論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

事源平時姐姐放假,我通常都唔理佢幾點出門帶d咩(姐姐已做咗二年仲上個月同佢續約),今朝我仲瞓緊,就聽到廚房膠袋包嘢d「時詩沙沙」聲,我C6一出房,姐姐即刻由廚房行番去佢自己房,我係cam睇到,覺得唔對路,諗佢咁古怪仲咩呢,跟住我起身去廚房睇下,就見到一袋二袋食物,我一直企係廚房等佢幾時入嚟,大約15分鐘倒佢忍唔住入嚟(佢應該趕住出去),我就問佢哩d咩嚟,佢開晒d嘢比我睇,一盒飯,一盒雞,三隻茶葉蛋(茶葉蛋係尋日我姑拉比),三個mini板冰皮月餅(我姑拉比佢),姐姐話飯同雞係佢朋友比喎,我即時stop佢,我話你尋日邊有時間出去同朋友度攞嘢呀!我話你唔好講大話,如果係你自己食我其實冇咩問題,不過你要先問我,我唔同意你整一大盒出去招呼埋你d朋友,佢冇聲出!其實睇d飯d餸一盒可能只夠兩個人食,今次我由佢,所以我覺得就算佢地放假日,有時都要睇下佢帶d咩出去。

大宅

回覆:突擊檢查

我姐姐好好多,放假既野食一定自費買好然後分開存放。連米都會分開買,分開放。

男爵府

914132111 發表於 14-9-9 12:50
我姐姐好好多,放假既野食一定自費買好然後分開存放。連米都會分開買,分開放。

...

你個姐姐都識做吖, 我件姐姐佢只會買零食果D返嚟自己食, 我有時都會買D餅,古古力比佢, 但米同其他肉類果D, 佢從來冇買過返嚟, 佢以為自己好醒,話係朋友我就唔會問佢, 今日比我足到正, 佢攞出去果D膠盒都係用我買果D盒, 你仲死同我講朋友, 真係當我傻, 如果我再唔出聲, 下次整晒我D參茸海味都得啦! 佢地真係唔知足, 佢放假日已經預埋早餐比佢, 咩都食同用僱主, 仲想加到4500, 真係火都嚟!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

雞, 即係你尋晚做節淨咗D餸啦! 工人執枱, 你以為食晒, 原來仲有. 佢都古惑啦, 特登煮多D飯, 夾埋D雞, 以為同埋D茶葉蛋, 冰皮一齊博你唔覺. 小心個工人.

公爵府

引用:雞,+即係你尋晚做節淨咗D餸啦!+工人執枱,+

原帖由 lily-of-valley 於 14-09-09 發表
雞, 即係你尋晚做節淨咗D餸啦! 工人執枱, 你以為食晒, 原來仲有. 佢都古惑啦, 特登煮多D飯, 夾埋D雞, 以為 ...
同意,不老實的人,只會計算自己利益,拎出去派街彷或轉賣都有可能,有Cam都咁郎?

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:K.M. 的帖子

我姐姐今朝七點幾出門 頭先三點已經返黎 但佢應該吾係咁舒服 我見佢買左條蕉同出前一丁返黎 其實我屋企都勁多面 但佢都自己買

K.M.  你個姐姐都識做吖.  發表於 14-9-10 11:57

大宅

我而家個姐姐放假早返都唔會食屋企野,佢會自己煮麵,或者買飯盒返來食,連湯佢都唔飲,要我迫先飲

K.M.  哩D咪知規矩囉!  發表於 14-9-10 12:00

禁止訪問

大宅

其實好多傭主都唔介意俾工人姐姐食,但拿去街派街坊就太過份。姐姐試過在我家幫朋友充流動充電器。

CHIHIMNAM  oh my god~  發表於 14-9-12 09:44

男爵府

lily-of-valley 發表於 14-9-9 15:33
雞, 即係你尋晚做節淨咗D餸啦! 工人執枱, 你以為食晒, 原來仲有. 佢都古惑啦, 特登煮多D飯, 夾埋D雞, 以為 ...

做節出咗街同奶奶食, 我又返咗工, 果日係公司又忙到死,冇睇過CAM 都唔知佢幾時煮, 其實我C6買咗兩隻冰鮮雞, 得我同姐姐食, 亞囝唔食, 每次佢都整半隻, 我都覺得怪, 點解咁小, 以為隻雞細啦, 哎, 只怪自己平時冇CHECK開囉.

男爵府

回覆 Gmama 的帖子

其實佢問我先, 我都會比佢自己食, 最怕佢地做埋晒D衰格嘢, 你古我係大有錢人家咩.

男爵府

piagetmum1 發表於 14-9-9 22:22
其實好多傭主都唔介意俾工人姐姐食,但拿去街派街坊就太過份。姐姐試過在我家幫朋友充流動充電器。 ...

其實佢問聲我, 淨係預佢自己我OK嫁, 但又唔問仲鬼鬼鼠鼠, 果下我就火都嚟, 其實我都有諗過佢會幫人充電嫁, 充電果D我由佢, 因為個個返晒工, 佢係TOILET 充電, 我都冇佢符, 我又睇唔到, 電費期期咁上下, 冇突然加大我都由佢.

大宅

你話聽話乖,耐唔中一次煮大餐我接受,但係一定要問準過我先,講真句,有cam又點,錄到又點,人質已經受到不必要既對待,所以我情願對佢好

別墅

引用:回覆 Gmama 的帖子其實佢問我先, 我都會比

原帖由 K.M. 於 14-09-10 發表
回覆 Gmama 的帖子

其實佢問我先, 我都會比佢自己食, 最怕佢地做埋晒D衰格嘢, 你古我係大有錢人家咩. ...
我嗰個仲離譜…… 之前直頭一早起身煲煲新鮮飯攞出街! 比我突然起新捉到正!即刻剷佢,之後再冇試過

K.M.  哎, 都係衰.  發表於 14-9-13 17:03

侯爵府

我其果個平時放假5点幾起身出門口,平日又大把機會攞嘢出去,所以我唔會check,屋企都無咩貴重嘢,点知有日我煑飯,發現唔見咗一把刀仔,我無剷佢,不過話佢知想借嘢就問咗我先。
講真,如果佢問我借,我會買把新送畀佢,鬼知佢出街把刀做過咩,我唔知整生果都係生食,可能之前已經唔知食咗d咩

大宅

好唔自律, 工人唔知足, 對你好, 你只會越黎越過份.

K.M.  係  發表於 14-9-13 17:06

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆:突擊檢查

我姐姐煮嘢去街食係佢自己買,分開放,佢要煮出街前一日一定話我知。

主 賜 平 安

複式洋房

非常不老實! 這樣只會越黎越過份!

男爵府

回覆 carol_rayray 的帖子

佢就係冇問我仲鬼鬼鼠鼠, 我先慶

男爵府

回覆 smiletigger 的帖子

佢地就係咁嫁喇, 我都唔明開句聲有幾難.

首頁

尾頁

跳至