, 有時pump出來用nuk 喂的. 我覺得完全無問題, 而且nuk係最似nipple的, 所以可免去 nipple confsion 既problem.

請問你係喂奶前有無先將個奶嘴 boil 十多二十次先呢 ? ...

別墅

多謝你們寶貴的意見. 如果我都有一套 chu chu 奶瓶 + 奶嘴. 咁你地覺得係咪應該轉用多一次chu chu 先. 看看bb吸吮的效果先. 但有時真的驚呀b會有奶嘴confuse. 而且呀b用nuk奶嘴, 有時飲得好少 + 好慢, 有時又會飲到"濁"親....都唔知佢想点.

另想問吓阿b, 3星期大, 每日都係飲得5-6餐, 每餐都係2-3oz... 你地應為係咪飲得少呢 ? 我成日都覺得佢好似飲得少... 驚佢飲唔夠.

民房

Hi,

我囡囡而家係4個月大, 佢出世都而家都係用緊NUK,我又覺得好好用呀, 其實飲得快慢我又覺得好睇個BB,只要你見到有小泡泡就代表佢吸到奶架啦, 有以下意見比你參考分享.

1) NUK奶咀孔係向上放入口的, 咁樣可以防止有多餘既風.
2) 如果你覺得出奶出得好慢, 你試試將個樽蓋擰到剛剛好, 唔好擰到最緊就OK架啦.

你返去睇下幫唔幫到你?

Cherry1207

原文章由 JOEYJOKY 於 08-1-23 12:31 發表
多謝你們寶貴的意見. 如果我都有一套 chu chu 奶瓶 + 奶嘴. 咁你地覺得係咪應該轉用多一次chu chu 先. 看看bb吸吮的效果先. 但有時真的驚呀b會有奶嘴confuse. 而且呀b用nuk奶嘴, 有時飲得好少 + 好慢, 有時又會飲 ...

別墅

好多謝你地的意見....

首頁

尾頁

跳至