想生BB

跳至

首頁

尾頁

子爵府

計劃左成年生b, 之前工作也唔隱定,但因為計劃生所以一心搵份工隱定下來, 上年年尾返左呢份工, 開初因為剛有同事產假所以很busy, 後來同事返來後又常玩sick leave, 咩工作也我跟, 另一同事也放了很多工作我做, 因為想生b所以我忍, 但今日又再起沖突, 我真的忍不到, 在公司哭完我就同經理resign, 有無都係禁? 計劃中但又頂唔到唔做?

子爵府

引用:我都係工作辛苦及壓力,影響心情影響排卵,

原帖由 小平媽媽 於 14-09-09 發表
我都係工作辛苦及壓力,影響心情影響排卵,辭左工5個月,放鬆左,終於成功。而家舊公司要請1個full3個part ...
好開心禁多feedback , 原來好人有相同經歷!我今年37了其實不想轉工, 想有份工安定等bingo, 原本中秋開心等早放, 比個男人呼喝我, 我盡量去忍他仍不停講, 結果我淚雨給下, 中秋resign, 經理有挽留但我都覺唔開心唔易有

子爵府

引用:跟之前情況差唔多,+份工又體力勞動又壓力大

原帖由 baby201415 於 14-09-09 發表
跟之前情況差唔多, 份工又體力勞動又壓力大, 但咁都竟然有左, 放左大假再返工, 竟然流紅, 馬上睇急症, 家人 ...
我份工也要烏身執貨, 同埋搬小小重野, 個男同事有狂燥病,之前罵哭了大肚同事

子爵府

引用:Quote:rosieee+發表於+14-9-9+12:02+me+too

原帖由 fion77 於 14-09-09 發表
恭喜你。請問你辭左幾左先 bingo ?
我都係有兩個上司, 一個不停sick leave , 一個係禁捨晒工作比我!

子爵府

引用:Quote:原帖由+Nicky1129+於+14-09-09+發表

原帖由 chantsaibb 於 14-09-09 發表
我都係早出晚歸,成日踩好多日先放,初初都好難決定轉part time,心諗轉左part time 有左咪蝕產假,最後決定 ...
其實好睇公司, 有有公會比你放,當然唔一定啦!有產假米當bonus

子爵府

引用:Quote:原帖由+lemonlemoncc+於+14-09-09+發

原帖由 Mrs.Li@Baby 於 14-09-09 發表
Me Too! 九月二日辭職了!
同樣因為一啖氣。。。
我既處境同妳一模一樣。
我中秋辭職既,公司今日有講叫我留,其實剛出左bonus 了, 相糧又要新年出其實現在走係最好,一個狗公罵到你哭再留下也沒意思, 無話生仔,我情緒也差了好多

fion77  實卜你  發表於 14-9-9 20:00

子爵府

引用:Dear+jm,+緊係bingo生b大過天,如果萬一bin

原帖由 chachamouse 於 14-09-09 發表
Dear jm, 緊係bingo生b大過天,如果萬一bingo後受氣壓力大,我相信你都會寧願喺家休養。

轉份輕輕鬆鬆,準 ...
係呀, 呢份比我之前人工仲小,仲要禁受氣,無話生仔,遲早有病

子爵府

引用:Quote:原帖由+lemonlemoncc+於+14-09-09+發

原帖由 chantsaibb 於 14-09-09 發表
我做診所,個呀姐好衰架,所以我有左都唔敢第一時間同老細講,費事佢講比呀姐聽,呀姐就比說話我聽!我地有 ...
禁我們又好free, sl無限制仲可以Claim 錢,係同事嘔好, 有狂燥病又捨博

子爵府

引用:Quote:原帖由+rosieee+於+14-09-09+發表回

原帖由 fion77 於 14-09-09 發表
其實心請輕鬆真係好緊要,个个都想有前四後六假.但都係果句..你陀緊B(咁辛苦先有咗)如果份工做到你死下死 ...
工作唔係好辛苦, 又不用常ot如果做得快手, 順利的話準時5:30可以放工啦!係分工唔好仲有d同事衰! 呢個時間走一旦有左就無左份入息, 唉

子爵府

引用:我就公司不停咁炒人,越來越少人,遲早我部

原帖由 bkbkchan 於 14-09-09 發表
我就公司不停咁炒人,越來越少人,遲早我部門得番我一個,做到好無引,我打算拎埋花紅就辭職,不 ...
我剛拎左bonus 了, 所以可以走得亦對自有所交代了!

你情況你看你經濟能力, 始終有左都有好多開支, 先同老公傾好先

子爵府

引用:回覆+fion77+的帖子我6月就plan+好要轉工..

原帖由 rosieee 於 14-09-09 發表
回覆 fion77 的帖子

我6月就plan 好要轉工..因為之前我小產公司部門同事十分唔體諒...
你慘我好多, 我都係頂他們幾日姐, 而且也不用ot, 我剛出左bonus 了, 所以其實也完成任務, 係怕一旦有左時未必有工返, 產檢, 小孩出生時咩都要錢

子爵府

引用:Quote:原帖由+lemonlemoncc+於+14-09-10+發

原帖由 fion77 於 14-09-10 發表
我之前就系特登揾呢份工探去夠free..
準時返工準時放工。
但越做就越多野做。
最心淡係我開初都忍, 之後他仲愈來愈過份, 其他部門既同事有時都有話我, 他身為上司唔幫我, 仲笑埋一份,我投訴高層只係識叫我忍, 我覺得好累, 什至有些抑鬱了, 希望下份工好d

子爵府

原帖由 winnie37 於 14-09-11 發表
我都打算年尾拎埋雙糧就辭職, 搵份壓力冇咁大既工,我剛入而家公司時結婚跟住好快中左,但之後未知有既期間 ...
係呀, 我人工都唔高只係打算有份工hea 做, 點知愈做愈忙, 我都看中醫話我肝有菸血,可能係太多野想!我又係上司比晒工作我, 仲要話自己好busy ,其實就坐係到又唔幫下我, 人地部門話我他仲微埋一份, 無心幫你

子爵府

引用:Quote:原帖由+lemonlemoncc+於+14-09-10+發

原帖由 小野花 於 14-09-11 發表
佢話你咩呀
入錯左data , 比人地部門好惡話, 其實係他無比Traning 我, 唔會維護我仲踩多兩腳

子爵府

引用:回覆+lemonlemoncc+的帖子咁無開心+都係早

原帖由 lasatam1004 於 14-09-11 發表
回覆 lemonlemoncc 的帖子

咁無開心 都係早點離開好過畢竟要懷BB都要保持身心愉快嘅 ^_^
係呀, 其實人總想完美, 只要份工開心返希望b會快點來, 唔再強求什麼做一年才有了

子爵府

原帖由 Vickyclf 於 14-09-11 發表
我都正在考慮緊轉唔轉工,留係度好心淡,但而家呢度大公司褔利假期都好好,人工普通,唔洗ot 。 但我的上司 ...
無迫自己啦, 做住先啦! 有左到生都有大半年啦, 唔請啊流生活咩? 我其實也看呢到好free , bonus 都好吸引! 係因為比個衰男人罵先的起心肝走

子爵府

原帖由 Timjanebb 於 14-09-11 發表
我之前份工很忙,常常ot,又要追數,好大壓力,根本計劃生BB也覺得好累,最後放棄工作,辭職休息4個月,期間 ...
係呀, 無兩全其美! 反正我也拿左bonus la, 完成左自己計劃了, 份相糧都唔只在了, 現在會搵工, 暫停做人住, 返左新工先開工, 應該唔會禁耐搵到既

子爵府

引用:Quote:原帖由+lemonlemoncc+於+14-09-11+發

原帖由 Vickyclf 於 14-09-12 發表
收到! 諗深一層,每間公司都可能有衰人,自己利益為大前題要緊
呢個我好明, 但有時一有決心就返不到轉頭, 只問做得唔差但係無人珍惜, 到我話走先留我無意思啦, 明知他有問題公司仲幫住他, 無野好講

子爵府

引用:我都一樣,努力左2年未成功,我都好想轉工

原帖由 kinam520 於 14-09-12 發表
我都一樣,努力左2年未成功,我都好想轉工,份工實在太大壓力,但為左生計,冇得唔做野等生b

...
係呀, 到無工作日日坐係屋企時又想工作, 人就無禁, 唯有將enjoy 苦中作樂吧, 你份工同事點? 有人傾下時間會好d

子爵府

引用:我做忍者,有咗,但小x了所以。。。。。。

原帖由 小樂bb 於 14-09-12 發表
我做忍者,有咗,但小x了
所以。。。。。。
我都轉工了
公司有留我但無咩誠意又無出咩offer, 我月尾知有無bingo , 現在唔想禁強硬有左可能留返低

首頁

尾頁

跳至