嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

洋房

其實我BB一直都係半人奶. 原本想喂全人奶, 但佢係醫院住左9日, 食到110ml, 出黎食人奶訓唔到, 所以無法轉做全人奶. 大家情況許可, 當然全人奶好啦.

其實我地每隻都食左一罐, 食到森永出現肚"柯", 仲係轉接期, 明治只剩下少少, 所以連夜到卓悅, 想食返明治, 係藥劑師話佢腸胃敏感, 食森永低敏搞返好腸胃先. 面對一個藥劑師, 又"柯"得咁厲害, 當然就信左. 所以食一罐應該唔係好夠長架.

至於點解換奶粉, 因為奶粉大同小異, 但係就睇個B仔夾唔夾, 好似我個B, 其實佢鐘意食森永, 食得快D架, 明治食得好慢.

食左半年全人奶轉奶粉, 我諗你的S26都唔再係原本已經適應左的情況了, 好似我依家, 相信即使轉返牛欄, 牛欄都已經係一隻新奶粉了. 而醫生叫唔好再郁奶粉, 所以就繼續森永低敏.

至於選邊隻, 都真係唔知, 問多D人睇下邊隻比較少問題囉. 其實選邊隻都係搏一舖, 夾唔夾要食到先知. 不過個人感覺係, 拉長D轉接期可能會好D. 保險D問下醫生同護士啦.

至於資訊, 其實每次我地都上網搵資料, 但係當然無絕對答案. 如果我睇到我自己呢篇文章, 我梗係唔會衰成咁啦. 所以我先寫返出黎, 等大家知道, 唔使第個B好似我地咁慘.

食左藥第三日, B仔已經無"柯", 但今日係第三日無屎"柯", 聽日再無就帶佢睇醫生. 不過係呢段期間, 佢其實都食得訓得, 應該唔算太嚴重. Hope for the best!

我地係新手父母, 好多人身邊都有阿爸阿媽奶奶姑姐一大堆教路, 我地就兩支公, 雖然都到處搵資料同問人, 始終有錯的地方. 而且即使係醫院, 我地學係頭半年唔飲水, 有d姑娘又教飲水, 都係有出入. (不過依家我地都俾佢飲水), 好多野真係無絕對岩同絕對錯架.

祝大家都湊到個bb健康快樂啦.

洋房

相信你已經好大壓力, 亦好唔開心:-|
第一次做媽咪喺咁架la. 放鬆D, 慢慢養番肥佢啦
祝小B早日康愎!!

大宅

哇...
你真係轉得好快. 真係心大心細...
我bb在醫院吃人奶. 唔夠食. 補過一次醫院的奶粉"牛欄". 但因我人奶不足. 回家一定要食奶粉. 我個心已一早要bb食雪印(BEAN STALK). 直到今日三個半月..都未想過要轉其他奶粉///

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我b係e院都係食牛爛牌
轉奶粉原因同你1樣-______-

之後1轉就轉左明治
我唔知bb 好唔好架
食得痾得訓得囉

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我之前都係 醫院比牛欄牌~回家轉左FRIS, 食左1個月之後濕疹起, 之後轉左牛欄牌底敏,
不過我去聽講座~醫生都話咩奶粉都係要睇BB吸唔吸收, 家庭醫生話最少2個月先好轉~

禁止訪問

大宅

Beatriceli,
講真, 我地都好明白, 因為真係個個人講d嘢都唔同, 淨係餵唔餵水都幾廿個版本, 加上呢個世界咩人都有, 個個都好似有本獨門秘方湊仔心法咁, 樣樣都講到似層層好似佢地啱晒咁, 有時又真係無所適從.
我都係新手媽咪, 我個人又硬頸, 唔聽人講嘢, 更加唔信嗰d民間智慧(即係口耳相傳嗰d), 個個都話'中醫話', 所以我由陀住個bb冇耐, 就同屋企人有意見出入, 例如佢地話生咗之後唔可以洗頭沖涼, 話會'有風', 咁我就睇中西醫書, 上網搵資料, 發覺宜家連中醫都贊成要沖涼, 以前話唔可以沖涼洗頭係因為以前冇風筒, 把頭髮又長到落pat pat, 沖涼又唔係房而係室外用四塊木板圍住就算, 之後我就理直氣壯咁反駁佢地. 到宜家bb已經6個月大, 一路都係跟我個方法去湊, 例如唔會抱住瞓, 想瞓覺就放番落床仔自己瞓, 我99當時都成日話'咁就瞓?' (因為佢冇得抱!) 但係我有理論去backup我個做法, 所以佢都係冇我符. bb飲人奶, 身邊又係有質疑, 我都係不斷搵資料去support.
久而久之你會發現自己由於不斷'充實'自己而變得立場堅定同明確知道點樣湊你自己個bb先係最好, 所以你唔好因為呢一次做得唔夠好而太內疚, 反而應該improve自己, 等類似情況唔會再發生, 咁樣先對得住你個bb o架.
加油
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

禁止訪問

大宅

希望樓主BB早日康復~~
牛欄牌歷史悠久, 我老公細個都食佢, 所以梗係有優點O既

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

完全明白樓主心情, 我係新手媽媽, bb出世冇耐又係因為呢樣果樣轉奶粉, 果時聽講日本奶粉好所以又去轉, 結果bb食得少, 又有紅點 (我諗紅點真係未必一定關奶粉事, 好多bb3星期開始就有, 之後幾個星期又自己消失), 轉返低敏, 自己試食都覺得難食, 最後好彩轉左羊奶bb鍾意食, 皮膚便便又ok.....個心先冇咁up...當時真係覺得自己冇經驗, 攪到bb唔湯唔水...唉 !

洋房

多謝大家的關心.

b仔繼續睇左幾次醫生, 又驗了大便, 情況仍然繼續, 一日一次瀉晒, 但醫生話佢唔係肚疴, 只係條腸係咁運作.

可能b仔對森永的反應就係咁啦.

醫生話可以轉奶粉, 用一個星期轉一餐, 仲建議食雅培愛心美荳奶, 不過荳奶營養無咁好, 我地考慮緊. 都幾煩惱, 隻隻奶粉都好似有d問題.

如果食A+開稀d, 唔知便便會唔會易d呢. 有無人咁做過?

男爵府

我而家又係為0左轉唔轉奶粉而煩....

我個b差不多一歲, 自出生就一路食a+, 而家食緊2號仔...

但係呢兩個月0黎, 佢每日poo poo 都好硬, 同埋solid 得0黎又粗, 好似大人0個0的0甘粗大...

有時仲poo到有血跡... 每次佢poo 都痛到喊...

0甘我而家好唔好同佢轉, 仲有轉邊隻牌子好呢???
違規簽名-超版代刪

大宅

回覆 #1 beatriceli 的文章

beatriceli
你個b幾大呀!我情況跟你雙反,我小b由a+轉愛心美荳奶。小b3個幾月先有濕疹(小b現在8個月),食咗荳奶後我覺得小b便便好硬,但有d媽咪沒有此情況,另外愛心美只食到1歲,大d既bb營養未必夠,我都開始要考慮轉邊隻奶粉啦!

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我就覺得樓主轉奶粉真係轉得太密, 我大仔細仔係醫院食既奶粉都唔係而家食既a+, 佢地一樣一出院就轉食a+, 食到家陣都無事, 大小便都好暢順, 之後我都無同佢地轉奶粉, 其實每隻奶粉都有唔同既營養, 就算營養多好, 都未必每個bb岩飲, 另外, 我唔同意將d奶粉開稀比bb飲, 若果覺得bb熱氣, 我會煲d紅蘿蔔馬蹄竹庶水當水開奶比bb奶, 當然係比d 8個月以上既bb飲啦~
點都好, 希望bb身體健康~
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原文章由 beatriceli 於 08-2-13 13:11 發表
多謝大家的關心.

b仔繼續睇左幾次醫生, 又驗了大便, 情況仍然繼續, 一日一次瀉晒, 但醫生話佢唔係肚疴, 只係條腸係咁運作.

可能b仔對森永的反應就係咁啦.

醫生話可以轉奶粉, 用一個星期轉一餐, 仲建議食雅培愛心 ...

我個b都轉過幾次奶, 幸好轉雅培之後一齊正常返
建議聽從e生指示, 轉食豆奶一輪, 俾條腸休息下
其實如果真係痾, 都吸收唔到奶粉裡面嘅營養啦, 点解唔俾佢試下呢? 我bb都係食雅培愛心, 食咗2-3wk (肚痾), 好番就可以食返普通奶粉架喇!

至於開稀奶粉, 我都試過, 但係唔係長遠計! A+又咁難買又貴, 点解一定要食佢?

珍珠宮

醒目開學勳章

kerkermui

你 bb 由雅培愛心美轉返食普通奶粉, 係咪要一餐一餐咁加上去轉?

原文章由 kerkermui 於 08-2-13 14:28 發表

我個b都轉過幾次奶, 幸好轉雅培之後一齊正常返
建議聽從e生指示, 轉食豆奶一輪, 俾條腸休息下
其實如果真係痾, 都吸收唔到奶粉裡面嘅營養啦, 点解唔俾佢試下呢? 我bb都係食雅培愛心, 食咗2-3wk (肚痾), 好番就可以 ...

大宅

你講得岩, 如果食得好地地, 千萬不要轉奶粉.
我朋友都係咁, 食開雪印, bb到左6個月大有一次肚柯.
要食醫生開既豆奶粉, 無耐bb好番, 我朋友就順便轉食a+.
點知轉極到唔成功, 只要a+份量一加, bb大便就好硬.
直到bb便秘, 柯到好痛, 流晒血.
最後我朋友都係食番雪印.

大宅

beatriceli,你B而家冇野就好la。
我b就一出世食mama奶到滿月就轉S26,食左3個月其實食得好吸收好長肉,但就成日覺得佢好多痰咁,驚佢氣管有問題,咁S26又出名多油,於是就慢慢1餐1餐咁轉明治,一路都食得好好,連痰都冇埋,直到1歲見bk好多人話森永好,咁屎忽痕走去轉森永,我都精ga la,慢慢試一罐細罐先,ok喎咁咪轉哂lu,咁出事la,一屙就不可收拾,一日屙成10次,仲屙足3個星期,最後好在揾到個好e生,即刻停奶粉,之後食左成個月豆奶再慢慢轉返明治,諗起都仲好內疚......而家阿囝2歲lu,皮膚大便各樣都好好。

子爵府

我想問下你地轉奶粉的方法呀...

大宅

原文章由 <i>豬BBBB</i> 於 08-2-13 18:19 發表 <a
我想問下你地轉奶粉的方法呀...

我就睇書教既,如BB一日食緊5餐"A"奶,咁第1日既最夜o個餐開始轉"B"即~
第1日~第3日
07:00....."A"奶
11:00....."A"奶
15:00....."A"奶
19:00....."A"奶
23:00....."B"奶
第4日~第6日
15:00....."A"奶
19:00....."B"奶
第7日~第9日
15:00....."B"奶
第10日~第12日
11:00....."B"奶
最後第13日轉哂
07:00....."B"奶
11:00....."B"奶
如中途BB腸胃有唔對勁就停係個個階段繼續食到冇問題先轉,如情況冇改善就不要夾硬黎la.....

首頁

尾頁

跳至