跳至

首頁

尾頁

別墅

出世無多久就損了, 是我換片時 大力幫佢抺的關係吧...
而家好大個area紅佐, 一有臭臭就會痛苦地大喊 .... 看見都心痛

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個仔之前個patpat紅左(但無損), 摸落去仲硬硬哋, 之後我每次同佢換完片就揸"凡士林", 第二日都好左好多喇! 我而家次次都仲有揸, 都無再紅喇!

大宅

原文章由 大寶寶 於 08-1-24 20:05 發表
而家好大個area紅佐, 一有臭臭就會痛苦地大喊 .... 看見都心痛

我諗唔關你大唔大力抹pat pat事,應該係尿疹之類喎.只要勤d換尿片清洗乾淨,再用凡士林搽pat pat,bb 好快會無事!

複式洋房

我BB之前都係呀,但我發覺係尿片唔Soft and Size 細,馬上轉左其他牌子尿片 and 每次換片都揸多D凡士林,之後幾日BB pat pat 無損 la

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

吾好意思我路過~
我個b出世果一個月因為勁痾便便成日都攪到petpet損曬,之後揸左花士0好返曬,你試下啦~
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

我bb既pat pat上個星期都紅晒又損左,比我媽咪話我因為唔勤力換片,搽左花士令都唔得,雖然勤左換,之後損既地方仲多左,卒之要去睇醫生.

醫生話佢損既地方發左炎(因唔止紅,係損左),話我換片時太大力抺,跟住叫我地每次都要用水洗,唔好懶,洗完用毛巾輕力印乾,仲比左d消炎同潤膚bb搽,卒之兩日後好左好多,我宜家唔敢懶.

複式洋房

原文章由 cookiegg 於 08-1-25 10:30 發表
我bb既pat pat上個星期都紅晒又損左,比我媽咪話我因為唔勤力換片,搽左花士令都唔得,雖然勤左換,之後損既地方仲多左,卒之要去睇醫生.

醫生話佢損既地方發左炎(因唔止紅,係損左),話我換片時太大力抺,跟住叫我地每次都 ...

我個女之前都試過,發覺原來係濕紙巾敏感,依家每次換片都會用清水抹,然後用乾紙巾抹乾,什麼cream都無用,現好番了!:-P

子爵府

我b女都試過pat pat紅曬,當每次抺pat pat都嘈嘈閉,後來睇到BK MAMI話用薄荷膏揸pat pat跟著落d爽身粉ok呀

大宅

原文章由 大寶寶 於 08-1-24 20:05 發表

my baby is using a cream call Barrier Cream from Julique, its really really work, you can buy one to try.
also you can clean up your baby pat with warm water every time when you change 片

別墅

我都試過bb patpat紅左....用了花士苓後就沒有啦....每次去完大大都用...以防萬一

男爵府

每一次換片, 我都會用花士苓, 我會次次都用.

男爵府

me too:-P
原文章由 夢妮 於 08-1-25 17:40 發表
每一次換片, 我都會用花士苓, 我會次次都用.

首頁

尾頁

跳至