懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

現在24週發覺經常身痕,已用lotion咩方法都試過,唔用太熱水沖涼都無效,仲有很多似濕疹的紅點點,痕得好辛苦點算好?

大宅

原文章由 mcmk01 於 1/23/08 22:34 發表
現在24週發覺經常身痕,已用lotion咩方法都試過,唔用太熱水沖涼都無效,仲有很多似濕疹的紅點點,痕得好辛苦點算好?

快d去睇醫生啦, 唔好亂咁搽野啦~~

洋房

如果用LOTION都唔得, 真系要睇醫生好D.

我之前13周都系咁,不過我皮膚一向唔好.
我那時剛好去覆疹(私家),醫生就話都唔知我系乾,定系皮膚敏感出紅疹. 佢開左一D好潤既CREAM比我,又開左敏感藥膏,又有止痕藥. 佢藥就開左3日,不過我食左1日(3次) 就冇食了. 因為食左冇好痕了.
另外,沖完涼個身用濕布沬左D水珠.就用LOTION,咁樣會保濕好多GA(醫生說). 有粒粒地方先用敏感藥膏. 3-4日之後就好好多了.

全身痕真是很慘,我老公說我睡時自己在抓痕......
之後我叫佢如果再見我系咁.叫一叫醒我.

因為我本來皮膚都唔好,醫生說:"我都唔知你系天氣影響你丫,定BB影響你,定你剛好敏感....不過如果BB影響你,你之後都可能再會E度痕,果度痕,你有藥膏用剩竟留住啦.藥比多你.好痕果時食.唔夠再回來,再給你,這個藥大肚婆都可以食."
我而家唔系全身痕(最小背脊冇痕了),腳背用手臂都久唔久都出粒粒:cry: :cry: :cry:

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我之前都成日身痕, 用咗好多方法都唔得, 後來醫生叫我買豬油膏嚟用, 而家唔痕lu....之前果d紅點都無哂! 「豬油膏」係俗稱嚟嘅, 真正學名係 Emulsifying Ointment, 是兒科醫生推薦的! 有d人用會覺得好油好膩, 我就覺得好潤嘞, 因為我本身皮膚比較乾, 而家有咗亞b之後就仲乾....
你可以試試...好多藥房都有得賣, 價錢就隨住天氣而變動, 一個月前我買就$48...

大宅

認識瑞士牛牛第一回

我本身有脫脂性皮膚炎,所以醫生叫我用浴油沖涼,同用AQ CREAM,真係好好多,不過啲cream要成日搽,先至有用。
教育便是一輩子的承諾

大宅

認識瑞士牛牛第一回

winnie, 講呢隻cream都好用嫁,不過我唔鐘意佢太油,所以無用,我頭先講個隻同winnie呢隻cream係屈記同萬記都有得買,
仲好大枝OK好用。

原文章由 winnie雲妮 於 08-1-24 08:51 發表
我之前都成日身痕, 用咗好多方法都唔得, 後來醫生叫我買豬油膏嚟用, 而家唔痕lu....之前果d紅點都無哂! 「豬油膏」係俗稱嚟嘅, 真正學名係 Emulsifying Ointment, 是兒科醫生推薦的! 有d人用會覺得好油好膩, 我就覺 ...
教育便是一輩子的承諾

伯爵府

我一向係winter都會周身痕. 但如果用溫水(即唔好咁熱)沖, 揉身前用baby oil 查全身, 先至dry 身就ok. 但今年唔同, 有左bb後經常身痕,已用baby oil & lotion,但都無計. 肚上有似濕疹的紅點,好痕. 後來個中醫話, 係因為便秘. 家下我日日兩個橙, 2~3日大去一次, 情況有好轉了. 但係手臂就係咁luck皮, 仲好似亞婆d肉咁老夾縐, 我飲好多水架喇, 都唔知點算!! 好怕生完都回復唔到!! :cry:

大宅

我都有呢個煩惱, 特別係夜晚瞓覺時, 痕到瞓唔到.

早兩日, 比我發現左palmers有一隻soothing oil, 專係for孕婦解決呢個問題. 佢本身係一支oil (made from coca butter), 沖完涼後, 皮膚仲係濕濕地時, spray係身度, 唔算好"立", 我覺得都幾work, 起碼衣家瞓覺唔怕痕.

子爵府

我之前都係勁癢 ,試咗好多方法都唔得,最後用咗個同你一樣嘅方法,不過就係用Body Shop嘅Olive oil,都係好work !!!

原文章由 liliana 於 08-1-24 17:43 發表
我都有呢個煩惱, 特別係夜晚瞓覺時, 痕到瞓唔到.

早兩日, 比我發現左palmers有一隻soothing oil, 專係for孕婦解決呢個問題. 佢本身係一支oil (made from coca butter), 沖完涼後, 皮膚仲係濕濕地時, spray係身度, ...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

如果係因為皮膚乾的話,可以用片糖糖水沖涼,詳細點做我都唔 sure.... 淨係知可用呢個方法,你去 search 下丫。

洋房

多謝各位保貴議見,我會試試

伯爵府

咁老夾縐既問題右點呢, 你地有無昵個煩惱? :cry: 知唔知bb出左黎之後, 會唔會好番? 唔該晒!!:-P

大宅

我有b時都勁癢, 仲又紅又腫, 又睇了好多次醫生!! 但生完b 後, 所有問題都消失了, 一切回復正常! :lol

男爵府

我生第一胎嗰陣成日痕,睇極醫生都唔好,我 MA MA 教用蒜泥沖涼,都OK,不過...成身蒜泥味

我大仔出世後,又係成日身痕,我家姐就介紹左呢隻牌子 AVENE 比我同阿仔用,之後,我地兩個都冇再痕 ,大家可以試吓

大宅

your itchy may be come from your hormonial change during pregnancy, see doctor and get appropriate cream from them,

大宅

好痕好痕我都係周身痕呀,:-(
坐又抓,訓又抓,去廁所都抓一大餐,
我個肚又係一點點紅,背都損晒,我生第一胎時無咁既情況架,
其實會唔會係飲食不當呢?因為呢胎無點戒口......

我試過沖完涼用baby oil搽身,臨睡再用羊脂膏搽肚同乳房,一樣半夜要抓痕,好慘呀!

依家屋企堆放一大堆cream: AQ, VASLINE,COCO BUTTER, 羊脂膏,都好似無咩用.......:cry:

洋房

snoopy:真係有同感,我現在用片糖煲水沖涼,咩清潔lotion都沒有用,好似好小小,今日第二天,再試多幾日先

大宅

係好痕架, 因為賀爾蒙影響
我r到損tim呀, 真係要忍手, 我就係忍唔到, r到對腳損晒, e家穿唔到裙呀:cry:

大宅

認識瑞士牛牛第一回

係要不停咁搽先至有用嫁,仲要唔好抓損啲皮膚,如果唔係就好難好啦。

仲之你見啲皮膚一乾小小,就去厠所搽吓,就會好啲。用浴油沖涼,唔好用啲鹼性咁強嘅body shower會好啲。

之於戒唔戒口,就要睇吓你個係咩底,我自己就好煩,因為燥又唔得寒又唔得,雖然今胎係第二胎,但都係咩都戒。
不過,啲皮膚真係好啲,唔知係唔係心理作用呢?
教育便是一輩子的承諾

首頁

尾頁

跳至