自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

禁止訪問

回覆:真心唔明,擺酒,人情真的很重要嗎???

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+bkfans+於+14-09-10+發表樓主

禁止訪問

引用:樓主你好環境唔志在.擺20, 30圍, 唔係個個

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:人工吾加,酒席加到成万一圍,好難怪要計人

男爵府

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

計得好, 可能有錢賺. 而且有D男家係將部人情俾返女家當禮金架.

伯爵府

其實我打從心底好怕去飲,又悶又kam介。 除左身邊幾個真係好熟既,其他完全唔想去囉,但禮貌上又要去。。。我情願俾5百但唔洗去坐,費事俾人講。。。

vivibabyvivi  same here  發表於 14-9-10 23:52
wcpcelia  其實我都係咁諗的  發表於 14-9-10 13:35

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:忍忍忍 發表於 14-9-10 12:13 記得,

原帖由 Cutemom0808 於 14-09-10 發表
agree, 人地俾幾多我都冇記低
我們有記低, 因為驚他日回少了比親朋就唔好喇!

wcpcelia  x2  發表於 14-9-10 13:34

翡翠宮

我之前都冇乜計較lee d野

禁止訪問

公爵府

最關心BB問題熱投勳章 陪月勳章 畀面勳章

引用:Quote:ANDREAMLEE+發表於+14-9-10+12:30+宜

原帖由 tkkmama 於 14-09-10 發表
印象中酒樓擺酒唔收卡架.. 我細佬前年結.
晤一定!
係可以碌咭嘅!

公爵府

最關心BB問題熱投勳章 陪月勳章 畀面勳章

引用:擺酒是惱人的問題:quiet

原帖由 albertle 於 14-09-10 發表
擺酒是惱人的問題:quiet
係勞民傷財

子爵府

我以前唔知要計, 人情連名都沒寫

有次仲要好開心噤寫完咭, 錢唔記得入就封左口。。。 當時真係唔知點算好。。。

子爵府

引用:Quote:原帖由 bkfans 於 14-09-10 發表樓主

原帖由 Anpanmama 於 14-09-10 發表
無本事又為何要充大頭鬼,酒席外又影一堆pré-wedding,乜都要靚要齊。
跟住又乜都賴老人家要做足,其實係 ...
而家pre-wedding真係

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

其實係咪應該係俾帖人前問下人會唔會去?

如果人地唔去係咪應該唔好俾帖?

收到帖, 同主人家其實係好唔熟, 唔出席係咪應該唔駛俾禮?

冇$又要攪大佢我都覺得冇咩, 人地諗得點解決又唔攪到人咪OK囉

最憎係果D冇$又要攪大佢, 仲要請埋D唔熟又冇交情既人, 明係屈$既人....

kecyc2003  呢樣新人又係幫唔落   發表於 14-9-10 13:42

男爵府

我請飲同去飲,都真係憑良心同親戚朋友分享喜悅

從結婚擺酒到擺滿月百日宴,我請人黎時都講明唔好做人情唔好做禮,黎唔到更加唔駛做任何野,送上祝福即可

能力範圍內請得人黎,唔係餸菜一定要好,但招呼一定要週到。

我自己去飲,試過被主人家無視,馬上轉頭走,攞返份禮去食BUFFERT不知幾過癮

nicoocin    發表於 14-9-11 06:01
我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

大宅

親子王國15週年勳章

結婚擺酒做人情都算,最怕有d親戚,年年擺生日酒,本來係佢自己屋企人食,但一有位多就會揾你攝位,又要做人情,好煩。

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我覺得人情係緊要,因為可以睇到你同果個人的交情真係幾多

講真,一個正常人(唔係算死草,要賺錢),派帖之前梗會問你去唔去,confirm先寫帖俾你,你無錢唔想去,ok fine,咪話晚上有事(求其作個理由都得la, 個新娘新郎咁忙,鬼得閒check你), 一係下午觀禮。

我有個好close的朋友破咗產,人地請佢飲佢都會推人有事,唔去飲。下年我結婚請佢來,都叫佢唔洗做人情,最緊要有來。

有d人,全家4個人來哂,俾得果500蚊人情,真係唔識講。我家姐果時結婚,有d唔熟的親戚封10元人情,真係o哂,如果唔想來,咪直接出聲。

朋友之間,如果你結婚先,我封1000,到我結婚,你只是封500,但又可以換i phone去旅行,我覺得,係唔當自己係朋友,我俾人當水魚

vivibabyvivi  依家係"請"飲唔係夾錢   發表於 14-9-10 23:54

子爵府

引用:冇錢咪唔好擺, 冇人迫要你擺喎冇錢咪唔好

原帖由 kecyc2003 於 14-09-10 發表
冇錢咪唔好擺, 冇人迫要你擺喎
冇錢咪唔好去,冇人迫要你去喎
擺酒呢樣野,有來有往好合理,固然唔應該因 ...
一早唔去唔收人帖可以唔使,收左就要

伯爵府

畀面勳章

回覆 忍忍忍 的帖子

現在係人情緊過債.

男爵府

如果曾經做過人情俾人,禮尚往來都應該嘅

首頁
12345...11

尾頁

跳至