懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我28wks了, 早兩星期開始每日訓醒兩隻手都好痛, 初時我以為自己訓覺時'責'住對手, 所以先會痛, 後來我發現就算我冇責對手, 對手都會痛, 係 '手掌'同d '手指'痛, 仲有d痺痺地既感覺, 將手指'渣'埋成拳頭時就會好痛, 你地有冇試過咁??

等待驗證會員

我有呀....不過就無你咁早,應該係8個月到開始覺....夜晚最痛,因為個人瞓左,d手自然少郁,但一起身去尿尿,揸住個拳頭就痛啦....前兩日覆診時問醫生,佢話呢d都叫水腫,如果頂唔順就要食止痛藥,我話咁又唔使,都忍到....再唔係的就用熱水浸下會舒服d....我諗都正常的...但如果太嚴重就梗係睇醫生好d....

伯爵府

原文章由 terring 於 08-1-23 11:45 發表
我28wks了, 早兩星期開始每日訓醒兩隻手都好痛, 初時我以為自己訓覺時'責'住對手, 所以先會痛, 後來我發現就算我冇責對手, 對手都會痛, 係 '手掌'同d '手指'痛, 仲有d痺痺地既感覺, 將手指'渣'埋成拳頭時就會好痛, ...

我同你一樣...我就around 26, 27 周時開始全隻手痺...訓到半夜都會痺醒...之後就變成兩隻手掌/手指好痛...連d 關節位都痛埋. 30周左右...就好明顯睇到d 手指關節腫左喇..依家全日廿四小時, 兩隻手掌/手指都係麻痺既...唔係好屈曲到.. (我依家34 week)
試過有幾晚痛到訓唔到...真係超慘. 筆, 筷子呢d 都拎唔好...食一餐飯要拎起筷子又放低一陣抖下咁先得..
我睇過醫生..就話可能係荷爾蒙分泌唔同左..所以就咁...暫時無咩辦法...醫生有比d 止痛藥我...話真係頂唔住時食囉..

複式洋房

oh...好慘耶, 即係冇辦法......., 好擔心bb出世後我對手都係冇力就大件事la

原文章由 CLK-MB 於 08-1-23 11:57 AM 發表

我同你一樣...我就around 26, 27 周時開始全隻手痺...訓到半夜都會痺醒...之後就變成兩隻手掌/手指好痛...連d 關節位都痛埋. 30周左右...就好明顯睇到d 手指關節腫左喇..依家全日廿四小時, 兩隻手掌/手指都係麻痺 ...

伯爵府

原文章由 terring 於 08-1-23 12:06 發表
oh...好慘耶, 即係冇辦法......., 好擔心bb出世後我對手都係冇力就大件事la

我唔知你有無我痺得咁緊要..但我有時真係無咩心機咁囉. 咩都做唔到...連筆都拎唔起, 拎唔得耐既..你可以想像到我對手好似廢左咁..拎少少野都唔得...家務都做唔到...

d 手指頭又麻晒喎...全日好似比蟻咬咁既feel...

我記起醫生講...我地呢d 好似叫咩 '腕管症侯群'...(咁上下名喇..)

複式洋房

我而家都仲ok, 只係曲埋手指時痛, 都仲用到電腦, 不過我而家先28wks, 而且好似愈來愈嚴重。

不過有d野真係做唔到囉, 好似'開瓶'蓋, 隻手真係冇力去開, '樓'毛布又係冇力。

原文章由 CLK-MB 於 08-1-23 12:13 PM 發表

我唔知你有無我痺得咁緊要..但我有時真係無咩心機咁囉. 咩都做唔到...連筆都拎唔起, 拎唔得耐既..你可以想像到我對手好似廢左咁..拎少少野都唔得...家務都做唔到...

d 手指頭又麻晒喎...全日好似比蟻咬咁既feel. ...

伯爵府

原文章由 terring 於 08-1-23 12:23 發表
我而家都仲ok, 只係曲埋手指時痛, 都仲用到電腦, 不過我而家先28wks, 而且好似愈來愈嚴重。

不過有d野真係做唔到囉, 好似'開瓶'蓋, 隻手真係冇力去開, '樓'毛布又係冇力。

...

係呀...無力扭d 樽蓋呀..
我最痺果陣..衰d 講句..連沖完涼著衫..連bra 個扣都扣唔到..:-(

複式洋房

連bra 個扣都扣唔到....我都差d係咁架la, 琴日背脊癢想'r'都'r'唔到....:-(

原文章由 CLK-MB 於 08-1-23 12:28 PM 發表

係呀...無力扭d 樽蓋呀..
我最痺果陣..衰d 講句..連沖完涼著衫..連bra 個扣都扣唔到..:-(

伯爵府

原文章由 terring 於 08-1-23 12:33 發表
連bra 個扣都扣唔到....我都差d係咁架la, 琴日背脊癢想'r'都'r'唔到....:-(

總之對手就做唔到d 微細既野囉..我試過想釘好粒衫鈕..又係連針都拎唔穩....

複式洋房

我都係~最初以為係我自己問題~原來係大肚先會咁...我都WORRY抱唔到BB...

首頁

尾頁

跳至