跳至

首頁

尾頁

男爵府

雖然會按勞工例補足比我, 但岩岩生完b, 開支一定大, 無左份工, 真係有d:cry: , 老公就安慰我話未必係壞事, 生完後養好身體再作打算。

唉, 我對上個同事又係生完後兜佢, 今次我又係, d老闆真係...唔識講。

男爵府

原文章由 Allyly 於 08-1-23 11:47 發表

好似生完BB 唔可以即炒o架喎, 好似會有歧視婦女的問題, 可以在去勞工處咨詢呀!

我公司係比定心理準備我, 應該係依足勞工處按我產假後回公司日期計一個月通知, 即係比足幾個月時間我準備。

samatha

多謝你先呀, 我公司做左1x年, 一腳踢, 由a/c, l/c, 跟單, i/e船務, 見客乜都做, 但e+講定5、6月既事, 好似言之尚早, 人地公司點會等我丫, 所以咪唯有繼續徬徨地等生。

男爵府

多謝各位關心!

由於太多年無轉過工, 唔知出面情況係點, 諗起見工都有點緊張。

想問下大家, 公司既推薦信係咪一定要英文架? 中文接唔接受架?

男爵府

原文章由 Allyly 於 08-1-23 12:18 發表

你做o左咁多年應該補唔少喎....

人工本身唔係高, 只係年資多, 但遣散費扣埋mpf 所淨既錢都有限, 都唔夠幾個月開支, 所以都急住搵工架。 而且我做呢d細公司, 頭10年都無 p fund, 即係做幾多年都幫唔得幾多。:-(

男爵府

其實係公司生意唔好, boss 又有重病, 佢一早可以摺埋公司退休, 佢一直唔摺原因係唔舍得同埋有d記托。

boss 話一早想縮人, 不過我又咁岩通知佢我有左, 所以佢都推遲左行動。

現在係遣散我。

我都好明白 boss 既壓力, 我亦都好同情佢, 事實上佢唔係差既老闆, 遣散係遲早行既一步。

男爵府

原文章由 mylulu007 於 08-1-23 17:01 發表
PINKAVA,

妳幾時生得?我大概2月幾3月頭,又係公司一腳錫,而家搵緊temp替我呀,大約放到5月頭我會上班了。

我份工o係wanchai返工,5 days,9-6,好游, 仲可以成日上bk 妳有無興趣呢?或者有無朋友介绍o下?人工13k/month ...

我同你既產期都差唔多, 本來係3月中, 但會開刀, 可能又係2月尾至3月頭, 要下次產檢先知實際日子, 所以我都會唔到你份 temp 了, 不過都好多謝你好意.

各位媽咪

聽完你地講後, 我個心定左好多喇, 因為我有好多朋友成年都搵唔番工作, 可能我地呢d"中女", 唔係太多人識貨.:mrgreen:

再一次多謝大家, 我真係好感動呀:-( :-( :-(

男爵府

我原先以為長期服務金扣起 mpf 之後既 balance 只係可以取回小小錢, 計過呢舊錢又唔夠我用得幾多個月喎, 所以真係好愁下。

但今日一問之下, 原來 mpf 顧主一份我都可以取回, 唔使等到 65 歲, 咁有d錢在手, 個心安好多, 你地知啦, 多一個b開支真係好大, 支金不足既話, 真係好徬徨架。

男爵府

原文章由 NokNam 於 08-1-25 17:21 發表
應該係你離職嘅時候, 公司要先按勞工處規定七日內支付長期服務金,然後公司將你已經簽收咗嘅金額記錄(支票副本or長期服務金退款申索表), 再通知MPF管理公司, 管理公司會將僱主供款部份再退返俾你舊公司。萬一僱主部份 ...

NokNam

多謝你既意見, 我今日都有打去問勞工署同mpf管理公司, 同你講既都相同. 總之有d cash 比我"搣"下, 就淡定好多架喇.

Thanks a lot.

男爵府

CaCa

如果真係失業無能力還政府錢, 會點架?

有無家人可以幫手湊bb架? 可考慮下做補習老師丫, 自由身, 又可以搵d錢同對bb多d。

男爵府

原文章由 midcochan 於 08-1-28 22:20 發表
賠償是不代表什麼!你老闆有歧視大肚婆,若佢真的炒你,你真的可以投訴佢,賠償可以更多,爭一口氣!

我老闆話本來上年就想炒我, 不過我有左, 就hold住左, 佢覺得e+係時候同我講, 比多d心理準備我喎. 其實佢都好重病, 可以話隨時"走人"個隻, 所以佢都盡佢所能清理公司既事項.

男爵府

caca 補習係可以去你家的, 開始你可以在你家既百佳貼告示, 或在你家附近落校車點派傅單.

各位

我老闆焗我在2月份放晒d大假, 以往一直可以帶假的, 十多年黎都未叫我地清架, 我仲打算 last day 同佢計埋d大假錢, 都取番幾千蚊用下丫, 現在2月份比佢一鋪清袋, 如意算盤打唔響添.:cry:

首頁

尾頁

跳至