在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我都有比水温計我工人,但佢成日都唔用,自己用手量,結果D水時熱時涷,WEEKEND比我發現左,話左佢,之後都見佢有放係水入面,但佢有無真係睇就唔知啦,事關我講極佢都唔明,佢用手係唔準,佢開奶支奶又係唔夠熱,我話唔熱,佢話覺得夠熱,跟住我摸佢隻手,嘩好似冰咁涷,怪不知佢話夠熱啦,我同佢解釋話你隻手咁凍咪以為支奶夠熱,佢仲係一面惘然...

原文章由 fion2504 於 08-2-1 13:44 發表
我買個可放係盆到的溫度計俾佢每日check水溫, 因為佢自己一定無佢咁準啦, 廁所開暖燈, bb房沖涼前半小時要開定heater.

大宅

其實我都有比工人用熱水先野,但唔知點解佢隻手都係咁凍?-( anyway我自從做左全職媽咪後都無比佢同雯雯沖,因為我覺得無咁既必要,其實依家佢只係負責煮飯,清潔等,基本上雯雯完全係我自己湊,所以工人都勁唔like,我有唸過炒左佢,但佢態度又未差到要炒,只係面黑,成日唔開心,真係好想佢自己話唔做,sofar頂佢頂到佢做埋3月中就完約 呢半年來佢成日黑黑真係幾難過..

原文章由 fion2504 於 08-2-4 01:19 發表
所以我現在咁的天氣就俾工人洗o野用熱水唔帶手套, 因為咁樣佢洗o野會乾淨d(因為之前俾我幾次發現洗碗唔乾淨, 我問一定唔可以接受), 同佢只手都唔會凍, 咁點bb時就會好好多了.

...

大宅

我都好同意,好似我咁,以前要返工, 工人湊BB好多家務都做得好求其,但我都無話佢,因為体諒佢要湊BB,我打算唔做野同佢講我會自己湊BB,佢主要負責做家務,我也會要求乾淨D,佢話明白,但之後都係差唔多,廚房仲成日有小強,話左好多次之後先有改善

其實做左全職媽咪之後同個工人之間真係有好多問題,一開始佢己經唔like我霸晒囡囡來湊,我對佢要求高左,佢又成日以為我針對佢,而且佢可能做耐左,成日好多事,我叫佢做野總是諸多意見,例如去婆婆屋企我話行路(我同媽媽住得好近),佢會話咁大風,搭的士啦!有時我話等爸爸返尼車我地去,佢又話:唔好等先生,我地自己去啦!.....其實仲有好多,我真係覺得佢好多事

其實我都同佢傾過呢個問題,但都無改善,真係崗山易改,品性難移。其它:發白日夢,反應慢,手腳慢等,佢又唔算好stupid,但係都幾'難醒',好多時唔依我意思自己自作聰明,佢唯一優點係十分勤力抵得唸,但我都好想佢快D完約。

原文章由 PoohMak 於 08-2-6 11:50 發表
Hi Krislee ... I have a 3 year old daughter and a nb baby, and my maid has been with us for just over one year. Before my son was born, she mainly takes care of my daughter (I was working full-time) a ...

首頁

尾頁

跳至