婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

男家有位親烕, 是小學生, 是給竉壞了的公主.

本來人家喜歡怎樣教導女兒, 我實在不應過問.

但這位公主, 在我的寶寶出生之後, 表現得非常興奮,

她喜歡我的寶寶, 對我來說實在是不幸...

bananaGi    發表於 14-9-10 16:08

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

引用:男家有位親烕, 是小學生, 是給竉壞了的公主

原帖由 teapothung 於 14-09-08 發表
男家有位親烕, 是小學生, 是給竉壞了的公主.

本來人家喜歡怎樣教導女兒, 我實在不應過問.
你要出聲保護自己BB,唔好怕唔好意思。

teapothung  多謝你, 我會  發表於 14-9-8 18:58

大宅

公主把我的寶寶當洋娃娃,

只是小學生, 身型不是高大, 居然嚷著要抱寶寶!

她的父母阻止了, 但為了滿足公主, 我的99讓她摟著寶寶, 當然是沒有得我同意.

感覺是我的99才是我的99的監護人, 我只是代母...

大宅

每次聚會見到公主, 我都膽顫心驚,

公主雖說是親烕中年紀最小的, 但也是小學生了, 竟然還不懂用力, 時常屈曲寶寶的手腳, 更擅自摸寶寶的頭.

她的父母已經阻止過不少次, 但竉壞的公主會輕易順從別人嗎?! 好難吧.

我唯有寸步不離留在寶寶身邊, 金睛火眼看著她玩弄我的寶寶,

不太過份的我都只有忍了.

珍珠宮

引用:公主把我的寶寶當洋娃娃,只是小學生, 身型

公主把我的寶寶當洋娃娃,

只是小學生, 身型不是高大, 居然嚷著要抱寶寶!
我會攞返bb, 怕佢甩手,我十月懷胎捱陣痛生既寶貝就冇了

做媽媽要勇敢,佢對你來說只係外人

保護bb

珍珠宮

引用:每次聚會見到公主, 我都膽顫心驚,公主雖說

每次聚會見到公主, 我都膽顫心驚,

公主雖說是親烕中年紀最小的, 但也是小學生了, 竟然還不懂用力, 時常屈 ...
抱bb 離開一下得嗎?

整傷佢一兩秒已經足夠,你夠佢手快嗎?

大宅

當公主屈曲寶寶的手腳時, 我會出手阻止,

公主會黑面, 我會以長輩身份多加一兩句教訓.

我知道我的做法會得罪99和公主父母,

但作為媽媽, 我更要保護我的寶寶!

我不希望要到寶寶受了傷, 讓公主後悔地道歉, 以後不相往來便算.

因為傷害有機會影響寶寶一生, 而公主只是簡單道歉了事, 是不是真的會後悔也難說.

反而我就一定會心痛, 一定會後侮自己未有及時保護寶寶.

禁止訪問

引用:當公主屈曲寶寶的手腳時, 我會出手阻止,公

大宅

回覆 小mama 的帖子

我99對寶寶是愛不釋手, 只有換片時, 我才能抱寶寶,
不過我會勇敢試下你的建議.

多謝

happyty  加油!  發表於 14-9-12 22:12

大宅

回覆 小mama 的帖子

由於全神貫注保護寶寶, 所以每次聚會完我都精疲力竭

男爵府

回覆:我不想後悔!

我的經驗是,抱多一兩次就厭,忍多陣就ok

yusostupid  我經驗係:唔會   發表於 14-9-10 22:24

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我會鬧人囉,你地唔教唔好怪我唔客氣,我好辛苦生個囡出黎,唔係俾人當公仔玩囉

大宅

回覆 阿流 的帖子

你意思是:
--公主會厭? 我只怕她未玩厭, 我的寶寶已被玩殘
所以我一次都不敢讓她抱寶寶.

--6299會厭? 其實我不介意6299抱寶寶, 因為他們是寶寶爺爺嫲嫲, 但對他們自把自為讓其他人抱寶寶, 我是不同意的.

大宅

回覆 黃二少奶 的帖子

但那些始終是c6的親烕, 如非必要, 我都不想發難, 要顧及c6的面子.

男爵府

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 teapothung 的帖子

下次俾佢試下同bb 換屎片,尿片,當然自己係側邊睇住。最好呢個時候bb 會疴尿就最好,我唔信佢會幫佢換屎片囉。呢個時候就講,有份玩就有份要換佢換屎片,bb 就係因為同你玩得太開心所以疴屎,唔幫手換,就好難令bb 再同你玩。我唔信佢會換,100%肯定

大宅

6299喜歡擅自把寶寶給親烕抱, 或許他們是真的把寶寶當自己所出一樣吧, 但卻忽略了我作為媽媽的感受.

寶寶三、四個月大時, 99把寶寶給A親烕抱, 因為A親烕經常表現得很喜歡小孩, 而且99也希望A親烕能快點生寶寶.

我也不是太小氣, 便成充99吧, 雖然我知道只是99一廂情願.

哪知道, 抱過了寶寶, A親烕便咳了起來, 62問候下才知道A親烕已經病了一個星期

"為什麼你還要抱我的寶寶????!!!!" 我心裏疑問, 也愕然.

我只能想, A親烕可以缺乏常識, 不知道寶寶抵抗力弱, 容易生病, 只怪自己未有小心.

幸好寶寶頑強, 未有受感染

大宅

回覆 vvkennis 的帖子

多謝你的建議

你說得是對的,

因為公主是小學生, 所以她不會換片, 我99也不會讓她做這些粗重工夫.

寶寶要換時, 99會問我或c6, "片片要是不是濕了?" 暗示我們替寶寶換片.

寶寶換完片後, 99又會伸出雙手, "來, 嫲嫲抱." 然後抱著寶寶讓公主玩.

男爵府

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 teapothung 的帖子

Bb 疴屎好難講嘅,梗有機會換完片先疴,到時就有機會講以上說話,次次講,我唔信唔明囉。但你要預咗佢好唔鍾意你。。。。。有份玩就要換,規距就係咁簡單,唔換又要玩,好難喎。佢一見bb 疴屎實走都走唔切啦,仲話同你換喎,睬你都有味。

別墅

發惡啦!
我係bb媽咪,生個b出黎唔係為左俾你地娛樂嘅!發仔瘟就有本事自己必個出黎玩飽佢
點可以俾小朋友玩BB?摸下手仔已經係極限
必要時就搶返個仔,玩就佢地,屎片就我換?仲有你唔係阿4,換完片點解要俾佢地抱?自己抱住唔好放!
一個意外1秒就足夠,bb有事邊個都負責唔到,唔通佢地會因內疚養佢一世?
仲有bb佢無辜架,有咩事佢以後點算?佢大個時會點樣諗媽咪?
父母有責任保護自己BB,雖然話係意外無有想,所以更加要防止意外發生

大宅

回覆 vvkennis 的帖子

如果用開玩笑的語氣對公主說, "有份玩就有份要換佢換屎片,bb 就係因為同你玩得太開心所以疴屎,唔幫手換,就好難令bb 再同你玩."

公主應該會笑笑口回答, "我唔識" 然後便躲到她媽媽或我99身後.

要她學嗎? 她媽媽或我99都會成為她的擋箭牌.

當然可以一試, 希望公主/她媽媽/我99會聽出我言下之意, 能減少公主玩弄我寶寶

首頁

尾頁

跳至