自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由 mysumsum 於 14-09-07 發表但

原帖由 tomatoMM 於 14-09-07 發表
真係我記錯
因為我岩岩先用完,都驚自己寫錯

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+tomatoMM+於+14-09-07+發表真

原帖由 mysumsum 於 14-09-07 發表
因為我岩岩先用完,都驚自己寫錯
畢竟⋯好多年無寫

禁止訪問

回覆:點解而家啲公司用「本司」或者「我司」?

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

子爵府

我記得初中已經學

子爵府

引用:我記得初中已經學 +

原帖由 coolcats 於 14-09-07 發表
我記得初中已經學
我記得初中學寫投訴信時,中文阿sir教過

公爵府

好媽媽勳章

引用:呢d我都有用,反而想問下\\\"開幕式\\\"呢個係

原帖由 jamieconnie 於 14-09-07 發表
呢d我都有用,反而想問下"開幕式"呢個係咪大陸用語…自從北京奥運之後成日都聽到新聞報導用

...
其實台灣都係咁, 好似結業禮會叫結業式, 喪禮會叫告別式..........

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+jamieconnie+於+14-09-07+發

原帖由 健朗媽咪 於 14-09-07 發表
其實台灣都係咁, 好似結業禮會叫結業式, 喪禮會叫告別式..........
正式既都係典禮
Xx式更似日本寫法

男爵府

「我司」的確是從大陸傳到香港及台灣等地。我諗如果一入職你便用這個term便不覺奇怪, 否則始終不習慣。

男爵府

大陸用法來的。

EvaHui520  係正統用法  發表於 14-9-8 00:31

侯爵府

本司未聽過。但是“我司”“我所”是很正統的中文用詞。

男爵府

引用:由細到大,我學係本公司,貴公司咁寫的,但

原帖由 setyawan 於 14-09-07 發表
由細到大,我學係本公司,貴公司咁寫的,但近年常見啲公司寫我司,今日睇美心就第1次見本司。係咪b6化?:qu ...
這是很正常正規的用法!!

關咩大陸事!!

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我N年前已經見到,後來D公司多用英文,先少見

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 健朗媽咪 於 14-09-07 發表其

原帖由 tomatoMM 於 14-09-07 發表
正式既都係典禮
Xx式更似日本寫法
式字本身就有儀式, 典禮的意思, 其實如果你用xx 式去搜尋, 唔難發現除咗大陸, 其他地方都係咁用, 就連字典都係咁寫

子爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

我平時都係用我司

大宅

我中學時教,本公司係新d嘅寫法,我司係舊式d嘅寫法,兩者都可以係公函用

但老師提過,最好用敬啓者開頭嘅舊式公函先用我司,否則唔係好夾

男爵府

我以前做文職,寫信都係用我司架。。。

男爵府

鄭華達 說文晬語 「司」與「公司」

回歸以後,經濟向北望,連語文也以內地習慣為尚。就像「貴司」、「我司」,本是內地用語,現在卻「風行一時」,常見於港人的書信。所謂「貴司」、「我司」,猶言「貴公司」、「我(本)公司」。在公文中,這類省略詞十分常見,例如「貴校」、「貴社」。「校」本指「學校」,例如《左傳》︰「鄭人游於鄉校」;「社」亦有「集體性組織、團體」的意思,就像詩社、棋社、合作社。因此,以「貴校」簡稱「貴學校」、「貴社」簡稱「貴報社」,完全沒有問題。

至於「司」,一開始便是官家用語,或指官署,或指官職。時至今天,「司」的官家味道仍不減,《現代漢語規範詞典》便指「司」是「中央機關部下的下一級行政部門」。「司」在香港,一樣保留傳統的用法,充當部門首長的職銜,例如「政務司」、「財政司」。要言之,「司」由始至終都沒有「公司」的意思。從這個角度看,將「貴公司」簡稱「貴司」,難免有點不倫不類。

鄭華達
(筆者為中文系碩士,語文教師)
http://www.metrohk.com.hk/pda/pda_detail.php?id=136122

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+tomatoMM+於+14-09-07+發表正

原帖由 健朗媽咪 於 14-09-08 發表
式字本身就有儀式, 典禮的意思, 其實如果你用xx 式去搜尋, 唔難發現除咗大陸, 其他地方都係咁用, 就連字典 ...
謝謝指正
我接觸通常都會寫典禮、儀式多
漫畫會出現XX式

男爵府

引用:Quote:原帖由+jeannietsui+於+14-09-07+發

原帖由 prayformum 於 14-09-07 發表
又唔諗下係咪自己孤陋寡聞
hahaha

首頁
23456...9

尾頁

跳至