跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 ccsweetbaby 於 08-1-23 16:24 發表
不要想太多la!!!!
想想就來有個肥肥白白既BB la!!!:loveliness:

bb is most important, don't think too much!

見到呢個topic, 有d野想請問大家,如果我打算放完maternity leave 先 resign, 我放完先遞信, 之後係唔係照一個月通知?

伯爵府

PINKAVA,

妳幾時生得?我大概2月幾3月頭,又係公司一腳錫,而家搵緊temp替我呀,大約放到5月頭我會上班了。

我份工o係wanchai返工,5 days,9-6,好游, 仲可以成日上bk 妳有無興趣呢?或者有無朋友介绍o下?人工13k/month

大宅

如果真係公司做唔住, 咁都無辦法嘅。不過, 要留意佢地有無補足長期服務金俾你喎, 強積金2000年至開始, 如果你有咁長年資, 扣除僱主供款部份, 都應該仲有差額要補。

另外, reference letter 最好都係用英文寫。如果老闆方面唔係咁方便, 你問吓佢可唔可以自己draft一封俾佢, 咁你可以寫番詳細d又可以讚吓自己。

仲有, 而家市道都算ok, 好多公司都想請d 好似你咁stable嘅同事, 可能明天會更好呢!

記住而家唔好諗咁多, bb最重要, 要keep住好嘅情緒去迎接bb呀!

原文章由 PINKAVA 於 08-1-23 14:20 發表
其實係公司生意唔好, boss 又有重病, 佢一早可以摺埋公司退休, 佢一直唔摺原因係唔舍得同埋有d記托。

boss 話一早想縮人, 不過我又咁岩通知佢我有左, 所以佢都推遲左行動。

現在係遣散我。

我都好明白 boss 既壓 ...

大宅

yes, 因為放假期間唔可以當通知期。不過法例不礙人情, 如果公司唔太差, 可能佢地都會接受假期中當通知, 唔駛另外再補錢or返多一個月。

我如果真係決定做全職媽媽, 都會係產假期間通知公司, 等佢地有足夠時間搵人。當然, 我都預咗要補錢。:cry:

原文章由 cherrychris 於 08-1-23 16:45 發表

bb is most important, don't think too much!

見到呢個topic, 有d野想請問大家,如果我打算放完maternity leave 先 resign, 我放完先遞信, 之後係唔係照一個月通知?

大宅

係我有左2個月左右,我已經俾我公司抄左啦……

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

你被炒時,公司已知道你懷孕嗎?

如果公司已經知道,是不可以在你懷孕期間炒你的,咁係犯法,可以追討!

原文章由 caca1314 於 08-1-23 18:05 發表
係我有左2個月左右,我已經俾我公司抄左啦……

大宅

原文章由 Freesia_cat 於 08-1-23 18:24 發表
你被炒時,公司已知道你懷孕嗎?

如果公司已經知道,是不可以在你懷孕期間炒你的,咁係犯法,可以追討!

公司係知道我有左bb架~~~
因為我係美容師,
佢地話d儀器太多幅射,會影響到bb,
又話按摩個陣如果用錯度力凳會對bb唔好,
最重要係因為個份係我新工,
岩岩轉左個去都未過試用期,
我問過d讀法律既朋友仔,
佢地話無得告架咁~~~

大宅

原文章由 PINKAVA 於 08-1-23 12:06 發表
我公司係比定心理準備我, 應該係依足勞工處按我產假後回公司日期計一個月通知, 即係比足幾個月時間我準備。
samatha
多謝你先呀, 我公司做左1x年, 一腳踢, 由a/c, l/c, 跟單, i/e船務, 見客乜都做, 但e+講定5、6 ...

吾緊要,總之有D咩合適既,我試下 email 比你啦!!因為我公司係果D樹大好“姐“蔭果D,我都做左十年,其他十五年,二十年,或者二十五年既,大把人在
你 PM 個 email address 比我!!有合適既我就 send 比你!!:)

好好保重身體,吾好諗咁多!!希望在明天呀!!:)
:-P  :-P  :-P

大宅

唔好理咁多, 生完先算, 最緊要係ar b
:;pppp:

珍珠宮

如果你未過試用期就真係無得告啦!因為未過試用期係無咁多保障的!

唔緊要啦!生完先算lor!反正你做美容師都好似好大需求呀!我見我跟開個美容師話轉工都好快找到新公司轉工,不過難為我呢個客仔要陪佢一齊轉公司!

原文章由 caca1314 於 08-1-23 18:32 發表

公司係知道我有左bb架~~~
因為我係美容師,
佢地話d儀器太多幅射,會影響到bb,
又話按摩個陣如果用錯度力凳會對bb唔好,
最重要係因為個份係我新工,
岩岩轉左個去都未過試用期,
我問過d讀法律既朋友仔,
佢地話無得告架咁~~~ ...

珍珠宮

PINKAVA:

唔緊要啦!既然都係搭沉船,早d上水找過第二隻都好!而且你生完後可以抖足先去找新工,到時都講緊年中可能經濟再好d,你會找到一份更好的工作!

大宅

原文章由 Freesia_cat 於 08-1-24 08:27 發表
如果你未過試用期就真係無得告啦!因為未過試用期係無咁多保障的!

唔緊要啦!生完先算lor!反正你做美容師都好似好大需求呀!我見我跟開個美容師話轉工都好快找到新公司轉工,不過難為我呢個客仔要陪佢一齊轉公司!

...

雖然美容呢行需求都算大,但係我之後唔想做返美容師呀,因為時間太長啦,想多d時間陪bb,所以可能到時會轉行~~~不過唔知難唔難搵工呢~~~

珍珠宮

我都明白,我個美容師就係因為想每個星期日放假湊女,先至轉去另一間美容院做。佢都話過要找間肯每個星期日都放佢假的美容院好難。

你其實想轉邊行呀?

原文章由 caca1314 於 08-1-24 12:23 發表

雖然美容呢行需求都算大,但係我之後唔想做返美容師呀,因為時間太長啦,想多d時間陪bb,所以可能到時會轉行~~~不過唔知難唔難搵工呢~~~

大宅

原文章由 Freesia_cat 於 08-1-24 13:17 發表
我都明白,我個美容師就係因為想每個星期日放假湊女,先至轉去另一間美容院做。佢都話過要找間肯每個星期日都放佢假的美容院好難。

你其實想轉邊行呀?

...

我老公想我轉做銀行工,但係銀行唔係咁易入~~~
maybe會轉做文職,時間上會好d~~~
因為我以前做美容個d通常都要成十點幾先收工,咁就太夜啦~~~

子爵府

原文章由 mylulu007 於 08-1-23 17:01 發表
PINKAVA,

妳幾時生得?我大概2月幾3月頭,又係公司一腳錫,而家搵緊temp替我呀,大約放到5月頭我會上班了。...

哩度係 08年3月媽咪會, Pinkava, 3 月生!
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

男爵府

原文章由 mylulu007 於 08-1-23 17:01 發表
PINKAVA,

妳幾時生得?我大概2月幾3月頭,又係公司一腳錫,而家搵緊temp替我呀,大約放到5月頭我會上班了。

我份工o係wanchai返工,5 days,9-6,好游, 仲可以成日上bk 妳有無興趣呢?或者有無朋友介绍o下?人工13k/month ...

我同你既產期都差唔多, 本來係3月中, 但會開刀, 可能又係2月尾至3月頭, 要下次產檢先知實際日子, 所以我都會唔到你份 temp 了, 不過都好多謝你好意.

各位媽咪

聽完你地講後, 我個心定左好多喇, 因為我有好多朋友成年都搵唔番工作, 可能我地呢d"中女", 唔係太多人識貨.:mrgreen:

再一次多謝大家, 我真係好感動呀:-( :-( :-(

珍珠宮

做銀行?你做美容師前有無做過其他工作?如果無,銀行入門可能係做櫃員或部門文員等,櫃員turnover都幾大,宜家縮分行又好似停左,都可能容易找工。

其他post就比較難啦!宜家要考好多專業試先可以在銀行sell product!

原文章由 caca1314 於 08-1-24 13:27 發表

我老公想我轉做銀行工,但係銀行唔係咁易入~~~
maybe會轉做文職,時間上會好d~~~
因為我以前做美容個d通常都要成十點幾先收工,咁就太夜啦~~~

珍珠宮

PINKAVA:

唔駛擔心!有時請唔請一個人,係睇佢張resume吸唔吸引,及interview時表現及態度如何而已。等你生完,休息夠左,準備好d,以positive態度見人,找工應該唔難。

大宅

原文章由 Freesia_cat 於 08-1-24 18:07 發表
做銀行?你做美容師前有無做過其他工作?如果無,銀行入門可能係做櫃員或部門文員等,櫃員turnover都幾大,宜家縮分行又好似停左,都可能容易找工。

其他post就比較難啦!宜家要考好多專業試先可以在銀行sell product!

...

我之前做個d工多數都係靠把口搵食架,
做左好幾年既sales(part time),
亦都做過freelance既化妝師~~~
文職工就比較少,
只係做個幾個月reception,
因為我覺得成日都對住部電腦好悶,
但係而家為左多d時間見bb無計啦~~~

男爵府

原文章由 caca1314 於 08-1-25 15:25 發表

我之前做個d工多數都係靠把口搵食架,
做左好幾年既sales(part time),
亦都做過freelance既化妝師~~~
文職工就比較少,
只係做個幾個月reception,
因為我覺得成日都對住部電腦好悶,
但係而家為左多d時間見bb無計啦~~~ ...

我做牙科護士,
日日都對住部x-ray,
公司又唔比我resign住,
而家比我放完產假之後resign,
我都唔知幾想!!!

生完之後湊住曳豬幾個月先,
等佢3-4個月,
奶奶可以接手我先做野,
一來可以對住BB耐D,
二來我又養好D個身子,
費事生完就同公司捱生捱死捱壊身子,
反正公司又唔會多謝你。