跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

其實你老闆係以什麼原因炒你?係有原因定莫須有?如果佢係無原因炒你,你應該可以以家庭崗位歧視條例控告你老闆歧視而炒你,而你我得著係如果勝訴會獲合理賠償。你不妨打去政府問下先,因為如果你老闆有前科,你又無做錯事,佢叫你生完唔好返,你的勝訴應該幾大。

當然如果你認為一場賓主,又唔想搞落去,咁就只有算啦!早d認清楚老闆個真面目都係好的。咁你不如疊埋心水,生完後休息足夠才再找工。不過須mind you的是你再見工時,人家一定會問你點解被炒,你要找個好d的原因,又或者你即頭同你老闆講,叫佢寫張好d的reference letter你找工。

珍珠宮

如果你認同佢只係遣散你,唔係因為你做左媽媽歧視你而無理解僱,咁你可以做的真係只有同佢計清條數,及叫佢幫你寫封好的reference letter,多讚揚你的表現及貢獻,等你容易找新工作。

咁如果你見新工時係話公司做唔住要遣散,咁好多公司都唔介意,因為呢個同你的工作能力無關,只係你搭沉船唔好彩。

珍珠宮

你被炒時,公司已知道你懷孕嗎?

如果公司已經知道,是不可以在你懷孕期間炒你的,咁係犯法,可以追討!

原文章由 caca1314 於 08-1-23 18:05 發表
係我有左2個月左右,我已經俾我公司抄左啦……

珍珠宮

如果你未過試用期就真係無得告啦!因為未過試用期係無咁多保障的!

唔緊要啦!生完先算lor!反正你做美容師都好似好大需求呀!我見我跟開個美容師話轉工都好快找到新公司轉工,不過難為我呢個客仔要陪佢一齊轉公司!

原文章由 caca1314 於 08-1-23 18:32 發表

公司係知道我有左bb架~~~
因為我係美容師,
佢地話d儀器太多幅射,會影響到bb,
又話按摩個陣如果用錯度力凳會對bb唔好,
最重要係因為個份係我新工,
岩岩轉左個去都未過試用期,
我問過d讀法律既朋友仔,
佢地話無得告架咁~~~ ...

珍珠宮

PINKAVA:

唔緊要啦!既然都係搭沉船,早d上水找過第二隻都好!而且你生完後可以抖足先去找新工,到時都講緊年中可能經濟再好d,你會找到一份更好的工作!

珍珠宮

我都明白,我個美容師就係因為想每個星期日放假湊女,先至轉去另一間美容院做。佢都話過要找間肯每個星期日都放佢假的美容院好難。

你其實想轉邊行呀?

原文章由 caca1314 於 08-1-24 12:23 發表

雖然美容呢行需求都算大,但係我之後唔想做返美容師呀,因為時間太長啦,想多d時間陪bb,所以可能到時會轉行~~~不過唔知難唔難搵工呢~~~

珍珠宮

做銀行?你做美容師前有無做過其他工作?如果無,銀行入門可能係做櫃員或部門文員等,櫃員turnover都幾大,宜家縮分行又好似停左,都可能容易找工。

其他post就比較難啦!宜家要考好多專業試先可以在銀行sell product!

原文章由 caca1314 於 08-1-24 13:27 發表

我老公想我轉做銀行工,但係銀行唔係咁易入~~~
maybe會轉做文職,時間上會好d~~~
因為我以前做美容個d通常都要成十點幾先收工,咁就太夜啦~~~

珍珠宮

PINKAVA:

唔駛擔心!有時請唔請一個人,係睇佢張resume吸唔吸引,及interview時表現及態度如何而已。等你生完,休息夠左,準備好d,以positive態度見人,找工應該唔難。

珍珠宮

caca:

咁可能你要在婚禮及滿月酒上慳d駛,如果事事簡簡單單,再加埋人情等等,係可以唔駛太多錢的。

另外,你如果想要多些時間陪bb,又唔想做文職,真係可以考慮在家做freelance,如幫人湊bb呀!或者如果你喜歡做化妝師,可以專研做婚禮化妝,可以一步一步建立自己的reputation,試妝等又可以在家進行,新娘化妝又可以自己揀接幾多job,唔錯呀!

首頁

尾頁

跳至