想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 畀面勳章

Hi, BK姊妹們 :

因我已試了成年幾, 剛剛驗血後, 發現我的甲狀腺有問題 (Blood test report - T4甲狀腺素的Unit 1 Result - 172.3mno/L (normal range : 62.7 - 150.8) and Unit 2 Result - 13.4ng/dl (normal range : 4.9 -11.7)

而西醫只告訴我可能暫需食甲狀腺藥控制指數, 但又說我甲狀腺指數只比正常超標少許... 我怕食藥後影響我生BB.. 我快將31了.. 請問BK姊妹們有否這個問題呢? 或有一些意見給我呢?

joeyhui622

珍珠宮

好媽媽勳章

希望以下文章幫到你:

甲狀腺功能亢進可以懷孕?
http://www.haomama-help.info/10174.php

大宅

有無問醫生, 你用緊既藥, 食緊時可唔可以照常懷孕, 我知道有隻甲狀腺藥, 食緊時都可以正常懷孕的, 所以要同醫生溝通清楚, 又或者問多1-2內科及婦產科醫生既意見

原文章由 joeyhui622 於 08-1-24 17:29 發表
Hi, BK姊妹們 :

因我已試了成年幾, 剛剛驗血後, 發現我的甲狀腺有問題 (Blood test report - T4甲狀腺素的Unit 1 Result - 172.3mno/L (normal range : 62.7 - 150.8) and Unit 2 Result - 13.4ng/dl (normal range ...

別墅

原文章由 joeyhui622 於 08-1-24 17:29 發表
Hi, BK姊妹們 :

因我已試了成年幾, 剛剛驗血後, 發現我的甲狀腺有問題 (Blood test report - T4甲狀腺素的Unit 1 Result - 172.3mno/L (normal range : 62.7 - 150.8) and Unit 2 Result - 13.4ng/dl (normal range ...

我公司好幾個女同事都係有甲狀腺, 但人地都生左兩個小朋友啦... 唔洗咁擔心既, 問問醫生先啦....

大宅

其實你不用太擔心..頭先我睇左上面條link都差d俾佢嚇親.......講得好嚴重...
講真,唔知你知唔知甲狀腺亢係一樣好易覆發既病,就算你等你食年半藥好返先開始做人,可能你未有bb,已經先覆發左先...咁到時係咪又再食多n年藥先,更可況就算你咁好彩好返即刻有bb,你陀b個時荷爾蒙會轉變...亦都有可能令你甲狀腺覆發...好多人係本身無呢個病,到有bb個時先有.,都係要咁食藥..呢個病係有一種藥可以俾孕婦食..亦有人本身有呢個病,有左bb生左反而好返.........不過最緊要有左bb個時成日要check住,而醫生知你有甲亢都要你成日check因為甲亢會流產,.而甲低會令bb智商有問題...所以醫生都會寧願高少少都唔怕...同埋我睇你個指數都唔算好嚴重,講真,我嚴重過你幾倍..依家食藥控制返...........以上全部都係我問我個醫生佢答既...所以你唔洗擔心.控制得好最緊要,我都開始做人仔啦...我仲好後生,21歲咋.....我知道呢個病係長久戰...食藥講真只係一個無辦法之中既辦法....我亦什少見過人食藥會唔覆發...所以呢個病好討厭

大宅

你問下醫生先, 我有個朋友都有甲狀腺問題, 佢有兩小朋友 (佢係有甲狀腺才生的), 都無問題, 只不過係 BABY 要再返去健康院驗血

Hi, BK姊妹們 :

大宅

Dear jaycee_mami, ptu, 藍色小雨, ...KAKA.... & donald.duck,

首先真的要多謝您們的回覆及提議, 我將會在今個星期五看內科醫生, 到時我會再詳細問醫生有關我的情況... 但畢竟我已30了, 我怕拖下拖下...都唔知要等到幾時先可以有BB了.. 這亦是我最擔心的問題.. 當然, 我已明白到要先治好這個病嘅....

不過, 剛睇完jaycee_mami條 LINK, 我想我真的要先認真面對這個病, 因原來甲狀腺可影響BB的智力呀.... 好驚呀

現在唯有寄望醫生給予我一點指引啦.. 另外, 各位姊妹請問您們有否其他好的內科醫生介紹呢? 因我都想多一個advice呢

Thanks a lot! Fm: joeyhui622

珍珠宮

好媽媽勳章

joeyhui, 你唔好太擔心, 個條link所講的, 係最worst的情況. 只要你在懷孕期間每月驗血check住, 又有醫生幫你教藥, 仍然可以生bb架. 不過安全起見, 你都係先醫好個病, 問准醫生先開始懷孕.

我自己之前都有甲亢, 大肚期間指數都反反覆覆, 以下係我的經歷:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1254434&extra=page%3D9

大宅

Dear Jaycee_mami,

睇完您嘅經歷後, 我開始有點方向了.. 我會今個星期五向內科醫生問清楚我嘅現在病情及可否在食藥期間有BB.. 食藥後若真的有了.. 這樣又有否影響我的BB呢 :cry:

但我真係唔知道有無您咁好彩.. 停藥後一個月馬上有小寶寶呢?

另外, 我參考了一些BK姊妹我Topic, 她們試了成年幾後.. 便到瑪麗排不育科 (聽聞要排成年時間的)or私家嘅Dr. Tay.. 您覺得我是否應現在開始排定政府的不育科呢?.. 但係我老公又唔肯去驗蟲蟲.. 都唔知點好咯..各位BK姊妹們可否給予一些意見呢?

Thanks a lot! Fm: joeyhui622

複式洋房

原文章由 joeyhui622 於 08-1-29 12:24 發表

睇完您嘅經歷後, 我開始有點方向了.. 我會今個星期五向內科醫生問清楚我嘅現在病情及可否在食藥期間有BB.. 食藥後若真的有了.. 這樣又有否影響我的BB呢 :cry:

但我真係唔知道有無您咁好彩.. ...

您好呀~ 我07年3月開始吃甲狀腺藥, 吃了差不
多半年可以控制, 但一日未停藥都不知.

您不用担心, 甲狀腺的主因是精神緊張, 不要緊的,
不會影響生育的. 只是吃藥 (份量多) 期間, 不可
生育, 另外, 甲狀腺病會影響 period. 相反, 吃得
少, 可以生得. 坊間有2隻藥, 如果想生, 吃
Propylthiouracil Tab, 因為這藥沒影響, 另外一
隻藥, 因為有個案, bb出世個nose長得不好, 所
以不好吃.

我有個朋友也是有甲狀腺病, 她也可生個得意bb.
有些 peg 了的也會有假的甲狀腺病, 但生完就冇.

小心, 有些不良醫生叫你吃半年藥, 之後不用吃.
按有些過案吃的時間短, 復發機會率高會, 所以
吃長些會比較好, 年半or2年.

我現在吃緊每天50mg, 政府和st p. dr. 都話可
以生. 所以不用担心, 共勉之~

大宅

Hi csbbt,

Thanks for your useful details. 另外, 想問吓您現在又有沒有打算生BB呢 ? 若有, 您現時的T4及TSH指數又是多少呢? what is the colour for Propylthiouracil Tab? green? or white?

其實, 您覺得我應否到瑪麗排定不育科 (聽聞要排成年時間的) 或食完藥後(1年半or2年)才到私家嘅Dr. Tay睇不育科呢? 可否給予一些意見呢?

Fm: joeyhui622

大宅

Hi joeyhui622,

我本身都有甲亢,覆發時正打算生BB, 醫生要我好番才可開始懷孕.
到我好番,有了BB, 卻又覆發, 醫生又幫我教藥 (PTU 是白色的, 懷孕時可以食) (Carbimazole 是綠色的, 不可以在懷孕時食), 終於生了個健康的BB.
後來又覆發, 好番後, 又有了BB, 卻又覆發, 我又要食藥 (PTU), 今次加重了藥, 最後都生了個健康的BB, 現在8個月大了.

所以,不用担心, 你都可以生個健康的BB,
到瑪麗排定不育科, 因為要排成年時間的!

複式洋房

原文章由 joeyhui622 於 08-1-29 13:54 發表
Hi csbbt,

Thanks for your useful details. 另外, 想問吓您現在又有沒有打算生BB呢 ? 若有, 您現時的T4及TSH指數又是多少呢? what is the colour for Propylthiouracil Tab? green? or white?

其實, 您 ...

Sorry, 咁遲才覆你~

不用多謝~ 只係分享吓!!

有呀, 我現努力中, 但我m近排不準, 又加上老公成
日係高危期出差, 所以唯有等天意安排啦,

我現在 T4: 1.4, TSH: 1.49, 都係正常範圍內, 今
個月11號要覆診, 到時再話你聽. 我現在睇緊私家
和政府, 私家驗 T4 和 TSH, 政府只驗 TSH (最初時
2樣都驗, 但穏定後就只驗TSH), 因為佢話TSH正常,
T4不用驗. 我現在吃緊私的藥, 政沒有吃, 我都不想
浪費咁多資源. 至於藥, 是不同藥廠做顏色就不同的.
但成份係一樣. 我吃的Propylthiouracil Tab是白色.

我想問, 為何你想睇不育科呢?

我個人認為
如果你在1年內用了很多方法都不成功,
1) 計算容易受孕日子
2) 量度體溫
3) 用排卵紙
才去唸睇不育科或做人工受孕.

如果你越心急, 個病會難好, 因為病的成因係好緊
張和焦慮. 我係政府睇甲狀腺時, 見到有D好後生,
有個仲係著校服. 所以你不要唸咁多, 你身體好,
想生幾多都得啦~

如果你真係好想排不育科, 你可以咁, 你吃6-8個月
葯時, 排不育, 咁一路排, 一路吃藥, 到你睇不育科
時, 應該可以吃到最少藥可以隨時生. 但你要記住,
你睇不育科時, 一定要試過生育方法都不成, 醫生
才可幫你.

最後, 都係個句, 甲狀腺病是不會另人不育的, 只要
吃到最少份量而又穏定的話, 係可以懷孕的 (最重
要梗係要醫生確認話OK啦~)

[ 本文章最後由 csbbt 於 08-2-3 17:21 編輯 ]

複式洋房

原文章由 joeyhui622 於 08-1-29 12:24 發表

但我真係唔知道有無您咁好彩.. ...

Hello~ 又係我, 我剛看完你之前的文章, 有少少
心聲.

我覺得2夫婦, 一齊去做一些共同都想去做的事才
是好的. 你先生不想驗蟲蟲, 就算俾你迫到佢驗,
事後 (touch wood)發覺佢有問題, 日後只會成
為你們之間的刺.

我想, 有沒有bb不緊要, 最緊要係你們相處得舒
服和開心就好了. 有下一代有下一代的好, 沒有
也少了很多負擔呀, bb小時怕長不大, 大了又怕
佢壞, 除了唸bb得意, 亦要替佢担憂的.

所以順其自然啦

別墅

大家好!

我細細個就有甲狀線病, 斷斷續續食左藥 (綠色)成十年o刺, 都係不斷咁覆發. 後來食左放射性碘, 仍然係甲亢, 後來仲有個瘤添, 因為去公立醫院睇到失晒信心, 最後在私家醫生操刀下割左甲狀線瘤同埋大部份甲狀線.

而家長期食保充藥, 都食左幾年lu, 我都試左造人差唔多兩年. 我都問過醫生, 甲狀線病人想生bb其實都好大機會的, 加上我平時的m都算準時啦, 只係長期食住補充藥, 怕自己唔夠甲狀線素, 不過去睇醫生, keep check 住又話正常, 咁我都放開疑慮, 開心造人仔.

希望新年新希望, 大家的願望都會成真啦. 加油呀.

另外, 我聽我其中一個內科醫生講, 長期食補充藥的, 在bb出世後, 係唔好餵人奶的, 請問大家有冇聽過, 係咪真架?

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我有朋友都係有甲狀腺, 佢都生左兩個小朋友, 所以你記得問問醫生先, 由其是婦產科呀:-P .

大宅

回覆 #14 csbbt 的文章

Hi csbbt,

上星期五我已看內科醫生了, 他說我的甲狀腺指數只超標少許, 所以現在我需要食50mg Propylthiouracil Tab (每日3次, 每次1粒)食足個半月, 然後再返去驗血喎... 另外, 我也有問他這些藥有否影響我懷孕. 他說沒有..如果真的有了, 在最後陀BB的兩個月需停藥.. 醫生亦鼓勵我們要輕鬆面對.

其實, 我睇完醫生後也算鬆了一口氣了, 因我知道我不會因為食藥而延誤我有BB的這個計劃.

此外, 看完了您的心聲後, 我真的很同意您的看法.. 所以今年我想以平常心((1) 計算容易受孕日子, (2) 量度體溫及(3)用排卵紙,)再努力, 不要太擔心有沒有BB, 到大約年中再看中醫調理一下身體吧! 若果牛年仍然沒有才去看不育科..

總而言之, 我真的很感謝您們的鼓勵! 希望您和BK的姊妹們在今年心想事成及身體健康啦 :恭: :喜: :發: :財:

Fm: Joeyhui622

複式洋房

原文章由 joeyhui622 於 08-2-4 15:13 發表
Hi csbbt,

上星期五我已看內科醫生了, 他說我的甲狀腺指數只超標少許, 所以現在我需要食50mg Propylthiouracil Tab (每日3次, 每次1粒)食足個半月, 然後再返去驗血喎... 另外, 我也有問他這些藥有否影響我懷孕. 他 ...

很開心聽到你的內心世界, 我地一齊努力呀 ~

還有一件事要說, 食西藥期間, 記得要吃, 不要
停, 有個朋友就係食吓又停, 又食中藥, 攪到之
前吃了半年藥, 要由頭吃過.

努力呀 ~

民房

回覆 #1 csbbt 的文章

我都有甲亢, 不過醫生見議我康復之後才可懷孕, 所以我都打萛好番先計劃生bb, 因為我係食綠色藥, 驚會影響個胎, 不過聽人講白色藥係無問題

複式洋房

我以前都有甲亢,後來在私家醫院食左放射性碘,变成甲低,現在要食補充劑,但對生BB係無影响,(i have 1 boy already).只要懷孕時keep 住按醫生指示食藥,咁就得啦! Don't Worry!!

首頁

尾頁

跳至