少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

熱血勳章

做父母的必為仔女著想,為他好而安排這,計劃那,但是仔女已不願再硬食了,反抗的言語,行為跟父母勢成水火,雙方妥協不來,關係受到前所未有的考驗,對著幹,作為父母的我們,堅持還是放手?

男爵府

熱血勳章

回覆:當仔女和父母出現嚴重的分祈時

仔快18,讀書吾成,中五輟學,立下心返工謀出路,但父母勢要求讀完中六,返對仔出來工作,雙方每日都在吵左鬧,吾放過大家,怎辦

公爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆 LKS媽媽 的帖子

我有太多朋友系同你一樣,子女到了中五丶六就話要去做野!
但做做下發覺自己吾夠料同人爭,話要讀番書嘅亦大有人在!

舉例其中有個仔中五之後,父母極力反對下走去麥記做,個仔重話歺歺有得食幾好丫!佢父母激到揼心揼肺丶嘔曬

血,最终都要接受…! 點知佢系麥做得幾好,三年多晉升為主管,直情揸鎖鑰果隻。於是佢越做越起勁,心想

自己好快做經理啦 ; 後來公司突然昇咗入職冇耐嘅人做經理兼揸埋鎖鑰! 佢灰心到極,上司知佢做得野,即安慰解䆁大

公司制度,必須持有大學以上資歷才可步歩高昇云云…! 他當頭捧喝,馬上向父母認錯,央求讓他重返校園! 他父母總算守得雲開吧!

身邊太多太多例子了!全為真人真事!

小朋友總要跌過、碰過才會長大;作為家長的就必須忍痛在適當時放手罷!共勉之!

男爵府

熱血勳章

學歷的重要性,仔女相信只有在用時吾夠料的現實下才能醒悟!咁多年叫佢地比心機讀書都係費話,只係擔心佢地吾掂

男爵府

佢係你囡囡個男朋友?佢决定唔讀書做嘢?其實每個家長都希望子女能讀多啲書,增值自己,將來能揾到理想工作……但有幾多子女真的明白父母嘅苦心!

MariaTsui  Agree  發表於 14-9-7 15:57

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:仔快18,讀書吾成,中五輟學,立下心返工謀

原帖由 LKS媽媽 於 14-09-07 發表
仔快18,讀書吾成,中五輟學,立下心返工謀出路,但父母勢要求讀完中六,返對仔出來工作,雙方每日都在吵左 ...
响現今世代,學歷要求已成為揾食最基本要求,學歷低,好多工種連入場券都冇。作為父母當然希望子女成才,讀多d書,將會條路好行d,但事實上又的確有d人係冇書緣,免強都冇用。
既然仔仔跟本冇心向學,決心輟學,就算家長點迫都應該冇用。或許家長可建議孩子搵門專門嘅野黎學,一技傍身,比起迫佢只跟大人意願,佢會易d接受。年青人有時要親身經歷過才能成長,只要佢唔學壞,盡量保持溝通,父母心意孩子係會明白的。

用戶要求終止服務

引用:做父母的必為仔女著想,為他好而安排這,計

做父母的必為仔女著想,為他好而安排這,計劃那,但是仔女已不願再硬食了,反抗的言語,行為跟父母勢成水火 ...
折衷,或唯一辦法,可以出去工作,但一定要繼續返夜學完成中學,這是基本要求。之後佢想點係佢既事。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

水晶宮

引用:學歷的重要性,仔女相信只有在用時吾夠料的

學歷的重要性,仔女相信只有在用時吾夠料的現實下才能醒悟!咁多年叫佢地比心機讀書都係費話,只係擔心佢地 ...
這個問題幾乎出現每一代,只是以前無學歷,勤奮仍有機會,現在無學歷就好似無左入場券。

水晶宮

引用:Quote:原帖由 LKS媽媽 於 14-09-07 發表仔

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 14-09-07 發表
响現今世代,學歷要求已成為揾食最基本要求,學歷低,好多工種連入場券都冇。作為父母當然希望子女成才,讀 ...
我都同意樓主所言,如真的無書緣,早日找一樣手藝,做電梯技工學徒也好,總算是一技之長,總好過去賣包。

勉強讀至中六,最後DSE成績不如理想,也是沒有作為,但卻傷了親子關係。

男爵府

熱血勳章

你們估得無錯!
我在他的立場,會撐他走自己既路,但記住即使辛苦難行都吾好怨天怨地,但我更清楚每一個父母都會選擇投他父母一票!

男爵府

熱血勳章

其實DSE肥佬,咁係米要讀毅進,展翅果D先能有中學程度?

男爵府

熱血勳章

父母的愛鍚,付出了仔女卻未必接收到,看到仔的情緒困擾,他會跟我細訴,而他媽的激心,苦惱我怎會不理解,我倆亦有wts交流,我更應提醒自己,怎樣避免和女兒正面交峰,衝突又如何拆解

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:其實DSE肥佬,咁係米要讀毅進,展翅果D先能

其實DSE肥佬,咁係米要讀毅進,展翅果D先能有中學程度?

條條大路通羅馬,呢一代未能升上大學亦有許多出路,能完成中六當然最好,未能完成亦可以搵門專門黎學,只要有一技傍身日後未必比大學畢業生差,最终要睇佢自己造化啦。就算只有中三亦可以轉讀中專教育課程,資歷亦得到認可。
可以參考下資料
課程簡介<< - 中專教育文憑課程<< 中六以上程度課程<< Study at VTC -
http://www.vtc.edu.hk/studyat/html/tc/programmes/s6_dve_programme_introduction.html

男爵府

熱血勳章

他母親何止要求他繼續學業,阿仔更癲的是他媽迫他分手,怕他做錯事要坐監!他每樣都不願去妥協!他表明自己的立塲,想法,同樣他媽亦是不入耳,但我清楚他錫家人的,我的角色很矛盾,呢個傻仔的好壞看進眼裹,心痛了

男爵府

熱血勳章

引用:Quote:原帖由 LKS媽媽 於 14-09-07 發表其

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 14-09-07 發表
謝謝你

用戶要求終止服務

引用:你們估得無錯!我在他的立場,會撐他走自己

你們估得無錯!
我在他的立場,會撐他走自己既路,但記住即使辛苦難行都吾好怨天怨地,但我更清楚每一個父 ...
既然佢聲稱很愛你女兒,問下佢有冇諗過點才是對兩人最好,有情真係可以飲水飽?日後如何養妻活兒?將責任交回給他。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

珍珠宮

15週年勳章

我會放手, 始終條路係佢既, 咪由佢

到而家, 佢失去過,先學會更珍惜

MariaTsui  Agree  發表於 14-9-7 23:00

公爵府

多站在孩子的立場看事物OR分析問題.矛盾會少很多.如果孩子堅持自己的立場,一定是有佢的理由.多聽.多想.多分析自然會理解多D .

公爵府

我很理解你的心情.孩子太小.學歷不夠就早早出來工作.的確叫人心痛.別說做父母的就算外人看見也感覺心痛.我地屋村住所大堂近月來左2位(樣子明顯是岩岩中學畢業的)後生仔系度做管理員.我真的替呢兩位小朋友可惜又心痛.佢地呢個年齡應該讀書至岩. 不知兩位小朋友是自願出來工作還是生活所迫 ? 父母知道嗎 ? 當然佢地肯出來工作.不用做隱蔽青年也是值得贊賞的.

男爵府

熱血勳章

仍在爭鬥中!仔道出心聲,咁多年都係無心機讀書,即使考DSE也沒寄望會合格,係認真出嚟反工揾食,到第日份工要學歷先死死地去讀夜校,而媽則仍然諜諜不休的在嚷揾學校讀書,考好個試,起碼全科合格,第時有機揾份好工,媽每天在開戰,而仔每天都在抗戰,一家早已陷入緊張狀態

首頁

尾頁

跳至