興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我屋企大約400尺啦,大約每晚都可以帶落街。
我諗緊領養隻細既,有乜野要特別留意?

子爵府

回覆:領養狗隻有乜要注意?

我嚟緊都會領養隻雪橇

我個寶貝仔係屎撈B

複式洋房

回覆 Haemon 的帖子

我就諗緊領隻細既,但發現細既反而比較鍾意叫呀我怕佢半夜叫,會嘈到人呀

子爵府

回覆 joeyhk12 的帖子

最緊要係你要諗清楚應承自己咩情況下都唔好離棄佢,愛佢同照顧佢

禁止訪問

複式洋房

adalau1994 發表於 14-9-12 22:40
要諗清楚自己既能力可唔可以養佢一生,同可能有D會怕人你要有耐心...
我朋友領養左2隻貓,有隻佢鼻有D病要KEE ...
呢個我有信心,我同我男友都鍾意動物就係準備養佢一世,所以先養之前選清楚

唔該哂你呀

別墅

回覆 joeyhk12 的帖子

我家兩隻狗狗都係領養架. 其實間屋大細我覺得吾係太大問題, 最緊要每日可以出街, 其實最好出到街兩次就更理想了. 因為就算細狗都可以好大運動量的, 有足夠運動, 狗狗回家就會乖好多, 而且累D自然無咁鍾意吠. 不過事實上, 一般細種狗係比較嘈, 尤其係松鼠, poodle, chiwahwah 等等. 所以我自己都係選擇中型犬. 不過同時都相信, 吠都係可以慢慢教的.

或者你可以問到個義工/領養機構隻狗既性格, 因為嘈吾嘈其實好睇佢本身性格同前主人點教. 我兩隻狗都在HKDR領養的, 你可以去看看. https://www.facebook.com/hkdogrescue?sk=taggednotes&filter=1
希望你可以好快搵到適合你的狗狗.

子爵府

回覆:joeyhk12 的帖子

松鼠、貴婦係細狗,但出名嘈

我個寶貝仔係屎撈B

複式洋房

多謝你地呀,特別係 angie_ma 既詳細回答!

咁我去搵下中型狗既資料先,之前一路都諗,我返工時細狗可以係屋企走動

Thank you!

別墅

我的是中形狗女,金毛混唐狗,好乖同好嗲,在SPCA領養,每日落街3次。
細狗真是比較嘈,我只狗見到牠他都驚驚。

大宅

最緊要住既地方可以養狗....如果租地方住既就要想清楚....因為依家好多地方都唔租俾養狗人仕
可以去spca或其他領養機構領養狗仔...中型犬會冇咁嘈....我領養個隻係唐狗仔(佢得3個月時領養)...今年已經15歲多....如果唔話俾人知根本唔會知我養左狗仔....佢好靜架....領養時都可以留意下有的狗狗係會文靜的

大宅

養細犬都有好處
可以係屋企跑跑跳跳
玩五分鐘就氣來氣踹
入欄就瞓
好似今朝玩一陣,佢又大覺kur

至於吠係可以教
我家小魔怪教左兩星期
只會or左屎先會叫人執

男爵府

回覆:joeyhk12 的帖子

不想大約每晚落街,因狗狗要每天落街運動和便便,唔落街會忍住唔去廁所

男爵府

引用:不想大約每晚落街,因狗狗要每天落街運動和

原帖由 chiu51057 於 14-09-18 發表
不想大約每晚落街,因狗狗要每天落街運動和便便,唔落街會忍住唔去廁所

...
不能至啱

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

多謝各位意見!
我下星期會去睇下有乜狗可以領養。

首頁

尾頁

跳至