夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

結婚 15年, 仔也10歲, 好似無乜話題, 佢工作好忙, 放工後我又唔想煩住佢, 講仔又唔講得咁多, 你地有無同樣問題?
你地覺得夫妻結婚 時間幾耐開始有危機?:cry:

洋房

我都同妳差不多, 我結婚都13年啦!平時都冇講咩野呀!都係講下個仔個女D野啦!有時問下佢公司係味好忙囉!或者講下電影D野咁囉!妳都唔洗咁擔心! 講真唔好一年都有問題, 最主要是妳同個C6點相處!

翡翠宮

如果佢係一個無定力既人任何時間都會有危機
原文章由 O仔媽咪 於 08-1-23 13:58 發表
結婚 15年, 仔也10歲, 好似無乜話題, 佢工作好忙, 放工後我又唔想煩住佢, 講仔又唔講得咁多, 你地有無同樣問題?
你地覺得夫妻結婚 時間幾耐開始有危機?:cry: ...

複式洋房

原文章由 ringoivy 於 08-1-23 14:18 發表
如果佢係一個無定力既人任何時間都會有危機

男人有無定力, 我地無法控制, 最希望當然是佢自己識諗
所以我想參考下你地點同老公溝通, 學下野!

有時呀仔睡覺後, 我在做家務, 老公就睇電視、或者上網, 屋企靜到好似得我自己一人咁, 我走去搵佢講野, 仲好似搔擾佢咁. 可能我又唔夠溫柔( 因為做唔出) 唔知點..:cry:

[ 本文章最後由 O仔媽咪 於 08-1-23 14:49 編輯 ]

別墅

原文章由 O仔媽咪 於 08-1-23 14:28 發表

有時呀仔睡覺後, 我在做家務, 老公就睇電視、或者上網, 屋企靜到好似得我自己一人咁, 我走去搵佢講野, 仲好似 ...

點解做唔出溫柔? 你對住個仔時會唔會溫柔? 有時男人唔一定想你可以同佢討論d咩話題, 但幾乎個個男人都鐘意個老婆溫柔架, 你如果真係驚會出現危機, 你先要學點經營你嘅婚姻

複式洋房

原文章由 hinmama121 於 08-1-23 16:11 發表

點解做唔出溫柔? 你對住個仔時會唔會溫柔? 有時男人唔一定想你可以同佢討論d咩話題, 但幾乎個個男人都鐘意個老婆溫柔架, 你如果真係驚會出現危機, 你先要學點經營你嘅婚姻 ...

Hinmama, 可能我個人比較獨立,平時好多野我都自己去做, 我真係唔知可以點樣溫柔, 我亦唔知我突然溫柔會否嚇親佢, 可否舉個例子教下我? many thx

別墅

原文章由 O仔媽咪 於 08-1-23 16:18 發表

Hinmama, 可能我個人比較獨立,平時好多野我都自己去做, 我真係唔知可以點樣溫柔, 我亦唔知我突然溫柔會否嚇親佢, 可否舉個例子教下我? many thx ...

唔好咁傻啦, 溫柔唔係扮低能吖嘛, 點會冇啦啦嚇親佢呢, 其實你可以洗完碗佢睇緊電視/上網時, 行埋佢身邊微笑細細力咁攬下佢, 佢如果問你做咩, 你咩話 "冇呀, 想攬下自己最愛果個人啫, 你唔使理我架" 咁, 佢一定會好lum架

男爵府

有碗話碗,有碟話碟

知足常樂     平凡是福 

子爵府

情趣可以自己發掘, 唔好只向危機方面諗,乜都唔做只等人地出手就真係危機啦.
我之前都係度開過topic話同老公好平淡(只結婚兩年),後來諗諗下,自己唔改變又點可以奢望老公變呢,咁我就試下間中扮下小鳥依人. 例如佢睇睇下電視我就攬住佢,佢問我做咩咪答佢 ”我好想攬住你呀!” 初頭佢會話我痴線,但而家佢會話我傻豬,果種感覺好冧架.我間唔中又會係佢耳邊話 ”老公,我好愛你呀!” 雖然聽落有D唔知醜, 但對住你愛嘅人洗乜怕醜喎. 
平時放假時又可以一家大細去下郊外旅遊, 一家人開開心心玩番日增進感情.
又嘗試放鬆下你自己,唔洗下下都講呀仔做話題,例如呢期可以講下股市,樓市or 發掘下去邊度旅行好玩呀咁.
又可唔可以有重野拎時叫你C6幫手拎, 跟住讚下佢重"有心有力"之類嘅說話(再加D面部表情)
以上係個人經驗, 希望幫到你啦.

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

講親佢, 就眉飛色舞, 笑到見牙唔見眼....., 只有佢有呢個本事 . 我講緊我個女呀 .

我同c6....., 大家講嘢都幾'行貨' .

別墅

原文章由 ChuChu0808 於 08-1-23 17:06 發表
情趣可以自己發掘, 唔好只向危機方面諗,乜都唔做只等人地出手就真係危機啦.
我之前都係度開過topic話同老公好平淡(只結婚兩年),後來諗諗下,自己唔改變又點可以奢望老公變呢,咁我就試下間中扮下小鳥依人. 例如佢睇睇下電視 ...

完全同意, 我都係咁樣做, 有時仲會send下d sweet sweet sms (例如 : 好掛住你 / 愛你愛到好想成日見住你...)比佢, 佢lum到暈呀, 返到屋企又會冇啦啦錫佢一啖呀咁, 個老公一定好鐘意咁樣架:mrgreen:

複式洋房

原文章由 ChuChu0808 於 08-1-23 17:06 發表
我之前都係度開過topic話同老公好平淡(只結婚兩年),後來諗諗下,自己唔改變又點可以奢望老公變呢,咁我就試下間中扮下小鳥依人. 例如佢睇睇下電視 ...

要這樣? 我唔知做唔做得出? 我好無用. 我應該要改變的時候了, 好多謝你們的意見, 我會試試的. 希望你地支持我!:mrgreen:

別墅

原文章由 O仔媽咪 於 08-1-23 17:34 發表

要這樣? 我唔知做唔做得出? 我好無用. 我應該要改變的時候了, 好多謝你們的意見, 我會試試的. 希望你地支持我!:mrgreen:

努力呀, 仔都生得出揍得大, 點會怕同自己心愛嘅人示愛呢係咪, 加油

大宅

好媽媽勳章

就算幾忙都要抽時間做呢D野,錫一啖一秒之麻,嫁左佢15年都咁怕羞 加油,對住老公開放D啦,佢唔會笑你架, 努力悍維自己婚姻,先唔會比人入侵到

大宅

原文章由 O仔媽咪 於 08-1-23 13:58 發表
你地覺得夫妻結婚 時間幾耐開始有危機?:cry: ...

我同老公一齊差不多18 年, 我地無所不談,
~ 阿仔既野
~ 狗狗既野
~ 每日食咩餸/煲咩湯
~ 一齊睇足球又講下d球員
~ 電視劇集
~ 花邊新聞
~ 特別既新聞
~ 最近講多左股票, 基金, 投資, 樓市
~ 總之諗到乜就講乜啦

佢用用下電腦我都會行埋去攬下佢錫佢一啖....

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我同我老公都十四年喇,
大女都就黎12歲咯,
其實話題基本上好多,
可以圍繞生活上任何,
問題係你老公係米一個肯講人,
有人真係唔鍾意講架,
咁你就要投其所好,講佢鍾意話題囉!

我老公成日講佢同事我知,
所以就算從未見過佢同事,
但係我都好了解每個同事特性!:lol

我又會講下BK所見所聞,
真係講極都講唔完架!

男爵府

我同老公拍拖+結婚8年,到依家我地無論喺屋企或者出街都好,我地都會雞啄唔斷~ 我地乜都講架,好似人地是非( )、八卦新聞、老公返工d野、我都會同老公講BK d case、電視劇、去邊旅行.......我地睇完一套戲都可以討論套戲成個鐘架...

民房

好多野要同c6講架,例如:
屋企d狗/阿女/我外家/佢阿爸/車/打波/......
隨左佢公司嘅野我絕對唔加意見之外,基本上我一訓醒就係咁講喎.

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

除左佢老豆老母之外,我同老公乜都講乜都傾~

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至