想生BB

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

計劃左成年生b, 之前工作也唔隱定,但因為計劃生所以一心搵份工隱定下來, 上年年尾返左呢份工, 開初因為剛有同事產假所以很busy, 後來同事返來後又常玩sick leave, 咩工作也我跟, 另一同事也放了很多工作我做, 因為想生b所以我忍, 但今日又再起沖突, 我真的忍不到, 在公司哭完我就同經理resign, 有無都係禁? 計劃中但又頂唔到唔做?

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

我都係工作辛苦及壓力,影響心情影響排卵,辭左工5個月,放鬆左,終於成功。而家舊公司要請1個full3個part time先頂到我個位,聽到幾開心
想認識多啲屯門友

複式洋房

回覆:計劃生b中, 但頂唔順份工,今日辭職

我都有呢個問題,一路計劃生,但遲遲未有。
而家份工返到極唔開心,壓力極大,想辭職,但又怕中。
過幾日就due day,呢個月唔中都有諗過resign。

你地如果搵到新工後會即刻繼續造人,定還是都會等多幾個月先?

男爵府

我都係咁 份工壓力大 但又無避咁耐 好怕中獎 好驚一辭職就中 但驚咗11個月都未中
我支持妳辭職吖! 工作唔應該凌駕係家庭同健康之上!
希望妳放鬆後 快快bingo~

大宅

贊成辭職先,開心好緊要。唔開心bb唔會黎。

男爵府

開心吸收勳章 DHA勳章

me too...辭左就bingo

大宅

rosieee 發表於 14-9-9 12:02
me too...辭左就bingo
恭喜你。請問你辭左幾左先 bingo ?

無反工期間你點過?

我都係在上個月遞信。做到今個月中。
我情況係上年5月遲職, 6月中左,8月小X 。。
唸住調理身子唔想日日係家亂唸野,12月搵到份工唸住做D 好輕鬆工作。
點知越做越多野做。。阿頭A 字膊, 人工又唔係高,有反我原意,所以決定辭工。 (12月出花紅,但都唔唸得咁多,年尾忙都死。)
反工成個人好緊張狀態。而且我同c6 勁想有B。又高齡 .... 唸住睇中醫調理+針灸。
我個人相信有得必有失。
所以JM 們要唸呢一刻你們首要係咩?

大宅

跟之前情況差唔多, 份工又體力勞動又壓力大, 但咁都竟然有左, 放左大假再返工, 竟然流紅, 馬上睇急症, 家人覺得還是休養一下好d, 辭左到現在, 阿b已經3個月, 希望佢可以順利出世

子爵府

引用:我都係工作辛苦及壓力,影響心情影響排卵,

原帖由 小平媽媽 於 14-09-09 發表
我都係工作辛苦及壓力,影響心情影響排卵,辭左工5個月,放鬆左,終於成功。而家舊公司要請1個full3個part ...
好開心禁多feedback , 原來好人有相同經歷!我今年37了其實不想轉工, 想有份工安定等bingo, 原本中秋開心等早放, 比個男人呼喝我, 我盡量去忍他仍不停講, 結果我淚雨給下, 中秋resign, 經理有挽留但我都覺唔開心唔易有

子爵府

引用:跟之前情況差唔多,+份工又體力勞動又壓力大

原帖由 baby201415 於 14-09-09 發表
跟之前情況差唔多, 份工又體力勞動又壓力大, 但咁都竟然有左, 放左大假再返工, 竟然流紅, 馬上睇急症, 家人 ...
我份工也要烏身執貨, 同埋搬小小重野, 個男同事有狂燥病,之前罵哭了大肚同事

大宅

引用:我都係咁 份工壓力大 但又無避咁耐 好怕中

原帖由 Nicky1129 於 14-09-09 發表
我都係咁 份工壓力大 但又無避咁耐 好怕中獎 好驚一辭職就中 但驚咗11個月都未中
我支持妳辭職吖! 工 ...
我都係早出晚歸,成日踩好多日先放,初初都好難決定轉part time,心諗轉左part time 有左咪蝕產假,最後決定轉part time,2個月後bingo,依家都仲肉痛梗個產假!當然,梗係bingo緊要過產假啦!

大宅

Dear jm, 緊係bingo生b大過天,如果萬一bingo後受氣壓力大,我相信你都會寧願喺家休養。

轉份輕輕鬆鬆,準時放工嘅工作啦,加油

大宅

我就公司不停咁炒人,越來越少人,遲早我部門得番我一個,做到好無引,我打算拎埋花紅就辭職,不過又怕突然bingo,但而家一個月一個月咁過去,都未bingo,大家覺得點好?

男爵府

開心吸收勳章 DHA勳章

回覆 fion77 的帖子

我6月就plan 好要轉工..因為之前我小產公司部門同事十分唔體諒...
7月頭比左resign letter, 7月10號左右發現bingo...
但老闆又唔想我走..拖拖拉拉搞到我而家仲返緊工..
不過講明做到9月12..者係今個星期五...我就走人啦...
至於放假有咩搞?
我會訓到10:00幾..之後我會溫書..因為我黎緊要考cfa level 2..
所以可以日日係屋企溫下書...煮下飯..出去散下步..
因為我而家真係好多野做...我又係要成日幫同事做back up...
我試過三個月都要做兩個人做既工作量 ...
所以放下假我係好開心...我而家已經3個幾月啦...抖到生完再諗下去做咩工
我一開始都好重視我個年終 ...因為都幾多下..
但無計啦...bb 比較重要d...

大宅

引用:Quote:原帖由 baby201415 於 14-09-09 發表

原帖由 lemonlemoncc 於 14-09-09 發表
我份工也要烏身執貨, 同埋搬小小重野, 個男同事有狂燥病,之前罵哭了大肚同事

...
我就決定轉工,所以停做人三個月,係舊公司望左成年都無,估唔到轉左工第二個月就中左,新工俾舊工夜收工,但反而一試即中。所以有時轉下新環境,反而有驚喜。

子爵府

引用:Quote:rosieee+發表於+14-9-9+12:02+me+too

原帖由 fion77 於 14-09-09 發表
恭喜你。請問你辭左幾左先 bingo ?
我都係有兩個上司, 一個不停sick leave , 一個係禁捨晒工作比我!

大宅

引用:計劃左成年生b, 之前工作也唔隱定,但因為

原帖由 lemonlemoncc 於 14-09-09 發表
計劃左成年生b, 之前工作也唔隱定,但因為計劃生所以一心搵份工隱定下來, 上年年尾返左呢份工, 開初因為 ...
Me Too! 九月二日辭職了!
同樣因為一啖氣。。。
我既處境同妳一模一樣。

唔好諗太多,世事難料,喺BB 未出現前,先要好好愛自己多點。

快樂係要自己找尋的,一起加油!

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

有得生緊要過前4後6啦,機會過左年齡高左,錢小啲當買左手機豪俾佢
想認識多啲屯門友

大宅

引用:回覆 fion77 的帖子我6月就plan 好要轉工..

原帖由 rosieee 於 14-09-09 發表
回覆 fion77 的帖子

我6月就plan 好要轉工..因為之前我小產公司部門同事十分唔體諒...
其實心請輕鬆真係好緊要,个个都想有前四後六假.但都係果句..你陀緊B(咁辛苦先有咗)如果份工做到你死下死下...對个胎又會有影響囉

子爵府

引用:Quote:原帖由+Nicky1129+於+14-09-09+發表

原帖由 chantsaibb 於 14-09-09 發表
我都係早出晚歸,成日踩好多日先放,初初都好難決定轉part time,心諗轉左part time 有左咪蝕產假,最後決定 ...
其實好睇公司, 有有公會比你放,當然唔一定啦!有產假米當bonus

首頁
12345...6

尾頁

跳至